de Irina Țolea şi Florica Pintea
După o vară încinsă, bogată în evenimente, sezonul estival face loc stagiunii de toamnă care promite o serie de surprize pe scenele autohtone. În programul instituțiilor de cultură își fac loc noi spectacole ori sunt reluate producții de succes, publicul având ocazia unor întâlniri speciale cu artiști celebri, vedete mondiale și muzicieni îndrăgiți. În continuare vă recomandăm câteva dintre evenimentele care îmbogățesc agenda culturală în această săptămână.
„O scrisoare pierdută”, din nou pe scena Teatrului Bulandra din Capitală
Un spectacol care s-a bucurat de un mare succes în repertoriul Teatrului „L.S. Bulandra” din București revine în programul instituției în această săptămână. Pe 18 și 19 septembrie, de la ora 18:30, la Sala „Toma Caragiu”, puteți vedea cunoscuta comedie „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale, în regia lui Doru Ana. Cu o distribuție de zile mari, montarea inedită aduce în actualitate mesajul textului original, croind iscusit noi veșminte pentru caracterele sociale și politice observate fin de Caragiale și rămase, în esență, neschimbate. Între protagoniști îi veți putea vedea pe scenă într-o interpretare remarcabilă pe: Șerban Pavlu (Tipătescu), Daniela Nane (Zoe), Doru Ana (Trahanache), Marius Florea-Vizante (Dandanache), Vlad Zamfirescu (Cațavencu), Gheorghe Ifrim (Pristanda) și Lucian Ifrim (Cetățeanul turmentat). Transpusă în zilele noastre, povestea luptei politice în societatea coruptă de acum 200 de ani își păstrează elementele definitorii stârnind, pe lângă hohote de râs, o serie de întrebări profunde.
Angela Gheorghiu își lansează biografia la Teatrul Odeon din Capitală
Iubitorii genului liric și mai ales fanii sopranei Angela Gheorghiu au în această săptămână șansa unei întâlniri extraordinare cu celebra artistă. Pe 17 septembrie, de la ora 19:00, la Teatrul Odeon din Capitală, are loc lansarea biografiei oficiale a sopranei de renume mondial, gazda evenimentului fiind criticul Marina Constantinescu. Volumul intitulat „Angela Gheorghiu. O viață pentru artă” (apărut pentru prima dată la Londra, în anul 2018), este acum disponibil publicului român în varianta apărută la Editura „Curtea Veche”. Cartea cuprinde interviuri, mărturii în exclusivitate, amintiri din viața și cariera artistei, pornind de la anii copilăriei petrecuți în România comunistă, până la debutul și momentele de glorie pe marile scene ale lumii, dar și mărturii prețioase legate de Angela Gheorghiu oferite de artiști de marcă precum: Jose Carreras, Placido Domingo, Marilyn Horne sau Franco Zeffirelli. Întâlnirea extraordinară cu Angela Gheorghiu va fi urmată, de la ora 20:30, de o sesiune de autografe în foaierul teatrului. Accesul publicului este liber în limita locurilor disponibile și cu respectarea normelor de siguranță sanitară.
„Bigamul… după 20 de ani”, în premieră la Teatrul Mic din București
La începutul noii stagiuni, în programul Teatrului Mic din Capitală își face loc o nouă producție de succes. Pe 18 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Atelier, are loc prima reprezentație a piesei „Bigamul… după 20 de ani”, în regia lui Gelul Colceag. Comedia spumoasă este o adaptare a cunoscutului text „Prins în plasă”, semnat de actorul și dramaturgul britanic Ray Cooney, supranumit „regele farselor”. Piesa ilustrează aventurile și încurcăturile stârnite de un taximetrist londonez care trăiește o viață dublă. Având două soții, copii, două cămine în două cartiere diferite, John se încăpățânează să jongleze cu timpul, cu minciunile și cu situațiile neașteptate pentru a-și păstra ambele căsnicii. Din distribuție fac parte: Claudiu Istodor, Vlad Corbeanu, Simona Mihăescu, Ana Bart, Silvana Mihai, Claudia Prec, Vlad Logigan, Rareș Florin Stoica și Viorel Cojanu. Următoarea reprezentație are loc pe 25 septembrie.
„Spiritul de familie” reintră în repertoriul Teatrului de Comedie
Jucată ani buni cu casa închisă, la aproape 20 de ani de la lansare, comedia „Spiritul de familie”, de Eric Assous, în regia maestrului Radu Beligan, revine în repertoriul Teatrului de Comedie din Capitală. Prima reprezentație este programată pe 17 septembrie, de la ora 19:00, la Sala „Radu Beligan”. Piesa prilejuiește o analiză subtilă a caracterelor din societatea contemporană și a relațiilor dintre indivizi. Publicul devine martor la o petrecere de casă nouă, unde se reunesc trei frați și consoartele acestora, alcătuind cupluri cu structuri și preocupări diferite. Spiritul de familie este pus la încercare de o tânără și provocatoare musafiră, cunoscută „îndeaproape” de cei trei bărbați, acțiunile sale conducând treptat întreaga familie pe un teren minat. Textul este o partitură ofertantă pentru protagoniștii: Marius Florea-Vizante, Lamia Beligan, Marius Drogeanu, Dorina Chiriac, Sandu Pop, Delia Seceleanu și Mirela Zeţa, care surprind inspirat o felie din realitatea zilelor noastre. Momentele comice abundă, situațiile se schimbă rapid iar finalul neașteptat îl puteți afla urmărind „Spiritul de familie” într-o montare de excepție.
Taraful Rutenilor și Carmen Chindriș, concert la Teatrul de Vară Herăstrău
După o vară plină de concerte, una dintre cele mai populare formații ale momentului propune fanilor bucureșteni o seară de neuitat. Pe 21 septembrie, de la ora 20:00, la Teatrul de Vară Herăstrău din Capitală, Taraful Rutenilor și Carmen Chindriș vor susține un concert incendiar, din programul căruia nu vor lipsi piese celebre precum: „Ziua-n care tu m-ai sărutat”, „Suc”, „Două perechi” sau „Floare Rară”. Trupa înființată acum patru ani a lansat, împreună cu frumoasa moroșancă, un album cu zece compoziții inedite, în stil interbelic, dar și o serie de piese vesele care au cucerit rapid inimile publicului. Carmen Chindriș este născută la Sighetul Marmației, este pasionată de muzică de la 7 ani și poate cânta în 11 limbi, artista având în repertoriu piese în limba spaniolă, sârbă, portugheză, greacă, rusă și chiar în limba japoneză. Concertul susținut de Taraful Rutenilor & Carmen Chindriș marchează oficial în agenda formației încheierea sezonului estival. Prețul biletelor variază între 80 și 120 de lei.
Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.