Main menu

header

840 30 1de Irina Ţolea şi Daniel Şuta

Noi evenimente susținute atât în aer liber, cât și în sălile de teatru îmbogățesc agenda culturală. Producții aniversare, premiere, concerte și noi reprezentații estivale pentru micii și marii spectatori sunt programate în perioada vacanței. În continuare vă prezentăm câteva evenimente de neratat în această săptămână.

„Stupid Fucking Bird”, un altfel de Pescăruș cehovian, la TNB

O interpretare inedită a textului lui A.P. Cehov, „Pescărușul”, este prezentată în premieră națională în acest weekend pe scena Teatrului Național din Capitală. Pe 16 și 17 iulie, de la ora 19:30, la Sala Pictura, au loc primele reprezentații ale spectacolului „Stupid Fucking Bird”, de Aaron Posner, o montare inedită semnată de actorul și regizorul Răzvan Oprea. Adaptarea contemporană a autorului american satirizează conținutul tragediei cehoviene, păstrând personajele și esența intrigii originale. Într-un joc provocator și intens, protagoniștii Marius Bodochi, Cecilia Bârbora, Eduard Adam, Vitalie Bichir, Emilian Mârnea, Cosmina Olariu și Alexandra Sălceanu, ilustrează noile formule prin care azi indivizii își caută fericirea și reacțiile lor legate de plafonarea idealurilor. Aaron Posner a realizat o serie de adaptări spectaculoase după creațiile unor autori clasici printre care Shakespeare, Mark Twain ori Cehov, fiind apreciat pentru transpunerea în actualitate a unor texte celebre precum „Trei surori” ori „Unchiul Vania” sau „Neguțătorul din Veneția”. „Stupid Fucking Bird” a fost lansată oficial în America în anul 2013 și de atunci a depășit 200 de montări pe scenele din SUA, Australia, Canada și Europa.

Vasile Alescsandri, aniversat cu noi spectacole la Teatrul Național din Iași

În luna iulie Naționalul ieșean celebrează împlinirea a 200 de ani de la nașterea celebrului dramaturg, poet și om politic Vasile Alecsandri, al cărui nume îl poartă instituția, prin proiectul „Alecsandri 200”. Astfel, pe 21 și 22 iulie, de la ora 20:30, în parcul Teatrului la Cub are loc premiera spectacolului „Alecsandri’s Garden”, un proiect de Ovidiu Lazăr după „cânticele comice” ale poetului. Evenimentul vă invită să descoperiți momente pline de umor și tipologii umane românești încă valabile și azi. Aniversarea marelui dramaturg va continua pe 23 iulie, ora 19:00, la Sala Mare, cu prezentarea spectacolului „Chirița în provinție”, o montare generoasă și colorată semnată de Ion Sapdaru, iar pe 24 iulie, tot la Sala Mare, de la aceeași oră, este programat spectacolul „Acum râde printre lacrimi veselul Alecsandri”, un amestec de teatru, muzică și dans realizat de regizoarea Irina Popescu-Boieru, care îmbină texte celebre („Rămășagul”, „Arvinte și Pepelea”, „Piatra din casă”), dar și scrieri despre teatru ale celebrului autor. Proiectul „Alecsandri 200” continuă în luna iulie și se va derula și în stagiunea din toamnă, cu noi producții și evenimente conexe.

Octavian Strunilă ne dezvăluie „Cum se face” (un spectacol), la Teatrul Godot

840 30 2Cum se comportă actorii în spatele cortinei, cum își manifestă orgoliile și pasiunile, care sunt aspirațiile lor profesionale și frământările lor omenești aflați dintr-o comedie explozivă scrisă și regizată de îndrăgitul actor Octavian Strunilă. Piesa „Cum se face”, este programată pe 17 iulie, de la ora 20:30, la Teatrul Godot din Capitală. Îndrăgiții protagoniști Paula Chirilă, Andreea Mateiu, Paul Ipate, Octavian Strunilă și Adrian Ștefan vă invită să descoperiți culisele realizării unui spectacol de teatru într-o poveste plină de momente comice, dar și triste, în care un regizor se luptă cu disperare să strunească o echipă de actori haotică. Conform autorului, acțiunea este inspirată din viața reală, din experiențele trăite de-a lungul timpului în culisele teatrelor, în scenariu făcându-și loc picanteriile, bârfele de breaslă, orgoliile vedetelor, profesioniștii îndrăgostiți de scenă și chiar omniprezenta amantă promovată „de sus”, care primește un rol nemeritat.

„Revolta Poveștilor”: eroii copilăriei la Teatrul de Vară Herăstrău

840 30 3A început stagiunea estivală la Teatrul de Vară Herăstrău și, în plină vacanță, micii spectatori au ocazia să se întâlnească cu cele mai îndrăgite personaje de poveste într-un spectacol savuros, în aer liber. Pe 18 iulie, de la ora 10:00, pe scena din Parcul Herăstrău, echipa Teatrului Stela Popescu din Capitală susține spectacolul „Revolta Poveștilor”, de Sînziana Popescu, în regia lui Tony Adam. Într-un oraș magic, copiii din lumea contemporană, copleșită de tablete și jocuri online trăiesc alături de eroii de basm o aventură inedită. Într-o montare spectaculoasă, cu muzică, decoruri și costume impresionante și chiar momente acrobatice, personaje îndrăgite ale copilăriei precum Vrăjitorul din Oz, Scufița Roșie, Piticii, Făt-Frumos ori Cenușăreasa vin să arate atât copiilor, cât și părinților că poveștile pot continua să existe doar dacă sunt citite, cultivate și mai ales iubite. Din distribuție fac parte Marian Sas Petrică, Alexandru Ivănoiu, Manuela Hărăbor, Cătălin Frăsinescu, Sorin Aurel-Sandu, Cristian Neacșu, Irina Cărămizaru, Silvia Stanciu, Magda Condurache, Mădălina Mihai, Alexandra Dogaru și Andrei Dogaru.

Vedetele muzicii româneşti se reunesc la „Baricada Folk” de la Neptun

Surpriza estivală pentru iubitorii muzicii folk, care se pot bucura în vacanță de momente inedite de cântec și poezie în aer liber, la malul Mării Negre. Pe 16 și 17 iulie, Grădina de Vară din Neptun găzduiește evenimentul „Baricada Folk”, un bun prilej pentru o întâlnire de neuitat cu reprezentanți de marcă ai muzicii folk de ieri și de azi. Melodii fără vârstă vor răsuna în cele două zile ale „Baricadei Folk”, în programul căreia sunt anunțate recitaluri de excepție susținute de Ducu Bertzi, Mircea Baniciu, Victor Socaciu, Emeric Imre, Cătălin Stepa, Daniel Iancu, Walter Ghicolescu, Vali Petcu, Adrian Bezna, Adrian Mărgineanu, Ovidiu Mihăilescu, Nicu Zotta. Spectacolele încep în fiecare seară de la ora 19:00.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.