de Silviu Ghering şi Adrian Barna
Adevărate opere de arhitectură au fost și mai sunt castelele ce au aparținut celor mai bogate familii nobile din Transilvania. Haideți să facem un scurt tur al edificiilor „norocoase”, care au fost restaurate și sunt acum atracții turistice de nerefuzat.
Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă
Localizare: drumul județean DJ 107, la 15 km de Târnăveni și 21 km de Blaj
Proprietarul a ales să păstreze vechile trăsături ale celor două stiluri renascentist şi baroc, iar în interior a adăugat elemente ce creează ambianţa medievală din vechile castele. Are 8 camere de 4* amenajate în stil tradițional într-o anexă a clădirii și 4 camere de 5* amplasate în fiecare dintre cele patru turnuri ale castelului. Vizitarea castelului și degustarea de 4 vinuri costă 100 de lei.
Palatul Principilor din Alba Iulia
Localizare: în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice, în mijlocul Cetății Alba Carolina, unul dintre cele mai bine conservate monumente istorice din România
În prezent se află în administrarea Primăriei Municipiului Alba Iulia, care a început un amplu proces de restaurare cu termen de finalizare la sfârșitul lunii august. Odată finalizate conservarea şi restaurarea, Palatul, considerat cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania, ar urma, printre altele, să găzduiască un Muzeu al Principatului Transilvaniei, în care să fie valorificate vestigiile din perioada în care Alba Iulia era capitala Transilvaniei.
Castelul Kemény din Sâncrai
Localizare: din Aiud pe DJ 107E până în Ciumbrud, apoi la dreapta, pe DJ 142L Ciumbrud - Zărieș până în Sâncrai
Construit în stil baroc, în stilul său s-a intervenit totuși și cu elemente din arhitectura transilvană a începutului de secol XIX. În prezent este folosit pentru organizarea unor evenimente culturale sau întâlniri de afaceri.
Castelul Mitropolitan din Blaj (reședința Cardinalului Lucian Mureșan - arhiepiscop major al Arhieparhiei de Făgăraș și Alba Iulia), Castelul Kemény din Galda de Jos (centru de recuperare pentru bolnavi cu afecțiuni psihice), Palatul Bethlen de la Sânmiclăuș (aparține, la fel ca ansamblul din Cetatea de Baltă, companiei Jidvei, care a început recent ample lucrări de restaurare) sunt alte câteva locuri de vizitat din județul Alba