de Irina Țolea şi Adrian Barna
Vedete autohtone și internaționale urcă pe scenele românești în producții originale, prezentate în premieră sau relansate la cererea publicului. Evenimente aniversare, festivaluri cu tradiție și producții noi îmbogățesc agenda culturală a acestei săptămâni din care în continuare vă propunem câteva spectacole de neratat.
Marius Manole, un Richard al III-lea de zile mari pe scena Teatrului Bulandra din Capitală
Una dintre cele mai apreciate producții semnate de regizorul Andrei Șerban revine în acest weekend pe scena Teatrului Bulandra din Capitală. Pe 24 și 25 iulie, de la ora 19:00, la Sala Liviu Ciulei, puteți vedea o montare de excepție a dramei „Richard al III-lea”. Textul lui Shakespeare ilustrează ascensiunea și decăderea unui tiran, jocurile pline manipulatoare din lupta pentru putere și dezumanizarea individului. Într-o viziune modernă, din care nu lipsește tehnologia, regizorul provoacă imaginația spectatorului, sugerează ironic legături cu scena politică contemporană și transmite cu subtilitate și eleganță un mesaj social. În spectacol aveți ocazia să-l vedeți pe Marius Manole într-un rol excepțional, acoperind permanent scena și făurind momente memorabile dintr-o poziție machiavelică. Intriga este susținută de jocul unor artiști renumiți ai teatrului, între care îi amintim pe George Ivașcu, Lucian Ifrim, Mirela Gorea, Rodica Lazăr, Cătălin Babliuc și Cornel Scripcaru.
Sergei Polunin, în premieră în România la ediția aniversară TIFF 2021
Cea de-a 20-a ediție a Festivalului de Film Transilvania se va desfășura la Cluj-Napoca în perioada 23 iulie - 1 august, atât în sălile de cinema, cât și în aer liber. Deschiderea evenimentului va avea loc pe 23 iulie, ora 20:45, în Piața Unirii, și va fi precedată de difuzarea comediei spaniole „Dineu cu vecinii de sus”. În această ediție aniversară, actrița Cezara Dafinescu (72 de ani) va primi Premiul pentru întreaga carieră, iar celebrul regizor Nae Caranfil va fi distins cu Premiul de excelență. Timp de zece zile participanții au ocazia să vizioneze producții în premieră, între care și titluri semnate de Pedro Almodóvar sau François Ozon, dar și pelicule premiate la festivalurile de la Cannes, Veneția și San Sebastián. Vor fi difuzate 45 de producții autohtone, 13 în premieră mondială, între care și filmele „Complet necunoscuți”, în regia lui Octavian Strunilă, și „Spioni de ocazie”, semnat de Oana Giurgiu. Invitatul special al acestei ediții este starul internațional Sergei Polunin, care, pe 29 iulie, ora 20:30, la Castelul Bánffy din Bonțida, va dansa în cadrul evenimentului „Sergei Polunin: Up, Close and Personal”. Detalii despre programul festivalului sunt accesibile pe pagina www. tiff.ro.
Zilele UNTEATRU: spectacole și concerte în aer liber
Aniversând 11 ani de activitate, compania UNTEATRU derulează, până pe 25 iulie, Festivalul Zilelor UNTEATRU. Acțiunea redeschide Grădina Casei Universitarilor, care găzduiește o serie de evenimente în premieră absolută. Din agenda festivalului amintim concertele susținute de Maria Răducanu & Maxim Belciug (24 iulie, ora 18:00) și Ada Milea (25 iulie, ora 20:00). De asemenea, pe 23 iulie, de la ora 19:00, la Casa Universitarilor puteți vedea spectacolul „O familie fericită”, un text creat și interpretat de actorii Alina Berzunțeanu și Istvan Teglas. Piesa este inspirată din realitățile cotidiene, din evenimentele și dialogurile de care nimeni nu are curaj niciodată să vorbească. Pe 24 iulie, de la ora 20:00, este programat spectacolul „Efecte secundare”, de Lucy Prebble, un text viu și profund ce prezintă povestea a doi necunoscuți care testează, într-un studiu clinic, un medicament care intensifică molecula îndrăgostirii. Micii spectatori sunt invitați pe 25 iulie, de la ora 11:00, să vizioneze spectacolul „Carina în drumul spre casă”, o poveste cu muzică, magie și multă veselie care ilustrează aventurile unei fetițe năzdrăvane, rătăcită prin București.
Maria Buză și Magda Catone, regine și vrăjitoare în basmul „Regatul Cascadelor”
Stagiunea estivală aduce pe scena Teatrului de Vară Mihai Eminescu din Capitală două producții grandioase purtând semnătura regizoarei Brândușa Novac. Pe 28 iulie, de la ora 18:30, este programat spectacolul „Regatul Cascadelor”, un show complex, creat pentru întreaga familie. Basmul prezintă o poveste clasică, cu regi, prințese, prinți și vrăjitoare, inspirat ilustrată cu partituri muzicale și coregrafice antrenante, dar și cu spectaculoase momente de magie, jonglerie și acrobație la înălțime. În distribuție îi veți reîntâlni pe îndrăgiții artiști Maria Buză, Magda Catone, Andrei Duban, Liliana Pană, pe baritonul Cătălin Petrescu și maeștrii acrobați Cristian, Ewelyn și Rebecca Marinof. Atmosfera magică este completată de momentele coregrafice oferite de balerini profesioniști ai trupei Platinium. În continuare în aceeași locație, de la ora 20:45, puteți viziona comedia „Femeia te ridică, femeia te coboară”, un spectacol de cabaret care definește într-un mod original universul feminin, prin muzică, dans, umor și acrobații impresionante. Străluciților acrobați li se alătură în acest show inedit protagoniștii Manuela Hărăbor, Tomi Cristin, Ovidiu Popa și Raluca Guslicov.
Teatrul Avangardia revine cu premiera „Ding-Dong”
După o îndelungată absență Compania de Teatrul Avangardia își reîncepe activitatea într-o nouă locație, cu o producție proaspătă. Pe 22 iulie, de la ora 20:00, la Sala Rapsodia din Centrul Capitalei, are loc premiera spectacolului „Ding-Dong”, de Helen Salfas, o comedie efervescentă regizată de Ricard Reguant. Textul ne introduce în viața aglomerată a lui Paco, un bărbat epuizat de munca și obiceiurile gălăgioase ale familiei, care tânjește după un moment de singurătate și relaxare. Doar că atunci când are în sfârșit ocazia unei minivacanțe, patru femei se încăpățânează să-i dea planurile peste cap. Cum se va descurca Paco diplomatic cu „hărțuitoarele” sale puteți afla urmărind o piesă plină de umor și răsturnări de situație care îi are ca protagoniști pe Pavel Bârsan Victoria Cociaș, Ștefana Samfira, Ana Donosa și Alexandra Aga.
Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.