Main menu

header

836 30 1de Irina Țolea şi Florica Pintea

Chiar dacă se apropie vacanța și stagiunea intră pe ultima sută de metri agenda scenelor autohtone surprinde publicul, fiind împrospătată cu proiecte culturale inedite. Spectacole noi, în premieră națională ori reinterpretări inedite ale unor texte clasice, invită spectatorul la o reflecție asupra vremurilor controversate pe care le trăim. În continuare vă propunem să descoperiți câteva evenimente de neratat programate în această săptămână.

Maia Morgenstern și Emilia Popescu așteaptă un nepoțel

Două mari actrițe ale scenei românești își unesc forțele într-un eveniment produs de Teatrul Evreiesc de Stat și Teatrul de Comedie din Capitală. Pe 19 și 20 iunie, de la ora 19:00, la Sala „Radu Beligan” a Teatrului de Comedie sunt programate primele reprezentații ale spectacolului „Nepotul meu, Veniamin”, de Ludmila Ulițkaia, în regia lui Vlad Massaci. Maia Morgenstern și Emilia Popescu sunt două verișoare în toamna vieții, una croitoreasă, alta moașă, amândouă fiind preocupate de găsirea nevestei potrivite pentru fiul și nepotul mult iubit. Doar că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg și, după un șir amețitor de aventuri și dezvăluiri, criza se rezolvă neașteptat, cu mult umor și seninătate. Piesa supune atenției tema discriminării religioase și a prejudecăților sociale, înlăturate de această dată cu istețime și șarm pentru că dragostea și viața au prioritate. Celor două îndrăgite actrițe li se vor alătura pe scenă Andreea Alexandrescu și Răzvan Krem Alexe.

Marcel Iureș, pedagog plin de surprize în „Rosto”, la Teatrul Act din Capitală

Asupra învățământului autohton, definit în detalii uimitoare încă de acum un secol de I.L. Caragiale, ne propune să reflectăm noua producție lansată de Teatrul Act din Capitală. Pe 22 și 24 iunie, de la ora 19:30, puteți viziona spectacolul „Rosto”, o dramatizare semnată de Alexandru Dabija, care îmbină inspirat fragmente din schițele lui Caragiale ce au ca temă învățământul românesc. Pe scenă îl veți putea descoperi pe Marcel Iureș, pedagog entuziast, ridicol sau extravagant, secondat de mai tinerii protagoniști Dan Rădulescu și Ionuț Toader. Într-un decor minimalist, dar plin de surprize, interpretând fiecare mai multe roluri, trecând prin diferite situații și stări, actorii ilustrează particularități sociale surprinzător de actuale, familiare fiecărui spectator. În universul pedagoului Chicoș Rostogan „Rosto”, toate caracteristicile „școalei” din vremea lui Nenea Iancu, de la idealism și bună-voință la aroganță și corupție, prevestesc cu ironie și cinism, dezastrul din învățământul zilelor noastre.

„D’ale Carnavalului”, variantă contemporană la Teatrul Național din Capitală

Extrem de prolific și inspirat de actualitatea mesajului caragialean, regizorul Alexandru Dabija semnează și regia unei noi montări a spectacolului „D’ale Carnavalului”, la Teatrul Național din Capitală, a cărei premieră este programată pe 19 și 20 iunie, de la ora 20:00, la Sala Studio. Într-o viziune modernă, dar fidelă textului original, sunt reflectate metehne sociale românești puternic stabilite în ADN-ul nației. Amorurile cu năbădăi, viciile și preocupările românului, dar mai ales talentul său infailibil de a se băga în belele sunt ilustrate magistral de echipa de protagoniști formată din: Gavril Pătru, Claudiu Bleonț, Irina Movilă, Emilian Oprea, Natalia Călin, Marius Rizea, Rodica Ionescu, Mihai Munteniță, Mihai Calotă și Ciprian Nicula. Piesa „D’ale Carnavalului” a fost lansată acum 135 de ani chiar pe scena Naționalului bucureștean și odată cu această montare, care pune sub lupă personaje etalon, ea trece testul timpului demonstrând că structura societății românești a rămas neschimbată.

„Next to Normal - (A)normal”, premieră națională la Teatrul de Operetă „Ion Dacian”

836 30 2O problemă majoră a societății contemporane este abordată într-un mod original într-un nou musical lansat în acest weekend în premieră națională. Pe 18 iunie (ora 19:00) și 19 iunie (ora 18:00), pe scena Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București, au loc primele reprezentații ale spectacolului „Next to Normal - (A)normal”, de Brian Yorkey, pe muzica lui Tom Kitt, în regia lui Victor Bucur. Spectacolul reflectă drama unei familii marcate de tulburările psiho-emoționale ale mamei, toți cei din jur încercând să depășească anormalul situației și să-și găsească un echilibru. Într-o montare modernă, cu umor, fantezie și emoție, în acorduri energice sau melancolice, protagoniștii Anca Florescu, Adrian Nour, Sidonia Doica, Lucian Ionescu, Cătălin Petrescu și Adrian Miercure transpun pe scenă o realitate a zilelor noastre și, totodată, un puternic mesaj social privind toleranța față de cei vulnerabili. Considerat drept cel mai matur musical contemporan, spectacolul a fost lansat pe Broadway în anul 2008, fiind distins cu Premiul Tony în 2009 și cu Premiul Pulitzer pentru dramaturgie în 2010.

Trei zile de concerte la prima ediție a Cluj Folk Fest

836 30 3Muzica folk revine în forță într-un eveniment organizat în premieră la poalele Feleacului. Pe 18, 19 și 20 iunie, în cadrul primei ediții a Cluj Folk Fest, iubitorii genului vor putea asculta live piese fără vârstă în interpretarea unor artiști reprezentativi ai folkului românesc. În cele trei zile de festival pe scena sălii „Dumitru Fărcaș” a Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca vor avea loc recitaluri susținute de Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Emeric Imre, Magda Puşkaş, Dinu Olăraşu, Daniel Iancu, Marius Baţu, Adrian Ivaniţchi, Ducu Bertzi, Cristi Dumitraşcu, Florin Săsărman, Cosmin Vaman & SPAM, OCRU, Fără Zahăr şi Ţapinarii. Concertele încep în fiecare seară de la ora 18:30, iar accesul publicului în sală este permis începând cu ora 17:00.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.