Main menu

header

833 25 1de Alexandru Năstase şi Daniel Şuta

Litoralul românesc vine la pachet, în 2021, cu prețuri de... insule exotice! Da, citiți bine, dar mai ales strângeți bani dacă doriţi să ajungeți în anumite hoteluri de la mare. Vara anului trecut a adus „turismul de nevoie” în obiceiurile românilor. Mulți oameni s-au temut de testele de prin vămi, s-au speriat de imaginile cu sute de turiști blocați pe aeroporturi și au apelat la varianta pe care o aveau la îndemână. Drept pentru care, majoritatea, au rămas acasă. Nu pentru toți „curajoşii” a ieșit bine. De altfel, s-a scris în repetate rânduri despre țepele pe care românii le-au luat, chiar în țara lor, în an pandemic.

Povestea incredibilă a unui turist care a dat Turcia pe Mamaia

Agențiile de turism au recunoscut că stațiunile de pe litoralul românesc nu oferă foarte multe. În ciuda hotelurilor de lux care au apărut, situația pare a fi în continuare una care „fardează” adevărul. Cu toate acestea, deşi lipsesc condiţiile, prețurile sunt comparabile cu un sejur în destinații de vis. Mai exact, se comercializează deja concedii de mii de euro în Mamaia! Culmea, considerată stațiunea de lux a României de la Marea Neagră, Mamaia a avut parte de numeroase plângeri anul trecut. Oamenii care au rămas în țară și au acceptat să plătească bani grei pentru un sejur pe litoral s-au întors cu un gust amar. „Îmi place să povestesc lucrul acesta, deși nu e o mândrie pentru noi ca țară. Dar este realitatea din teren, ca să mă exprim așa. Avem la agenție un cuplu care mergea în Turcia de ani buni. O dată pe an, gata să plătească oricât pentru 14 zile de răsfăț. Vorbesc despre alt gen de băuturi, nu cele locale și la dozator, vorbesc despre toate mesele «a la carte», clienți care pentru două săptămâni voiau să uite de tot și să se bucure doar de minunile unui concediu. Acum au rămas acasă și au optat pentru Mamaia. Au dat și aici bani mulți de tot pentru un hotel din Top 3. Mi-au zis că au văzut șobolani și câini vagabonzi cât pentru o viață în Mamaia. Știți care e problema? În Turcia plăteau pentru un tot, aici, la Mamaia, au avut o bucățică frumoasă, adică doarr hotelul lor. Când ieșeau se loveau de crunta realitate”, ne-a povestit Viviana Costache, reprezentanta unei agenții de turism.

Noua metodă: românii optează pentru închirierea de apartamente de lux

833 25 2TAIFASURI a făcut o simulare și a descoperit prețuri exorbitante pentru cele mai bune hoteluri de pe litoralul românesc. De exemplu, 4 zile la un hotel de top în Mamaia în intervalul 5-9 august, perioadă din plin sezon, ar putea ajunge și la suma exorbitantă de 20.000 de lei. Este adevărat că vorbim despre o cameră Senior Suite cu vedere la mare, dar prețul de peste 1.000 de euro pe cameră per noapte pare să-i împingă pe turiștii români către destinații ceva mai accesibile. De asemenea, o altă variantă preferată în ultima perioadă de cei care vor să se bucure la nivel înalt de mare, închirierea de apartamente în diferite complexe, vine și aceasta cu prețuri incredibile. Pentru aceeași perioadă, se poate ajunge și la 18.000 de lei. Vorbim, însă, despre o cazare pentru șase persoane...

„La o pensiune, patronul era să ne bată când l-am rugat să dea manelele mai încet”

TAIFASURI a încercat să stea de vorbă și cu oameni care s-au plâns anul trecut de situații nu tocmai plăcute, întâlnite în concedii. O agenție de turism ne-a prezentat cazul unui bărbat care, în anul 2020, a mers în Delta Dunării, apoi la mare, la Mamaia și la munte, la Sinaia. Așadar, destinații de top, experiențe, susţine acesta, regretabile. „Nu am ce să reproșez prea multe agenției. Am mers prin ei strict la mare. În Deltă am dat peste un patron de pensiune, să ne înțelegem, top class, care mai avea puțin și ne bătea fiindcă i-am zis să dea manelele mai încet la 3:00 dimineața. La mare ne-am blestemat zilele! Mamaia e ca mamaia, Dumnezeu să o ierte! La munte ne-au alergat urșii pe la Castelul Peleș... Era ora 18:00 și lumea fugea care încotro. Văd acum cazuri la televizor cu urșii de la Sinaia. Mi se pare ireal, ce îmi spuneți că nu se știa situația?! Eu nu pricepeam de ce toți oamenii mergeau cu lanterne și pocnitori la ei seara. La Peleș, urșii sunt ca la ei acasă, pază n-am văzut deloc. Drumurile sunt jalnice, servirea sub orice critică, mâncare proastă, personal neatent, needucat. De ce să nu mă duc eu în Grecia, unde am primit o ofertă cu două nopți de cazare gratis și unde mă așteaptă fructele de mare și toți cu zâmbetul pe buze?”, a explicat Druncea Florinel, unul dintre turiștii care s-au arătat total dezamăgiți de cele găsite în țară.

Se putea? Tarifele mai cresc în vară!

Românii au avut deja parte de două șocuri turistice în 2021. Mai exact, Maldive, una dintre cele mai căutate destinații, a fost accesibilă și la sub 1.000 de euro. De asemenea, cu 600 de euro, românii au stat preț de 7 nopți în Zanzibar. Deocamdată, Bali și Thailanda nu sunt deschise, în timp ce turismul din Seychelles pare să aibă probleme după ce s-au relaxat măsurile prematur. Românii trebuie să știe că prețurile vor mai crește în vară pentru cei care doresc să meargă în astfel de vacanţe. Conform reprezentanților agențiilor de turism, vorbim de cel puțin 300-500 de euro în plus pentru fiecare persoană în parte!

„Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul!” Cam aşa sunt aşteptaţi românii în sezonul estival, la marea noastră