de Ștefania Băcanu şi Florica Pintea
Dacă v-ați plictisit de culoarea pereților din casă, simțiți nevoia unei schimbări sau, pur și simplu, vreți să fiți în pas cu noile tendințe, un tapet ales cu grijă vă poate scoate din impas sau din anonimat. Și când spun cu grijă, mă refer la faptul că, înainte de a-l alege, trebuie să țineți cont de câteva aspecte extrem de importante, pentru a nu da greș. Laura Boghiu, arhitect în echipa „Visuri la cheie”, ne-a vorbit despre amenajarea interioară cu ajutorul tapetului și despre alegerea potrivită a modelului și a materialului, astfel încât încăperea să nu fie foarte încărcată.
„Ţineţi cont de piesele de mobilier”
- În primul rând, de ce să alegem tapetul pentru amenajarea pereţilor? Ce avantaje aduce?
- Inițial, oamenii au ales să folosească tapetul în propriile locuințe, deoarece a fost un substitut ieftin pentru tapiserie și lambriuri. Perioada de glorie a tapetului a fost după apariția plasticului, undeva după Al Doilea Război Mondial, pentru că plasticul îi oferea rezistență, durabilitate și era foarte ușor de spălat. Tapetul a revenit în design prin anii 2000 cu desene, texturi extrem de complexe, sofisticate și pline de personalitate. Apoi, a fost o perioadă când s-au ales foarte multe modele de tapet simple, uni, fără prea multe printuri, care nu încărcau vizual imaginea, lucru ce, în ultimii ani, s-a schimbat. Acum se aleg multe modele tip fototapet, cu imagini cât mai reale, nu doar un joc de forme geometrice.
- Cum alegem tapetul potrivit? Care sunt aspectele de care trebuie să ţinem cont?
- Tapetul potrivit se alege în funcție de conceptul și stilul pe care vreți să îl abordați în amenajarea interioară a locuinței. Trebuie să țineți cont de vibe-ul pe care vi-l doriți, de piesele de mobilier alese, culorile și texturile potrivite, pentru ca întreaga cameră să aibă un aspect unitar, să nu fie prea încărcată sau să apară discrepanțe de stil.
„Cel mai apreciat și utilizat este canvasul”
- Care este cea mai bună variantă şi cea mai rezistentă?
- Tapetul este de mai multe feluri și există o gamă largă de texturi. Cel mai apreciat și utilizat este canvasul. Este un material textil care dă un aer mai cozy (confortabil) întregii încăperi și este foarte plăcut și la atingere, dar necesită un profesionist pentru aplicarea lui. Se mai poate folosi și tapetul tip colant, care este mai lucios ca și finisaj, se aplică mai ușor și este mai simplu de întreținut.
- Ce variantă este potrivită pentru living, dormitor şi camera copiilor?
- În momentul în care hotărăști să îți pui tapet în propria locuință, este indicat unul cât mai subtil în camerele în care îți petreci mai mult timp. În cazul în care optezi pentru un tapet încărcat, există șansa să te plictisești de el, dacă îți petreci multă vreme privindu-l. Recomand tapetul cu imagini mai încărcate în camerele de oaspeți, pe holuri, chiar și în baie. Astfel, vei adăuga un plus de stil unor spații, de obicei, anoste.
„Spațiile mici sunt cel mai greu de amenajat”
- Dar pentru tavan?
- Tapet pe tavan nu am folosit niciodată, dar asta nu înseamnă că nu este posibil. Dacă mergem un pic în timp și ne gândim la vechile locuințe de tip palate, castele etc., vedem întregile încăperi acoperite de tapet: pereți și tavane. În ziua de azi, ne dorim spații mai puțin încărcate vizual și din acest motiv nu recomand tapet aplicat pe tavane.
- De exemplu, pentru camerele mici, joase, ce model recomandaţi?
- Spațiile mici sunt cel mai greu de amenajat, pentru că se doresc a rămâne spațioase, dar, în același timp, utile. Tapetul pe care îl alegi pentru o încăpere mică trebuie să adauge profunzime, textură, strălucire, să dea senzația de cameră mai înaltă.
- Care sunt cele mai utilizate, apreciate tipuri de tapet? Ce se poartă în 2021?
- Se poartă ce ne place și ce ni se potrivește. Noi, arhitecții, încercăm să „educăm” beneficiarii prin a le arăta frumosul. Dar „frumosul” este diferit pentru fiecare dintre noi. Este în tendințe tapetul cu teme tropicale, dar, poate, peste câțiva ani, se va reveni la stilul glam. Dacă îți dorești tapet cu frunze tropicale în casă, contează foarte mult piesele de mobilier pe care vrei să le așezi ulterior în acea încăpere.
„Peretele nu trebuie să aibă crăpături sau imperfecțiuni”
- Tapetul se poate întreţine, astfel încât durata de viaţă să fie cât mai lungă?
- Tapetul se poate face din diferite materiale și texturi. Cel tip colant se întreține cel mai ușor, pentru că nu este din textil și se poate șterge inclusiv cu o cârpă umedă. Există tapet din canvas, care este textil și nu e perfect neted la atingere. E un material cald, care dă senzația de o încăpere mai cozy. Se întreține destul de ușor, dar, comparativ cu autocolantul, se poate păta mai repede. Mai există și clasicul tapet din hârtie, care este cel mai des întâlnit. Se curăță ușor, pentru că există o peliculă de protecție deasupra.
- Care sunt factorii care-l pot deteriora mai repede? Și dacă s-a desfăcut, se mai poate lipi?
- Înainte de cumpărături, recomand să se ia legătura cu un specialist. Sunt mai mulți factori care pot afecta tapetul încă de la prima lipire. Fondul, și anume peretele, trebuie pregătit înainte de lipirea lui. Peretele unde va fi aplicat tapetul trebuie să nu aibă imperfecțiuni sau crăpături și să fie uniform nivelat.
- Se poate revopsi? Dacă, să zicem, ne-am plictisit de un model sau de o culoare, dar nu vrem să renunţăm la cel vechi....
- În zilele noastre, opțiunile în privința tipurilor de tapet sunt nelimitate. Există tipuri foarte ușor de întreținut, care pot fi spălate/curățate cu multă ușurință sau care suportă până la șase zugrăveli succesive.