de Irina Țolea şi Florica Pintea
Sezonul cald este întâmpinat cu noi evenimente pe scenele din București și din țară. Artiști îndrăgiți se regăsesc în distribuțiile unor montări inedite, inițiate și pregătite cu entuziasm încă din perioada de lockdown. În continuare vă recomandăm câteva dintre evenimentele care împrospătează agenda culturală autohtonă în această săptămână.
Mirela Vaida și Adrian Enache, duet de senzație în „Acces Direct... la muzică!”
Fanii Revistei bucureștene sunt invitați din nou în sala de spectacol la lansarea unei producții ce aduce sub lumina reflectoarelor două îndrăgite vedete autohtone. Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Capitală a programat în acest weekend premiera spectacolului-concert „Acces Direct... la muzică!”, o călătorie aparte pe mai multe meridiane muzicale, în compania charismaticilor Mirela Vaida și Adrian Enache. Într-o formulă inedită, cei doi talentați și versatili artiști abordează genuri muzicale diverse, de la pop-rock, folclor, cântece de petrecere, la soul și funk, culminând cu tributuri aduse marilor interpreți autohtoni. Având o scenografie inspirată, costume și partituri coregrafice potri- vite fiecărui gen, montarea regizorului Cezar Ghioca îmbină partituri muzicale celebre cu momentele comice picante într-un show special pregătit pentru a reface mult-așteptata conexiune scenă-sală. Primele reprezentații au loc pe 29 mai și 5 iunie, de la ora 19:00, la Sala Savoy a Teatrului „Constantin Tănase”.
Claudiu Bleonț și Anca Sigartău: scandal de proporții pe ultimul salariu
Ce se alege de o căsnicie atunci când, fără voie, sentimente, păreri și minciuni vechi sunt scoase la lumină? Un răspuns senzațional și original formulat îl puteți afla urmărind comedia „Spune-mi ce-ai făcut cu banii!”, după Vasilii Sigarev. Povestea pornește din garsoniera modestă a soților Nadejda și Boris, interpretați magistral de Anca Sigartău și Claudiu Bleonț. Brancardiera și macaragiul alcătuiesc un cuplu marcat de gestionarea sărăciei și motivat (aparent) doar de speranța unei vieți mai bune. În ziua de salariu, Boris vine acasă iarăşi băut și nu reușește să-și amintească ce a făcut cu banii. Căutările disperate, țipetele ori reproșurile nu reușesc să rezolve problema, așa că cei doi decid să apeleze la un specialist în hipnoză (Claudiu Maier), care să le găsească în subconștient posibile indicii pentru a da de urma banilor. Doar că sub hipnoză fiecare partener dezvăluie gânduri, frustrări și secrete ascunse cu strășnicie, iar cei doi ajung să confrunte problemele adunate în 20 de ani de căsnicie, totul culminând cu un final neașteptat. Ur- mătoarele reprezentații ale spectacolului vor avea loc pe: 29 mai (ora 18:00), la Palatul Culturii din Târgu Mureș, pe 30 mai (ora 19:00), la Casa de Cultură a Sindicatelor din Miercurea Ciuc, pe 31 mai (ora 19:00), la Centrul Cultural Reduta din Brașov și pe 6 iunie (ora 19:00), la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța.
„Henric al IV-lea”, în premieră la Teatrul Odeon din București
Un nou spectacol îmbogățește în acest weekend repertoriul Teatrului Odeon din Capitală. Pe 28 și 29 mai, de la ora 19:00, au loc primele reprezentații ale dramei „Henric al IV-lea”, de Luigi Pirandello. Montarea tânărului regizor Vlad Cristache exploatează subtilitatea textului, invitând spectatorul la o analiză asupra rolului iluziei în propria existență. Într-o interpretare remarcabilă, la limita dintre nebunie și luciditate îl puteți descoperi în rolul principal pe Marius Stănescu. Din distribuție mai fac parte: Elvira Deatcu, Dan Bădărău, Ionel Mihăilescu, Ioana Bugarin, Eduard Trifa, Gabriel Pintilei, Ionuț Kivu, Relu Poalelungi, Ioan Batinaș și Cezar Antal. Ziua Copilului este marcată în această săptămână la Odeon de două producții dedicate micilor spectatori care pot descoperi istoria și farmecul muzicii clasice prin intermediul spectacolelor: „Clasic e fantastic - Copilăria lui Bethoven” și „Clasic e fantastic - Copilăria lui Mozart”, programate pe 30 mai, respectiv 1 iunie, la Sala Majestic. Pentru ambele spectacole sunt susținute câte două reprezentații, de la orele 11:00 și 18:00.
O poveste contemporană la Teatrul Național din Sibiu: „De cealaltă parte a lumii”
O poveste contemporană provocatoare, inspirată de nevoia de cunoaștere, comunicare și schimbare a individului este propusă publicului de echipa Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu. Pe 30 mai, de la ora 19:00, la Sala Mare, are loc prima reprezentație a spectacolului „De cealaltă parte a lumii”, un text care îndeamnă la depășirea barierelor sociale, scris și regizat de Alexandra Badea. Spectatorul este invitat într-o călătorie inițiatică prin Europa în compania unei tinere marcate de divizarea și indiferența societății. Oamenii întâlniți, poveștile lor (inspirate de personaje reale) aduc sub lumina reflectoarelor crizele generate de un sistem pasiv. Din distribuție fac parte Oana Brânzan, Ioana Cosma, Ali Deac, Horia Fedorca, Alexandru Malaicu, Fabiola Petri, Cristina Ragos, Arina Ioana Trif, Cendana Trifan, Ștefan Tunsoiu, Iustinian Turcu și Marius Turdeanu.
Dansul lui Zorba, apariție spectaculoasă pe scena Teatrului Național din Timișoara
Sfârșitul lunii mai aduce la Timișoara și prima premieră din acest an pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Pe 28 și 29 mai, de la ora 19:00, la Sala Mare a Naționalului timișorean, are loc premiera spectacolului „Zorba grecul”, o adaptare de Hristo Boicev după romanul lui Nikos Kazantzakis, în regia Mihaelei Lichiardopol. Dragostea de viață, spiritul vulcanic și liber și filozofia originală asupra existenței emanate de minerul din Creta (personaj devenit celebru după interpretarea magistrală, nominalizată la premiile Oscar, a lui Anthony Quinn), sunt transpuse pe scenă într-o montare curajoasă și plină de sensibilitate. Un aport major în succesul producției este adus de jocul plin de vitalitate și aplomb al protagoniștilor Ion Rizea, Matei Chioariu, Alina Ilea, Ana Maria Cojocaru, Cătălin Ursu, Bogdan Spiridon, Andrei Chifu, Victor Manovici, Iuliana Crăescu, Laura Avarvari, Ana-Maria Pandele Andone, Paula Maria Frunzetti, Luminița Tulgara și Cristian Szekeres.
Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.