de Irina Ţolea şi Silviu Ghering
La început de iunie noi producții de teatru își fac loc în programul stagiunii autohtone. Comedii, drame și creații dramaturgice originale, puse în valoare de distribuții de excepție, sunt pregătite pentru întâlnirea cu publicul pe scenele bucureștene. Vă prezentăm în continuare câteva spectacole de neratat programate în această săptămână.
Monica Davidescu și Aurelian Temișan: 15 ani de căsnicie, aniversați la „Divorțul anului”
Ce se alege de o căsnicie atrasă în capcana convențiilor la modă ne va demonstra live, pe scenă, unul dintre cele mai îndrăgite cupluri din România. În preajma aniversării a 15 ani de căsnicie (marcată pe 3 iunie), artiștii Monica Davidescu și Aurelian Temișan sunt protagoniști în „Divorțul Anului”, un spectacol după un text scris de marele actor Ion Lucian, adaptat vremurilor noastre, din care nu lipsesc replicile spumoase, situațiile comice și surprizele muzicale. Piesa vorbește cu umor, ironie și accente dramatice despre iluzia căsniciei neconvenționale, în care partenerii ajunși la a treia tinerețe testează inconștient rețetele mondene de supraviețuire în cuplu prin relații extraconjugale și atitudini libertine. Împreună cu prietenul și colegul lor Ovidiu Cuncea, care semnează și regia spectacolului, cei doi aduc pe scenă o realitate a vremurilor pe care le trăim: efectele hipnotice ale influențelor sociale în viața personală. Spectacolul se va juca în București, la Sala Studio a Teatrului Național, pe 7 iunie, de la ora 19:30. Reprezentația este cu atât mai specială cu cât oferă prilejul aniversării, alături de public, a două zile de naștere, Ovidiu Cuncea fiind născut pe 24 mai, iar Aurelian Temișan pe 3 iunie.
„Noapte bună, mamă!”, miza existenţei, dezbătută în premieră pe scena Teatrului Mic
Două minunate actrițe, din generații diferite, reunite într-un duet de excepție, supun atenției publicului o temă complicată și mereu actuală: relația dintre mamă și fiică. Pe 5 iunie, de la ora 20:30, la Sala Studio a Teatrului Mic din Capitală, are loc prima reprezentație a spectacolului „Noapte bună, mamă!”, de Marsha Norman, un text plin de emoție și dramatism, valorificat de jocul remarcabil al protagonistelor Dana Dembinski-Medeleanu și Andreea Grămoșteanu. Jesse a eșuat în rolul de mamă, de soție, în cariera și în viața socială, și fiind revoltată pe propriul destin alege să-i pună capăt și își anunță mama că a decis să se sinucidă. Anunțul este fitilul ce aprinde acțiunea pe scenă, declanșând o dezbatere tensionată și emoționantă în care fiecare personaj își argumentează pledoariile cu mărturisiri, reproșuri și amintiri, în încercarea de a răspunde unei dileme majore: acceptarea destinului. Textul autoarei americane a fost distins în anul 1983 cu Premiul Pulitzer. Următoarele reprezentații au loc pe 13 și 26 iunie, la Sala Studio a Teatrului Mic.
Haosul din spatele cortinei: „Liniște în culise!”, la Teatrul Nottara
Spectacolul nebănuit din spatele cortinei este prezentat în noua comedie pregătită de echipa Teatrului Nottara din Capitală. Pe 5 si 6 iunie, de la ora 19:00, la Sala „Horia Lovinescu”, puteți vedea primele reprezentații ale comediei „Liniște în culise”, de Michael Frayn, în regia lui Alexandru Jitea. Povestea urmărește drumul parcurs de o trupă de actori britanici de la pregătirea entuziastă a unei comedii ieftine, până la rutina dezolantă de la ultima reprezentație. În spațiul nevăzut de public se înfiripă idile, se bârfește, se fac crize de isterie, se empatizează, se țipă și se plânge într-un proces amețitor și greu de controlat. Pe scenă, reflectând vesel detalii contrastante ale propriei meserii, îi puteți vedea pe artiștii Cerasela Iosifescu, Șerban Gomoi, Diana Roman, Alexandru Mike Gheorghiu, Luminița Erga, Sorin Cociș, Raluca Gheorghiu, Rareș Andrici şi Mihai Marinescu.
„Romeo fără Julieta”, la Teatrul Odeon
O nouă producție îmbogățește programul stagiunii la Teatrul Odeon din Capitală. Pe 5 si 6 iunie, de la ora 19:30, la Sala Studio, sunt programate primele reprezentații ale spectacolului „Julieta fără Romeo”, de Bogdan Theodor Olteanu și Alex Mircioi. Cele trei personaje feminine din drama lui Shakespeare (fiica, mama și doica) ajung într-un oraș de provincie, plasate într-o poveste modernă ce îmbină situații și referințe de la alte personaje emblematice din dramaturgia universală. Astfel, Julieta vrea la București, Marta se luptă pentru o familie perfectă iar Sonia este rătăcită în lumea ruptă de realitate a celor bogați. Fără să abuzeze de alte mijloace expresive montarea exploatează la maximum jocul remarcabil al protagonistelor: Ioana Bugarin, Elvira Deatcu și Ruxandra Maniu. Tot la Teatrul Odeon mai puteți viziona la Sala Majestic, pe 3 și 4 iunie, de la ora 19:00, spectacolul „Republica Melania”, iar pe 6 iunie Sala Majestic (ora 19:00), Rodica Mandache, împreună cu istoricul Georgeta Filitti, invită publicul la o aniversare importantă a instituției, într-o ediție specială a „Dialogurilor teatrale”, dedicată aniversării a 110 ani de existență a celei mai elegante săli de teatru din București.
Rodica Mandache, dezvăluiri din Epoca Ceaușescu, pe scena Teatrelli
Una dintre noile producțiile care din cauza pandemiei nu s-a bucurat din plin de aplauzele meritate revine în acest weekend pe scena Teatrelli din București. Pe 7 și 8 iunie, de la ora 19:00, puteți viziona spectacolul „Dușmănie. E ceva vindecător în a le da oamenilor un obiect al urii lor”, scris și regizat de Gabriel Sandu. Piesa atrage atenția mai cu umor și delicatețe, mai pe șleau și fără rezerve, asupra limitei în care se oprește obiectivitatea și începe ficțiunea atunci când vine vorba despre reflectarea imaginii publice. O fostă membră a securității, apropiată lui Nicolae Ceaușescu, fiind logopeda dictatorului și responsabilă cu rostirea discursurilor acestuia, acceptă să devină personaj principal al unui film documentar. Lucrurile scapă de sub control odată cu lansarea și promovarea filmului, stârnind opinia publică și făcând victime colaterale. Succesul spectacolului este asigurat de energia și măiestria actoricească a Rodicăi Mandache, care interpretează rolul bunicuței securiste, susținută de jocul mai tinerilor colegi: Istvan Teglas și Edith Alibec.
Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.