de Simona Soare Ghișea şi Daniel Şuta
Unele persoane aflate în relații stabile se tem să se căsătorească. Lipsa acestui angajament provine din frica partenerilor de permanentizare a legăturii, dar și din repulsia față de conformism și față de normele impuse de societate. De asemenea, unul dintre parteneri poate dori să se simtă liber și consideră că prin căsătorie îi este încălcat acest drept. Problemele de angajament sunt din ce în ce mai frecvente la cuplurile care apelează la un psihoterapeut. Acestea reprezintă o provocare cu care se confruntă mai ales bărbații. Ei tind să se teamă de mariaj din pricina riscurilor financiare și personale pe care acesta le implică.
Gândul la nuntă vă poate da amețeli… la propriu!
Termenul de gamofobie provine din cuvintele grecești „gamos”, care înseamnă căsătorie, și „phobos”, frică. Conceptul este total diferit de anuptafobie (frica de a fi singur) și de filofobie (frica de a se îndrăgosti). O căsătorie solidă, care să reziste testului timpului, se fundamentează pe anumite aspecte, cele mai importante fiind de ordin emoțional: încredere, loialitate, sinceritate, dragoste, prietenie, respect reciproc și, de multe ori, compromis. Acestea sunt dificil de cumulat. Există persoane care manifestă o frică intensă, gândindu-se la aceste aspecte de ordin emoțional, când se raportează la perspectiva mariajului. Gamofobia nu reprezintă acea nervozitate pe care o are fiecare în fața unei decizii importante, ci o problemă care afectează fundamental stilul de viață și este însoțită de anxietate sau de atacuri de panică. Suferiți de acest tip de fobie doar dacă gândul la nuntă vă face inima să bată mai tare sau vă provoacă transpirații și amețeli. În momentul în care ambii parteneri își vor clarifica de unde provin ezitările și teama față de căsătorie, va fi posibilă și o discuție sinceră și realistă despre ce își dorește fiecare.
Persoanele în cauză ascund o traumă
Totuși, nu toată lumea care nu-și dorește să se căsătorească se confruntă cu gamofobia. Potrivit psihologilor, teama teribilă de căsătorie ascunde de fapt o traumă din viața persoanei respective. Divorțul părinților, o căsătorie precedentă care s-a terminat prost, lipsa unui atașament stabil în copilărie, diversele boli de natură psihică existente în familie - toate acestea pot conduce la frica de căsătorie. Această problemă emoțională are legătură și cu teama de abandon sau cu lipsa de încredere în oameni. Poate apărea adesea la persoane care au trăit în familii în care există violență domestică. De asemenea, mai pot exista și diverse frici legate de schimbarea stilului de viață, dar și de îndoiala că actualul partener este cel cu care persoana în cauză și-ar dori să rămână. Problematica gamofobiei nu este prea des discutată, pentru că multă lume nu o înțelege. De asemenea, potrivit specialiștilor, mai există o cauză cu totul surprinzătoare, care influențează starea psihică: tulburarea de la nivelul glandelor suprarenale. Iar cum hormonii dictează, această problemă de sănătate conduce la atacuri de anxietate, teren propice pentru dezvoltarea gamofobiei. Pe de altă parte, factorul genetic are un cuvânt important de spus. În esență, cei care au probleme de angajament se confruntă cu dificultatea de a rămâne într-o relație pe termen lung. Motivul nu constă în faptul că nu vor să fie atașați romantic de cineva, pentru că mulți chiar își doresc acest lucru, doar că nu își pot controla starea de teamă.
Caută o scuză să rupă relația
Dacă vă confruntați cu probleme de angajament, este posibil să confundați entuziasmul, pe care îl simțiți când sunteți cu partenerul, cu anxietatea. Gamofobii își testează des partenerii, evaluând astfel limitele acestora. De fiecare dată când cineva nu trece testul, ei caută o scuză să rupă relația. În plus, se pot simți nedemni de a fi cu cineva, chiar și atunci când lucrurile par să se îndrepte în direcția favorabilă. Aceștia au nevoie de înțelegerea partenerului sau partenerei și de ajutor psihoterapeutic. Dacă este nevoie, puteți lua împreună decizia să mergeți la terapie de cuplu. Gamofobii vor fi astfel sprijiniți să învețe să-și controleze teama și să depășească trăirile afective asociate cu această problemă: vinovăția, furia, resentimentele sau depresia.
Rezolvarea începe cu identificarea cauzei
Cei care se confruntă cu gamofobia vor fi ajutați să conștientizeze gândurile negative care induc teama și să identifice noi modalități de a evalua situația, să dezvolte încredere în propriile abilitățile de a depăși aceste obstacole. Din punctul de vedere al multora, viața continuă să fie minunată și completă fără a include neapărat căsătoria. Însă, pentru alte persoane, această fobie se află în conflict direct cu dorința lor de a avea o relație oficială, iar ele trebuie sprijinite prin orice metodă să depășească problema. Dacă vă regăsiți în această situație, încercați să ajungeți la originea fricii dumneavoastră. A vorbi despre frica de mariaj este primul pas pe care este indicat să îl facă gamofobii. Identificarea cauzei reprezintă o mare parte a rezolvării problemei. Examinați-vă așteptările pe care le aveți cu adevărat de la căsătorie. Care sunt de fapt temerile raționale? Vă este frică de faptul că într-o căsnicie nu vor fi doar momente de fericire? În acest caz, vă puteți consola cu gândul că în viață nu există perfecțiune și că oricând pot apărea provocări. Practic, este important să înțelegeți că nimic nu se va schimba cu adevărat după căsătorie. Sunteți aceleași persoane, doar că veți fi soț și soție.
Concentraţi-vă pe avantaje
Dacă partenerul dumneavoastră nu-și dorește să se căsătorească, încercați să nu o luați personal. Este posibil ca problema să fie perspectiva acestuia despre mariaj. Ar fi bine să vorbiți cu el, să-i dați oportunitatea să-și exprime punctul de vedere și sentimentele. Analizați cum s-ar putea schimba viața voastră după căsătorie și evaluați ce anume este realist și ce nu. Anumite temeri pot fi nefondate, altele, dimpotrivă, sunt reale. Concentrați-vă pe partea pozitivă a lucrurilor, pe avantajele mariajului. Discutați cu alte cupluri căsătorite și vedeți cum se descurcă acestea. Dacă pentru dumneavoastră nunta propriu-zisă este generatoare de teamă, dar doriți să vă cununați, puteți opta pentru o ceremonie intimă, doar cu persoanele apropiate. Acum aveți o scuză plauzibilă: în contextul pandemiei de coronavirus, nu va fi nevoie să dați explicații tuturor amicilor nemulțumiți că nu au fost invitați la eveniment. Mesajul important de care trebuie să fiți conștienți este că meritați să fiți iubiți și fericiți. Puteți învinge gamofobia doar prin autocunoaștere și angajament față de schimbare. Odată depășită această teamă patologică, puteți să începeți o relație așa cum vă doriți.