Main menu

header

846 30 1de Irina Țolea şi Florica Pintea

Partituri muzicale celebre în interpretarea unor voci remarcabile vor răsuna în locații inedite în aer liber, în această săptă- mână. Nu lipsesc din programul estival spectacolele pentru copii, dramele, comediile bulevardiere cu distribuții sonore și concertele surpriză. În continuare vă prezentăm câteva dintre evenimentele care se disting în agenda culturală autohtonă.

„Scripcarul pe acoperiș” deschide Festivalul de Operă și Operetă de la Timișoara

Regal liric la Timișoara, unde în această săptămână debutează cea de-a XVI-a ediție a Festivalului de Operă și Operetă. Reprezentațiile oferite de artiștii timișoreni, artiștii invitați, Corul, Baletul și Orchestra Operei din Timișoara vor avea loc la Teatrul de Vară din Parcul Rozelor. În prima seară a Festivalului, pe 27 august, organizatorii invită publicul să se bucure împreună de povestea minunată, partiturile fermecătoare și coregrafia impresionantă a spectacolului „Scripcarul pe acoperiș”, de J. Bock. Una dintre cele mai cunoscute și apreciate operete ale lui Emmerich Kalman, „Contesa Maritza”, este prezentată pe 28 august. Dragostea fără speranță este evocată prin arii romantice fermecătoare în spectacolul „Cavalleria Rusticana”, de Pietro Mascagni, pe care-l puteți vedea pe 29 august. Reprezentațiile din festival vor continua și weekendul viitor când puteți urmări: pe 3 septembrie - „Nunta lui Figaro”, de W.A. Mozart; pe 4 septembrie - drama romantică „La Boheme”, de G. Puccini, iar pe 5 septembrie - opereta „Liliacul”, de Johann Strauss. Toate reprezentațiile încep la ora 20:30 accesul publicului fiind gratuit.

Adriana Trandafir și Marius Bodochi, confruntați cu un „Scandal în familie”

Ce face dragostea cu mintea omului, în ce situații nebănuite te poate aduce și cum se mișcă fluturii în stomac la diferite vârste, puteți afla urmărind comedia efervescentă „Scandal în Familie”, în regia lui Răzvan Săvescu. Piesa ne introduce în viețile a trei cupluri, de vârste și cu aspirații diferite, legate în mod neașteptat într-o farsă plină de încurcături. Într-un joc plin de umor și pasiune Adriana Trandafir, Marius Bodochi, Andreea Mateiu, Alexandra Apetrei, Andrei Mateiu și Răzvan Oprea ajung să-și confrunte problemele amoroase la o cabană de munte, în miez de noapte. Ca și cum scânteile provocatoare și ieșirile de gelozie n-ar fi fost de ajuns protagoniștii se văd nevoiți să facă față și vizitei intempestive a unui urs flămând, finalul fiind, bineînțeles, suprinzător. „Scandal în familie” se joacă pe 29 august, de la ora 20:00, la Teatrul de Vară „Mihai Eminescu” din Capitală.

Marcel Pavel, Vlad Miriță și Iordache Basalic, recital la Mănăstirea „Sfânta Maria” Radna

Un eveniment de înaltă ținută artistică, organizat într-un spațiu neconvențional și spiritual totodată îi așteaptă pe iubitorii de frumos din vestul țării. Pe 27 august, începând cu ora 21:00, la scena în aer liber de la Mănăstirea „Sfânta Maria” Radna din orașul Lipova (județul Arad), are loc concertul Lipova Symphonic City. Evenimentul aduce în fața publicului lucrări de muzică simfonică, operă, muzică ușoară, pop-opera, piese din musicaluri celebre, suplinite de momente coregrafice de excepție. Concertul va fi deschis de recitalul talentaților soliști arădeni: soprana Diana Birta și baritonul David Buzgău, care vor interpreta arii și duete celebre, printre care: „Habanera” și „Toreador” din opera „Carmen”, de G. Bizet, duetul „Lippen Schweigen” din opereta „Văduva Veselă”, de F. Lehar, ori „Ave Maria” din opera Otello, de G. Verdi. Invitații speciali ai evenimentului sunt îndrăgitul artist Marcel Pavel, tenorul Vlad Miriță și baritonul Iordache Basalic, care vor încânta publicul cu un repertoriu divers, din care nu vor lipsi piese precum: „Frumoasa mea”, „Copacul”, „Funiculi funicula” sau „You raise me up”. Evenimentul se bucură de participarea Orchestrei Filarmonicii Arad, condusă de maestrul Dan Crișan.

„Cu ce vă servesc?”, la cea de-a doua ediție Sunlight Theatre

846 30 2O săptămână plină de spectacole de teatru în aer liber, pentru toate vârstele și gusturile, îi așteaptă pe timișoreni între 26 august și 1 septembrie în cadrul Festivalului Sunlight Theatre. Reprezentațiile vor avea loc în: Piața Libertății, Grădina de Vară „Filarmonica Banatul”, Parcul Central Dumbrăvița, Aerodromul Cioca și la Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. Din agenda Festivalului vă recomandăm să nu ratați remarcabila comedie de situație „Cu ce vă servesc?”, programată pe 28 august, de la ora 21:00, la Grădina de Vară „Filarmonica Banatul”, în care îndrăgitele actrițe Maia Morgenstern, Rodica Mandache și Chris Simion Mercurian dezvăluie publicului unde poate duce un banal conflict între o clientă nehotărâtă și o chelneriță care oferă tot. De asemenea, pe 29 august (ora 17:00), la Aerodromul Cioca, „Magicianul” Marian Râlea le va arăta micilor spectatori „Drumul lui Făt Frumos”, iar de la ora 20:00, le puteți vedea, în Parcul Central Dumbrăvița, pe actrițele Ioana Bugarin, Elvira Deatcu și Ruxandra Maniu, în spectacolul „Julieta fără Romeo”. Drama „Proof”, avându-i în distribuție pe Marian Râlea, Dana Rogoz, Ionuț Vișan și Florentina Ţilea se joacă pe 30 august, în Grădina de Vară „Filarmonica Banatul”, de la ora 21:00.

Alexandru Andrieș, rețetă originală: „Cartofi prăjiți”, în Grădina Casei Universitarilor

Unul dintre cei mai îndrăgiți și prolifici artiști autohtoni revine în fața publicului cu o nouă surpriză muzicală. Pe 1 septembrie, de la ora 20:00, în premieră în Grădina Casei Universitarilor din Capitală, Alexandru Andrieș va susține concertul de lansare al noului CD single intitulat „Cartofi prăjiți”. Înregistrat în luna iulie, CD-ul cuprinde trei piese (una nou-nouță și două în versiuni proaspete) menite să satisfacă apetitul pofticioșilor de muzica bună: „Cartofi prăjiți”, „Ochiuri și cartofi prăjiți” și „Dacă-mi dai cartofi prăjiți”. Autorul îi asigură pe iubitorii genurilor folk și blues că în cadrul acestei „întâlniri muzicale speciale” vor putea asculta atât noile piese, cât și cântecele sale deja cunoscute. Alexandru Andrieș are o carieră muzicală de 47 de ani, în care a susținut peste 3.000 de concerte și a înregistrat peste 80 de albume. Conform autorului, povestea noului single a pornit de la fotografia unei pisici fascinate de o porție de... „Cartofi prăjiți”.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.