Main menu

header

843 27 3de Călin Popa şi Florica Pintea

Într-un viitor nu prea îndepărtat, în dulapurile cu haine ar putea fi prezente piesele vestimentare din alge. Și asta pentru că oamenii de știință au folosit tehnologia de imprimare 3D pentru a crea piese de acest fel, care anunță moda viitorului.

Materiale „vii”, durabile, biodegradabile

Așa-numitele „materiale vii”, care le imită pe cele din natură, au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, întrucât sunt pline de calități. Țesătura care s-a obținut din alge are o gamă largă de aplicații, de la haine biodegradabile la frunze artificiale capabile să producă oxigen pentru coloniile spațiale, arată un nou studiu realizat în cadrul Universității Delft, din Olanda. Experții olandezi au izbutit să finalizeze formula unui material hibrid combinând compuși vii și artificiali. Pânza imprimată 3D pe bază de alge este ecologică și ar putea ajuta industria modei să reducă masiv cantitatea de substanțe chimice toxice pe care o folosește, precum și emisiile de carbon, dat fiind faptul că îmbrăcămintea din alge ar fi produsă în mod durabil, este 100% biodegradabilă și nu trebuie spălată la fel de des. „Imprimarea tridimensională este o tehnologie redutabilă pentru fabricarea de materiale funcționale, care au un potențial enorm, într-o gamă largă de aplicații de mediu și umane”, arată specialistul Srikkanth Balasubramanian.

Fotosinteză la puterea celulozei

843 27 4Cercetătorii olandezi au început elaborarea țesăturii inedite cu un compus organic, care este produs și excretat de bacterii, cunoscut sub numele de celuloză, care are multe proprietăți unice, inclusiv flexibilitate, rezistență, capacitatea de a-și păstra forma chiar și când este răsucită sau zdrobită. Speciliștii au folosit apoi o imprimantă 3D pentru a depune alge vii pe celuloză, la fel cum o imprimantă obișnuită împrăștie cerneală pe o pagină. Combinarea celor două a produs un material unic, cu capacitatea algelor de fotosinteză și puterea celulozei. Țesătura ar putea folosi lumina Soarelui pentru a se „hrăni” pe perioade de mai multe săptămâni, regenerându-se. În aceste condiții, materialul își va găsi aplicabilitate nu doar în modă, ci și pentru purificarea aerului, sub formă de frunze artificiale, sau pentru a produce grefe de piele fotosintetice, care să ajute la vindecarea rănilor, cu ajutorul oxigenului generat, care ar accelera procesul.

„Oferim primul exemplu de material fotosintetic proiectat, care este suficient de robust pentru a fi implementat în nenumărate aplicații din viața reală“ Srikkanth Balasubramanian, Universitatea Delft, Olanda