de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu
Se crede că fiecare lucrare de artă își trăiește propria viață și are propriul suflet. De asemenea, se spune că nimeni nu poate să facă o fotografie adevărată dacă nu pătrunde în ritmul locului și al oamenilor, nu este acceptat de aceștia, fiind omniprezent și, totuși, discret. Toate acestea pentru a transmite în cel mai bun mod vizual povestea sau mesajul. Fotografia, în sine... Mai mult, parapsihologii susțin că o fotografie poate influența pozitiv sau negativ destinul unui om, schimbându-i chiar viața!
Legătură misterioasă între o persoană și reprezentarea imaginii sale
Să fie oare doar numărul like-urilor și follower-ilor un indicator pentru cât de bune sunt, de fapt, fotografiile? Scopul nu e doar să faceți poze care să ajungă celebre. Asta ar suna mai mult a mândrie... Chiar aroganţă! Pentru că „(...) fotografia are mai multe superputeri: să scoată la lumină și să conserve substanța din care e alcătuită viața de zi cu zi, să înregistreze schimbarea și să ne facă să ne aducem aminte de momente pe care nu le-am trăit”. Din cele mai vechi timpuri, se crede că fotografiile păstrează, peste ani, amprenta imaginii pe care o reprezintă. Ba chiar că ar exista o legătură misterioasă între o persoană și reprezentarea imaginii sale. De aceea, parapsihologii afirmă că unele fotografii pot avea o influență pozitivă sau negativă asupra psihicului uman. Sau chiar pot vindeca o persoană de cele mai grave maladii.
Aparatul fotografic care fură suflete
Tot de legătura mistică dintre om și reprezentarea sa au cunoştinţă și unele triburi africane, care sunt convinse că aparatul de fotografiat nu face altceva decât să le fure... sufletele. Pe această idee a mers și un regizor care a realizat un film american, al cărui personaj principal a fost un fotomodel foarte cunoscut. După mulți ani de la apariția în forţă în reviste renumite, tinerei a început să-i fie din ce în ce mai rău și s-a retras din lumea mondenă. Din nefericire însă, paparazzi nu au înțeles drama femeii și într-o zi au așteptat-o la poarta casei. Când bliţurile s-au declanșat, tânăra a țipat, a căzut și a murit pe loc! Fără să fi avut, aparent, vreo problemă de sănătate. Mai târziu, cercetările au arătat că, indiferent că vor sau nu, cei care privesc o poză fură energia persoanei imortalizate. Cel ce a demonstrat această teorie a fost bioenergoterapeutul rus Viktor Velisnski, în urma unui experiment cu totul ieșit din comun.
Experimentul incredibil cu cei cinci pui
Velisnski a luat cinci puișori de găină perfect sănătoși și i-a fotografiat. Patru poze le-a pus deoparte, iar a cincea a împărțit-o mai multor persoane. Acestea au fost rugate, dacă au probleme de orice natură, să privească poza cu puiul și să îi ceară ajutorul. Ce s-a întâmplat este greu de imaginat. Puișorul a început să se simtă din ce în ce mai rău, nu a mai mâncat, nu a mai dormit și a încetat chiar să se dezvolte. Pe de altă parte, ceilalți patru puișori au rămas perfect sănătoși. Omul de știință susţine că același lucru se poate întâmpla cu orice persoană, chiar dacă uneori rezultatul poate nu este chiar atât de distructiv.
Blestemul tablourilor
Pe de altă parte, se știe că și reprezentarea pe pânză a unui om îi poate schimba destinul. În colecția Muzeului Tretyakov din Moscova există multe portrete renumite, care sperie și acum. Cel mai șocant este al băieţelului Vasia, care i-a fost model pictorului Vasilii Perov în tabloul „Troika”. Ghinionistul Vasia a trecut prin multe evenimente care de care mai ciudate, apoi s-a stins din viață, fără ca absolut nimeni să știe de ce. Iar misterul nu a fost descifrat nici în ziua de astăzi.
Nici muzelor marelui Picasso nu le-a fost mai bine. Pictorul a avut cinci femei care au pozat ca model pentru el, dar două au înnebunit, alte două s-au sinucis și ultima a murit din cauze necunoscute. Un sfârșit tragic a avut și modelul pictorului Francisco Goya. Este vorba despre o cunoscută doamnă a nobilimii spaniole, ducesa de Alba, care la doar trei ani de când portretul i-a fost finalizat, s-a stins din viaţă tot în condiții ciudate. Avea doar 35 de ani...
Schițe fără... cap
Legile rațiunii sunt parcă sfidate și de pictura „Scrisori de dragoste”, care se găsește în Hotelul Driskill din Austin, Texas. Se spune că acest tablou a fost motivul pentru care fetița de doar 4 ani a unui cunoscut senator american a căzut de pe scări și a murit. Micuța semăna perfect cu cea din tablou! Ciudat sau nu, există zvonuri că expresiile feței copilei din pictură se schimbă. Și la fel se întâmplă și cu poziția fetiței! De asemenea, e de notorietate faptul că toţi cei care privesc prea mult acest tablou încep să se simtă rău. Dintr-o altă lume pare să fie și pictura unei artiste pe nume Laura P., schiță realizată după o fotografie făcută în Tombstone, Arizona, de celebrul fotograf James Kidd. Ciudat în această imagine este că apare o persoană fără cap. Deși Laura a susținut cu tărie că în fotografia originală această figură nu exista, iar ea nu a pictat niciodată acest lucru. După ce fata și-a instalat pictura în casă, nimic n-a mai fost ca altădată. Tinerei au început să-i dispară tot felul de acte, obiectele au zburat prin locuință și căutau să o lovească, ba chiar și un ceas vechi a căzut fără motiv din perete și s-a spart aproape de tâmpla ei...
Telepaticul profesor Ciumak: „Cu propria energie restabilesc armonia trupului“
Primul personaj care a folosit vindecarea de la distanță, cu ajutorul unei fotografii, a fost renumitul profesor rus Alan Ciumak, în anul 1980, în Rusia. Chiar dacă metodele sale au fost contestate de unii, în secolul al XXI-lea, sunt folosite în cele mai mari clinici de medicină alternativă ale lumii. Potrivit profesorului Ciumak, fotografia unei persoane nu e nimic altceva decât imaginea câmpului bioenergetic informațional al acesteia. Care câmp reprezintă trecutul, prezentul și viitorul, cu alte cuvinte, întreaga sa viață. Acesta este motivul pentru care specialiștii în parapsihologie reușesc să pună un diagnostic doar privind fotografia unei persoane, apoi să vindece afecțiunea acesteia. Cum a descoperit Ciumak această metodă? Prin îngăduința Domnului, a susţinut el. Totul a început când și-a vizitat prietenii din Kaunas, un oraș din Lituania, ce aveau pe birou o fotografie cu el, de la una dintre ședințele terapeutice din 1989, la o televiziune din Moscova. La rândul lor, aceștia au primit în vizită o vecină care, văzând poza, i-a rugat să i-o împrumute pentru câteva zile, convinsă fiind că îi va vindeca mama. După două săptămâni, femeia s-a reîntors, susținând că mama se simte mult mai bine. Fotografia o tămăduise! Doamna a spus că singurul lucru pe care l-a făcut a fost să plimbe poza pe trupul bolnav al mamei. În acel moment, profesorul Ciumak a înțeles cu ce puteri incredibile a fost înzestrat. Ulterior, s-a supus multor experimente ca să descopere cum acționează capacitățile sale extrasenzoriale. Și a ajuns la concluzia că „eu nu mă războiesc cu boala omului, fie ea trupească sau sufletească. (...) Prin propria mea energie eliberez, curăţ calea de acces informaţional din organismul pacientului (...), restabilindu-i starea de armonie”. Unul dintre cei mai faimoși vindecători, Alan Ciumak, a murit în 2017, la vârsta de 83 de ani.