Main menu

header

833 28 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Mai ceva ca pe vremea regelui mitologic Midas, care transforma în aur tot ce atingea, fantezia mai mult sau mai puțin limitată a unor contemporani pune la dispoziția excentricilor tot felul de obiecte realizate din acest metal prețios, legat pentru totdeauna de ideea de bogăție afișată.

Sicriul de 24.000 de dolari

833 28 2„Despărțirea aurită” este înmormântarea care presupune înhumarea decedatului într-un coșciug placat cu aur de 24 de carate, care costă 24.000 de dolari. Dacă, pe de o parte, sicriul este de regulă piesa centrală a înmormântării și un fel de declarație a familiei îndurerate, pe de altă parte, coșciugele simple din lemn au rămas doar o amintire pentru foarte mulți. Astăzi mai degrabă decedații pot intra în lumea veșniciei în piese scumpe din inox, din cupru, din bronz, cu tot felul de „teme” sau care imită sicriele unor personalități. Cert este faptul că varianta placată cu aur poate spune foarte multe despre durerea celor care au pierdut pe cineva drag.

Ochelarii Clic

833 28 3Pentru „modesta” sumă de 75.000 de dolari, orice purtător de dioptrii le poate pune în valoare cu o pereche de ochelari din aur, faimoșii Clic, realizați în întregime din prețiosul metal. Prețul foarte mare este justificat de orele îndelungate pe care le petrece meșterul artizan pentru a realiza această piesă ce atrage atenția asupra existenței unui defect de vedere. După 40 de ore de muncă pentru a realiza ochelarii, aceștia pot sta pe nasul persoanei care și-i permite și care ar putea simți pe propria piele calitățile acestui obiect.

Un grătar funcțional

Spre deosebire de multe alte piese similare, grătarul din aur, care costă peste 110.000 de dolari, chiar poate găti ceva! Chiar dacă în final carnea expusă la flacără tot va elibera anumiți compuși toxici, aceștia se vor scurge pe aur și nu pe elementele unui grătar banal, cu aceeași funcțiune și același rezultat, dar la un preț de mii de ori mai mic. Ca urmare, cei care achiziționează un grătar din aur pentru a frige carne au o anumită perspectivă asupra statutului propriu.

Tricoul lui Datta Phuge

Milionarul indian Datta Phuge și-a comandat un tricou din aur care l-a costat 250.000 de dolari. Cu o greutate de peste trei kilograme, piesa vestimentară este mai reușită decât s-ar putea crede, dat fiind materialul și, cu siguranță, atrage atenția oricui. Este posibil ca Phuge să fi dorit să-și afirme statutul și, în plus, chiar dacă a plătit o avere, va fi scutit de bacterii și de murdăria pe care le acumulează piesele textile obișnuite de același fel.

Rola de hârtie igienică

833 28 4O companie care s-a gândit să creeze o rolă de „hârtie” igienică din aur a avut în vedere trecerea ideii de lux peste orice frontieră. În timp ce unii consideră obiectul de un ridicol remarcabil, alții l-au cumpărat, totuși, chiar la prețul de 1,3 milioane de dolari. Producătorul afirmă că „hârtia” este sigură la utilizare, dar este foarte puțin probabil că fragmentele folosite pot fi aruncate la canal cu inima ușoară, chiar dacă rola este livrată cu o sticlă cu șampanie… gratis. Mai plauzibilă este ideea de etalare într-o baie de un lux similar a unui astfel de obiect.

Strălucire pentru „deșeurile fiziologice”

Din categoria excentricităților care in extremis pot fi numite și altfel face parte ideea controversatului designer Tobia Wong, „copilul teribil” al artei contemporane, care a decedat la vârsta de 35 de ani, de a crea pilule cu conținut din aur. Mai mult ciudate decât funcționale, destinate celor care „au atât de mulți bani încât vor să le străluceacă chiar și deșeurile fiziologice”, aceste pastile sunt pline cu aur de 24 de carate și costă 425 de dolari.

Un Bugatti în miniatură

833 28 5Pentru fanii automobilelor Bugatti, binecunoscută marcă de lux, a fost imaginată o mașină în miniatură, la scara 1/18, replică a variantei Veyron realizată integral din aur. După două luni de muncă intensă, un astfel de obiect este gata să fie achiziționat la prețul de aproape 3 milioane de dolari. Finisată ca o operă de artă, lucrată cu migală și atenție la ultimul detaliu, mașina nu face pate din vreo linie de producere în masă. Accentele din diamante mai adaugă ceva la prețul final, dar rămâne un mister funcționalitatea unui astfel de obiect, chiar spectaculos și exclusivist cum este.

Brânză cu carate

Compania britanică Clawse pune la dispoziția doritorilor de alimente ieșite din comun brânză cu fulgi de aur comestibil. O felie din lactatul cu carate costă 95 de dolari și este o combinație gustativă de la care nu se dau în lături bogații. De altfel, aurul nu lipsește din imaginația chefilor, unul dintre cele mai cunoscute și exclusiviste soiuri de înghețată fiind cel mai scump desert din lume. Firește, produsul conține aur comestibil, poartă numele pretențios de Golden Opulence Sundae și poate fi degustat în restaurantul Serendipity 3, din New York. Pe lângă metalul prețios, preparatul conține cea mai scumpă ciocolată, cea mai scumpă vanilie, are o cunună din diamante și costă 1.000 de dolari.

Creioane și capse

Scrisul de mână este pe cale de dispariție, iar tehnologia împinge spre periferie nenumărate obiecte de birotică, dar simbolistica acestora este foarte prețioasă pentru mulți bogați, așa că designerul coreean Daisung Kim s-a gândit să creeze creioane acoperite cu foiță din aur. La prețul de 20 de dolari bucata, acestea chiar și scriu! Tot la capitolul obiecte de birou s-au realizat și capsele din aur, care vin într-o casetă îmbrăcată în catifea și costă 210 dolari. Este lesne de presupus că acestea au o funcțiune mai mult simbolică, întrucât nimeni nu se va apuca să prindă hârtiile de la birou cu așa ceva.

Un „grătar“ din dinți de aur care se pune peste dinții naturali și care vine din era rap/hip-hop este atât de legat de mesajul pe care îl transmite, încât se poartă și după trei decenii, printre fani numărându-se și fiul lui Will Smith, Jaden

iPhone 5

833 28 6Nu mai este un secret pentru nimeni că unii oameni sunt pur și simplu îndrăgostiți de telefoanele lor mobile, iar unii sunt suficient de bogați încât să-și manifeste aceste sentimente profunde afișând piese din aur. Este cazul faimosului iPhone 5, care costă circa 15 milioane de dolari și este realizat exclusiv din aur și diamante, cu o raritate de diamant negru ca piesă centrală a unui concept al cărui lux face o impresie memorabilă. Chiar dacă reprezintă o generație mai veche de smartphone-uri, această piesă rămâne în continuare cel mai scump telefon mobil din lume.