Main menu

header

838 18 1de Ștefania Băcanu şi Sorin Dumitrescu

Cu toții am auzit cel puțin o dată, în diferite situații, „Ai grijă, karma se întoarce!”. Ei bine, se pare că nu este doar o expresie sau un mit, ci o realitate pe care, vrem, nu vrem, trebuie să o acceptăm. Orice gând, orice cuvânt pe care îl rostim va avea repercusiuni asupra noastră, la un moment dat, în viața asta, sau în următoarele. Andrei Diaconu (medalion), consultant spiritual și specialist NLP, ne-a vorbit despre importanța karmei, cum ne putem salva de propriile greșeli, de păcatele alor noștri, dar și despre realitatea vieților anterioare. Există sau nu?

„Este ceea ce noi numim cauză și efect”

- Ce este karma şi cum funcţionează?

- Karma este un concept bine împământenit în toate culturile, fie că vorbim despre ortodoxism, budism, jainism, hinduism sau alte religii, doar că este prezentat într-o altă formă lingvistică. În sanscrită, cuvântul „karma” se traduce prin „acțiune”. În fond, karma este ceea ce noi numim „cauză şi efect”, „ce semeni, aia culegi”, „după faptă și răsplată”. Să nu uităm că orice acțiune a noastră are urmări!

- Ce înseamnă de fapt ? Chiar şi atunci când gândeşti rău despre cineva, creezi o karmă?

- Karma este cumulul faptelor, al gândurilor pe care le avem la un moment dat și care creează un bumerang energetic. Ne putem crea karma în fiecare clipă, cu un singur gând sau cuvânt. Sunt foarte multe exemple care dovedesc acest lucru. Gândește-te la o situație când nu ai lăsat pe cineva să treacă cu mașina în fața ta și, fix la câteva ore, ai pățit același lucru. Orice acțiune a noastră creează o energie transmisă în Univers, care mai devreme sau mai târziu, se întoarce exact la noi. O creăm în fiecare clipă, important este să fie o karmă curată.

„Destinul este ceva prestabilit de o entitate superioară”

838 18 2- Karma este totuna cu destinul? Ce diferenţe există?

- Nu. Destinul este ceva prestabilit de o entitate superioară, asupra căruia avem un liber arbitru foarte mic. Tocmai în cadrul acestui destin, prin gesturi, fapte, gânduri, avem abilitatea și posibilitatea de a ne crea karma.

- Când vorbim despre karmă, ne referim şi la anumite datorii pe care le avem de plătit?

- Nu întotdeauna karma este negativă. Dacă o privim prin prisma unei plăți, da, cu siguranță, vorbim despre o datorie pe care o avem din viața actuală sau din altele. Însă, ar trebui să privim partea bună a lucrurilor și anume că, prin plățile karmice, nu facem altceva decât să fim mai aproape de Dumnezeu. Este modalitatea de evoluție spirituală pe care o avem mereu la îndemână.

- Ne naştem cu ea sau o dobândim în timpul vieţii?

- Aici, trebuie să spun clar că vorbim despre mai multe tipuri de karmă. Avem karma de neam, de țară și karma personală. E important de știut că, având în spate vieți anterioare, venim cu lecții neînvățate și, în viața actuală, acestea se întorc sub formă karmică. Există și cazuri în care sufletul vine la prima încarnare și preia karma de țară sau de neam. Așadar, karma vine la pachet cu fiecare încarnare a noastră.

„Datoriile pot fi sub formă de boli”

- Ne putem afla karma sau datoriile karmice pe care le avem?

- Datoriile karmice pot veni în viața noastră sub forma unor boli, handicapuri, relații de familie pline de animozități, relații sentimentale toxice, frici etc. E clar că, dacă ai făcut cuiva un rău într-o viață anterioară, în viața actuală vei păți un lucru similar. Așadar, în momentul în care trecem prin niște lucruri urâte, gândul trebuie să ne ducă imediat la acest concept de plată karmică. Să acceptăm și să facem tot posibilul ca acea plată karmică să fie mai repede achitată. Fiecare karmă aduce cu ea lecții pe care trebuie să ni le însușim, dacă vrem să nu mai repetăm, iar și iar, experiențele neplăcute.

- „Karma se întoarce”, adevăr sau mit? Adică, tot ceea ce gândim sau facem se va întoarce spre noi?

- Și un simplu gând urât direcționat către cineva înseamnă energie. O scânteie de energie care pleacă de la tine și se duce în Univers provoacă o reacție și, cu certitudine, mai devreme sau mai târziu, se va întoarce la tine. Sfatul meu este să emitem cât mai multe astfel de scântei pozitive: gânduri bune, fapte bune, milostenie, zeciuială.

- Ce ne poţi spune despre karma moştenită? Cum ne putem debarasa de faptele, greşelile neamului nostru?

- Că vrem sau că nu vrem, avem și această karmă de neam, care ne pune în ipostaza în care trebuie să plătim pentru greșelile celor din spate. Deși pare incorect, în cele mai multe cazuri, sintagma copiii plătesc greșelile părinților” este complet adevărată. Curățarea karmei se poate face prin multe metode: reiki, post negru, rugăciune, slujbe plătite. Eu recomand să se pună câte 40 de liturghii odată, la trei biserici diferite, ca și modalitate facilă de a ajuta curățarea sau eliberarea karmei, postul negru în zilele de vineri, aprinderea a nouă lumânări puse în formă de cruce cu intenția de a arde karma.

„Cine suferă traume și dezamăgiri are plăți foarte mari”

838 18 3- Cum este afectată viaţa unei persoane cu o karmă grea? Poate evolua, poate trăi liniştit?

- Karma din alte vieți se poate manifesta în bine și în rău. Spre exemplu, dacă tu faci bine, sau ai făcut bine în alte vieți, acesta ți se va întoarce, dar este și efectul invers. Persoanele care, în această viață, suferă boli grave, dezamăgiri, lipsuri, traume, clar au venit cu niște plăți foarte mari. În aceste cazuri, când simți că ceva nu se leagă și devine tot mai greu, caută răspunsuri și folosește metode de eliberare de karmă.

- Spuneai că există şi karmă pozitivă...

- Da, în sine, karma nu este negativă sau pozitivă. Ea echivalează cu un mijloc de plată, este instrumentul prin care noi suntem „trași de mânecă”, în ideea unei evoluții spirituale și purificări la nivel de esență, de energie pură. Totul ține de perspectivă. Eu, personal, consider că nu există karmă negativă sau pozitivă, există doar plata.

„O karmă nerezolvată din spate se poate duce pe toate cele nouă vieți, dacă nu ne dăm seama că ceva trebuie echilibrat. Importanța conștientizării anumitor blocaje provocate de karmă este extrem de importantă, în tot ceea ce înseamnă curățare sufletească și eliberare de piedici“

„Există nouă vieţi anterioare principale“

- Unii cred în vieţile anterioare, alţii nu. Cum este de fapt, există sau nu?

- Din punctul meu de vedere, viețile anterioare există. Eu cred că sunt nouă vieți anterioare principale, nouă întrupări, care ne permit să curățăm tot ce e de curățat și să evoluăm până în punctul în care ajungem să devenim una cu Universul, cu Dumnezeu. Însă, imaginează-ți că la a noua viață se face o contorizare și, dacă lecțiile nu au fost învățate, poți repeta viața a noua ori de câte ori este nevoie. De aceea, este important, pe cât putem noi, să ne asigurăm că ne curățăm karma în fiecare viață și prin fapte bune să consolidăm o karmă curată și evolutivă.