de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu
Doriți să vă reconectați cu sufletul? Doar cine lasă la ușă judecățile și prejudecățile, reușește să fie pregătit pentru întâlnirea cu el însuși. Astrologul Valeriu Pănoiu vă sprijină să faceți primul pas pe drumul vindecării și transformării, cu ajutorul unui program de formare spirituală. Episodul pilot va avea loc pe 28-29 august 2021.
„Va fi vorba despre confesiuni, dialog, dramatizare, meditație, revelații, conștientizări”
- Domnule Valeriu Pănoiu, recent ați pus bazele unui program de formare spirituală și în curând veți avea primul episod pilot. Care este scopul acestui program?
- Orice ia naștere pornind de la o „simplă” idee, este o entitate vie, care aspiră spre independență. Este și cazul acestui curs care pare că s-a născut prin proprie voință, pentru că eu nu aveam de gând să-l susțin înainte să-l anunț. Inițial, am intenționat să programez un atelier de weekend despre capcanele spiritualității și trezirea spirituală. Numai că, așezându-mă să redactez conținutul și să elaborez planul, altul a fost rezultatul. Mi „s-a arătat” necesitatea unui program de formare spirituală, practic, în mai multe etape. Astfel, am conceput 12 weekend-uri de curs, o dată pe lună, cu un episod pilot. Această primă întâlnire este cât se poate de experimentală, abia aștept să văd și eu unde va conduce. Scopul principal este familiarizarea participanților cu colegii de grup și cu conceptele pe care urmează să le aprofundăm pe parcursul unui an. Vom testa nivelul de evoluție spirituală al fiecărui participant în funcție de anumiți parametri, abordăm tema ego-ului, ne concentrăm pe tehnici de eliberare a minții, facem regresii în scene trăite pline de frică și victimizare, dar și un inventar al simbolurilor personale, pentru a ne folosi de ancore care să ne ridice deasupra iluziilor.
- Ce se va întâmpla la prima întâlnire?
- Sesiunea de prezentare a fiecărui participant este o etapă majoră de conectare a fiecărui individ la energia grupului. Cunoaștem bine persoane care nu știu să asculte, așa că exercițiul este obligatoriu pentru a învăța să-i respectăm pe ceilalți. În tot acest timp, fiecare participant își va nota aspecte de viață pe care le regăsește la colegi, iar la final vom forma grupuri de lucru pe diferite teme, în funcție de rezonanță. Empatia este o coordonată majoră a acestui program, participanților li se va cere de nenumărate ori să se pună în locul colegilor, asigurându-ne că ajungem într-un final la non-judecată. Ne jucăm foarte mult cu egoul, care știe cel mai bine ce trebuia să facă și care are întotdeauna dreptate. De asemenea, pregătim o tombolă cu bilețele prin care fiecare participant va fi invitat să accepte o provocare. Va fi vorba despre confesiuni, dialog, dramatizare, meditație, revelații, conștientizări.
„Abordăm personajele pe care le jucăm”
- Câte sesiuni vor fi în total?
- După episodul pilot, pe care intenționez să-l repet cu o altă serie și la final de septembrie, vor urma alte 11 întâlniri.
- Care este tematica abordată?
- Subiectele dezbătute vizează, pe de o parte, convingerile limitative care operează în subconștientul nostru și ne conduc viața, pe de altă parte dogmele, de natură socială sau religioasă. Suntem ceea ce gândim, aceasta este prima lege a Universului, denumită „legea mentalismului”. Pentru a face pace cu ceilalți trebuie să facem mai întâi pace cu noi înșine. Iar pentru a evolua, trebuie să explorăm cea mai importantă relație din viața noastră: relația cu sinele. Atunci când te cunoști cu adevărat, când știi cine ești, devii pe deplin responsabil pentru alegerile tale și conștient că participi la co-crearea propriei vieți împreună cu Dumnezeu. A trăi în planul divin, a ne îndeplini misiunile personale, a înțelege care sunt acelea reprezintă direcții de aprofundare la această serie de cursuri practice. Viziunea spirituală pe care încercăm să o coborâm în rutina zilnică presupune munca în primul rând cu cine nu suntem, cu „non-eul”. Ca să acceptăm cine suntem, trebuie să acceptăm cine nu suntem. Așa că abordăm rolurile, personajele pe care le jucăm, vinovăția și victimizarea, noțiunile de „rușine” și de „păcat”, dorințele care nu ne aparțin, lupta și autocontrolul, frustrările și limitele. Și pentru că „e păcat” să nu ne și distrăm, tema principală rămâne starea de bine care să asigure o vibrație înaltă.
„Vom interpreta rolul unor colegi”
- Ce metodă de lucru ați ales?
- Mulți dintre participanți vor avea de învățat să nu se ia prea în serios. A nu fi chiar așa de importanți pe cât ne place nouă să ne credem este un fir conducător pe care intenționez să țesem relația cu noi înșine și cu ceilalți. Comunicarea este esențială, toată lumea va împărtăși gânduri și sentimente, va intra în dialog, va participa la activități de grup. Vom interpreta rolul unor colegi, ne vom mișca, vom avea activități dinamice în clasă, vom citi și interpreta texte sapiențiale, vom face meditații și ritualuri.
- Cine poate participa la lucrări?
- Participarea nu este condiționată decât de angajamentul față de propria persoană, de rezonanța cu mine și cu grupul. Cu siguranță, cei care nu se regăsesc, se vor elimina singuri din joc pe parcurs.
„Pot participa persoane între 18 și 70 de ani”
- Din punct de vedere material, este accesibil pentru orice buzunar?
- Accesibilitatea este un criteriu de bază al fiecărui curs pe care îl organizez. Dacă fiecare participant ar ieși două zile în oraș, sâmbăta și duminica, să zicem în Centrul Vechi al Bucureștiului sau în orice mall, ar avea nevoie de mult mai mulți bani, așa că e mult mai ieftin să vină la curs. Și le rămâne și de o cină, ba chiar și de o bere sau o înghețată.
- Există vreo limită de vârstă?
- Programul este pentru adulți, deci există o limită de vârstă de 18 ani, pentru a ne asigura de alegerea conștientă și pe deplin responsabilă. La polul opus, nu există vreun barem, dar cum înscrierile pentru primul pilot sunt de mult încheiate, limita superioară s-a stabilit singură în jurul vârstei de 70 de ani.
„I-am numit pe cursanţi «lucrători întru lumin㻓
- Unde vor fi organizate întâlnirile? Ce urmăriți prin acest program?
- În București, la centrul unde îmi desfășor eu activitatea, aproape de complexul Vulcan. Este un loc încărcat cu energie de creștere, unde se desfășoară activități de natură spirituală și interdisciplinară: psihologie, astrologie, numerologie, dezvoltare personală. Țin enorm la colegii cu care împart spațiul de lucru, pentru că împreună susținem o energie care contaminează pe oricine trece pragul cu poftă de transformare, evoluție și armonizare. Titlul programului conține traducerea termenului acreditat de americani, „lightworkers”, „lucători cu lumină” sau „în lumină”. Eu i-am numit pe cursanți „lucrători întru lumină”. Nu ne străduim să intrăm în lumină ca să evoluăm, ci suntem deja acolo și suntem conștienți că, prin ceea ce facem cu noi, emitem raze către toți cei pe care îi atingem. Scopul este acela de a deveni pe deplin conștienți de noi înșine, asumați pe drumul nostru, fideli propriilor valori, cu smerenie și bucurie. Iar forța grupului susține întotdeauna efortul individual. Printre beneficiile finale se vor număra prieteniile și sentimentul de apartenență la o comunitate cu aspirații superioare, unde fiecare să se simtă în siguranță și acceptat că este diferit și unic.