Main menu

header

843 30 1de Irina Ţolea şi Silviu Ghering

Spectacole inedite, prezentate indoor sau în aer liber, readuc în atenția publicului vedete îndrăgite ale scenelor autohtone. Spectacole de teatru și de operă, concerte, recitaluri de dans și noi apariții editoriale întregesc oferta culturală de vacanță din care vă recomandăm câteva evenimente de neratat în această săptămână.

„La Pulce”, maeștrii comediei se întrec în farse la Teatrul de Vară Herăstrău

În luna august, Teatrul de Comedie din București își deschide stagiunea estivală prezentând, în premieră în aer liber, o serie de spectacole de succes. Astfel, pe 7 august, de la ora 20:00, la Teatrul de Vară Herăstrău din Capitală, puteți vedea comedia „La Pulce”, după „Puricele în ureche”, de Georges Feydeau. Farsa, regizată de Horațiu Mălăele, transpune pe scenă o poveste comică derulată în înalta societate a saloanelor pariziene, cu o succesiune alertă de întâmplări, plină de încurcături și răsturnări de situație. O distribuție de zile mari sporește ineditul conflictelor din scenă într-un dute-vino amețitor fiind implicați protagoniștii Ștefan Bănică Jr, Emilia Popescu, Gabriela Popescu, Valentin Teodosiu, Lucian Ionescu, Gelu Nițu, Bogdan Mălăele, Dan Rădulescu, Bogdan Cotleț și Ana Maria Turcu. Fiecare personaj devine pe rând farsor și păcălit într-o intrigă provocatoare din care nu lipsesc soții geloși, infidelitățile, scrisorile anonime, bețiile crunte, slujitorii încurcați, prieteni și străini surprinși la înghesuială. Următoarea reprezentație este programată la Teatrul de Vară Herăstrău pe 15 august.

Festivalul „Opera Aperta”, deschis la Cluj cu „Traviata”

Opera Națională Română din Cluj-Napoca lansează în perioada vacanței o serie de evenimente lirice inedite, în cadrul Festivalului „Opera Aperta”. Primele reprezentații sunt programate pe 6 și 7 august, de la ora 19:00, la Sala Mare a Operei clujene, unde este prezentată o variantă inedită a operei „Traviata”, de G. Verdi. Realizată în colaborare cu o echipă de creație franceză, montarea originală plasează povestea de dragoste dintre madama Valéry și Alfredo Germont la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, într-un Paris aflat sub ocupația trupelor germane. În rolurile principale îi puteti vedea pe Mirella Bunoaica și Hector Lopez, alături de Oana Trâmbițaș, Zoltan Nagy, Cristian Hodrea, Florin Pop și Bogdan Nistor. De asemenea, pe 11 august, de la ora 19:00, la Sala Mare, este programat concertul vocal-simfonic „Semper Fidelis”, susținut de Diviza 4 Infanterie „Gemina”, Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” și Orchestra Operei clujene, condusă de dirijorul Flaviu Mogoșan. Invitate speciale ale evenimentului sunt soprana Lucia Bulucz și mezzosoprana Iulia Merca.

Teatru kabuki la Sibiu: „Povestea prințesei deocheate”

843 30 2În stagiunea estivală, Teatrul Național „Radu Stanca”, din Sibiu, readuce în fața publicului cele mai apreciate producții ale sale. Astfel, pe 7 august, de la ora 19:00, la Sala Mare, se joacă piesa „Mici crime conjugale”, de Eric-Emmanuel Schmitt, o dramă romantică semnată de Mariana Cămărășan și Amalia Florina Iorgoiu, avându-i ca protagoniști pe Diana Fufezan și Adrian Matioc. De asemenea, pe 8 august, la Fabrica de Cultură IACM, Sala „Eugenio Barba”, de la ora 19:00, puteți afla „Povestea prințesei deocheate”, într-un spectacol original realizat de maestrul Silviu Purcărete în stilul kabuki, caracterizat prin rafinament vizual și mesajul codificat în gesturi și simboluri. Tot Silviu Purcărete semnează și regia spectacolului „Faust”, programat pe 13 și 14 august (ora 19:00), la Sala „Faust”, a Fabricii de Cultură IACM, un spectacol multipremiat, avându-i în rolurile principale pe actorii Ofelia Popii (Mephisto) și Miklós Bács (Faust).

„Departe de centru - Aproape de oameni”, la Amfiteatrul Masca

În această săptămână Teatrul Masca din Capitală lansează proiectul „Departe de centru - Aproape de oameni”, menit să ofere publicului din cartierele apropiate Amfiteatrului său în aer liber accesul la spectacole de teatru, muzică și dans, susținute de companiile artistice de stat și private. Pe 6 august este programat spectacolul „Ducele”, o tragi-comedie produsă de Breasla Actorilor, iar pe 7 august puteți vedea comedia romantică „Întâi sărută-mă”, de Bogdan Gagu, un spectacol creat de Compania InDArt. Pe 8 august este programat evenimentul coregrafic „Pretend we make you happy”, conceput de Andreea Novac și balerinii de la Centrul Național al Dansului din București. Muzicienii Marius Matache & Teddy Tudoroiu vă invită, pe 12 august, să petreceți o seară specială, cu cântec și poezie, intitulată „Cartierul cu folk”. Tot în Amfiteatrul Masca, pe 13 august, vă puteți întâlni cu echipa Teatrului Arte dell’Anima, în comedia romantică „Referințele la Dali mă excită”, după Jose Rivera, iar pe 14 august îi puteți urmări pe actorii Marius Bodochi, Ruxandra Bălașu și Gabriel Costan în comedia „Ursul”, după A.P. Cehov, o producție a Teatrului Coquette. Toate reprezentațiile încep la ora 19:30.

„Dincolo de timp, dincolo de cuprins”, felii din realitatea românească interbelică

O propunere beletristică foarte potrivită pentru perioada vacanței vine din partea Editurii Hasefer care a lansat romanul „Dincolo de timp, dincolo de cuprins” al scriitoarei Arina Avram. Volumul prezintă povești de viață și întâmplări autentice, menite să răspundă unor întrebări fundamentale precum: „Care este rostul nostru pe pământ?”. Cu o acțiune plasată în perioadă plină de strălucire dintre cele două Războaie Mondiale, ilustrată într-un stil descriptiv minuțios și atractiv, romanul surprinde dezumanizarea lumii în momentele critice ale istoriei. Scris cu eleganță, alternând planuri de acțiune, romanul transformă cititorul într-un martor implicat al evenimentelor și personajelor celebre din trecut. Documentarea pentru realizarea volumului s-a întins pe mai mulți ani, jurnalista și scriitoarea Arina Avram incluzând în această carte elemente inedite, prezentate cu acuratețea și dinamica unei pelicule hollywoodiene. Cartea se găsește în librării sau poate fi comandată online.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.