Main menu

header

de Claudia Stan

Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ câte o plantă pentru fiecare boală, iar albinele culeg substanţele nutritive din fiecare floare, dând naştere produselor apicole. Mierea este singurul produs din lume ce nu a putut fi obţinut în mod artificial în niciun laborator. Vasile Andriţoiu (foto), specialist acreditat în apiterapie, a crescut printre stupi, aprofundându-şi cunoştinţele, iar în interviul de mai jos ne va vorbi despre bolile pe care produsele apicole le vindecă.

 

Este un preţios adjuvant al medicinei alopate
- Ce este apiterapia?
- Apiterapia înseamnă tratarea celor mai diverse afecţiuni cu produse apicole naturale fără nicio prelucrare, cu extracte sau combinaţii ale acestora ori cu medicamente apiterapice standardizate. Deşi s-a făcut un mare pas înainte prin recunoaşterea apiterapiei în rândul competenţelor medicale, ea este departe de a fi fundamentată ca teorie ştiinţifică, fiind lacunară în această direcţie nu numai în România, ci şi la nivel internaţional. Produsele stupului: mierea, polenul, păstura, lăptişorul de matcă, apilarnilul, descapacitura, propolisul şi veninul, conform legislaţiei în vigoare, cu excepţia ultimelor două enumerate, sunt alimente de origine animală („animalul” ce le produce, albina, are o masă corporală de circa 10 mg, 10.000 de albine cântărind un kilogram!). Produsele apiterapice pot avea un potenţial alergen, iar întrebuinţarea lor fără cunoaşterea răspunsului uman particular la acestea implică unele riscuri.

- Care este locul apiterapiei în conceptul terapiilor alopate şi complementare?
- Apiterapia trebuie şi este pe cale să devină o ramură egal îndreptăţită a ştiinţelor şi practicii medicale. Superioară oricărei alte terapii complementare, apiterapia poate fi asimilată terapiilor naturiste numai în ideea şi în măsura în care, în interesul redobândirii stării de sănătate, întrebuinţează produse apicole naturale şi suplimente alimentare ce nu au suferit transformări „industrializante”, care să le sărăcească astfel conţinutul în substanţe bioactive. În multe afecţiuni, apiterapia poate fi un preţios adjuvant al medicinii alopate. Amintim eficienţa remarcabilă a acestora în bolile autoimune congenitale sau dobândite, cum ar fi boala lupică, hepatitele, poliartritele, hipotiroiditele, boala Crohn etc. Mai mult, vindecarea în premieră a hepatitelor de etiologie virală B şi C, a infecţiilor cu Human Papilloma Virus etc.

Tratează infertilitatea
- Cum se explică valoarea deosebită a acestei terapii?
- Produsele apiterapicele se dovedesc a fi superioare dacă sunt administrate ştiinţific, faţă de un şir lung de medicamente. Acestea au o valoare de binom: sunt simultan aliment şi medicament, în timp ce vindecă, hrănesc şi energizează. Nu creează dependenţă şi nu au efecte secundare adverse. Adresându-se celulei umane, cred că este cea mai eficientă biomedicină la nivel celular şi molecular. Interesant este faptul că, deşi s-a încercat, niciunul dintre produsele apicole naturale nu a putut fi reprodus întocmai nici în cele mai sofisticate laboratoare, neputând egala laboratorul zburător numit albină. Produsele apicole cuprind proteine, glucide, lipide, vitamine, minerale, enzime, hormoni, factori de creştere, substanţe antibiotice etc. În definitiv, sursa tuturor substanţelor pe care le întrebuinţează oamenii, inclusiv a medicamentelor, se află în pământul pe care trăim.

- Ce ne puteţi spune despre eficienţa şi durabilitatea în timp a rezultatelor apiterapiei?
- Trecând peste enumerarea afecţiunilor „obişnuite” apiterapia este cea mai eficientă armă în bolile autoimune congenitale sau dobândite, superioară corticoterapiei şi antiinflamatoarelor. O premieră este vindecarea fără recidive a endometriozei şi restabilirea fertilităţii pacientelor. Considerată o boală incurabilă şi recidivantă în studiile de medicină clasică (nu numai în România), numai prin apiterapie s-au obţinut vindecări fără recidive, iar multe femei şi-au împlinit visul de a deveni mămici. În această afecţiune, durata apiterapiei are o medie de două luni şi jumătate. În infertilitatea masculină, rezultatele sunt superioare oricărui alt tratament şi durează de regulă trei luni (acesta este timpul necesar formării de noi spermatozoizi funcţionali).

Apiprofilaxia poate preveni avorturile
- Se ştie că e mai uşor să previi o boală decât să o tratezi. Spuneţi-ne câte ceva despre apiprofilaxie?
- Profilaxia, şi nu tratarea bolilor, ar trebui să devină ţinta oricărui sistem sanitar naţional. Profilactic, dacă oamenii ar consuma obişnuit miere (1-3 g/kg de masă corporală), polen şi pastură în cure de câte o lună, cu pauze de câte două-trei luni, bolile ar sta departe de ei. Pentru consumarea altor produse apicole este necesar să apeleze la sfatul calificat al apiterapeutului. Spre exemplu, o cură cu lăptişor de matcă, dacă este făcută adecvat, previne anemia şi multe alte boli. Este ştiut că singura hrană a creierului este glucoza, or, mierea conţine circa 32 g de glucoză direct asimilabilă pentru fiecare 100 g consumate. În produsele apicole se află un tezaur nepreţuit de enzime, scânteile vieţii de calitate, dar şi toţi antioxidanţii cunoscuţi în ştiinţele medicale. Biochimic, dezvoltarea copilului depinde de mamă circa doi ani, în stadiul vieţii intrauterine şi în alăptare. Dacă mama este hipocalcemică sau anemică, se poate ajunge uneori în stadiul rahitismului. Bogăţia de substanţe din produsele apicole poate asigura echilibrul nutriţional al mamei. Nu numai că sunt bogate surse de calciu şi magneziu, dar conţin şi toate substanţele ce asigură absorbţia şi metabolizarea acestor minerale, şi nu numai a lor. Apiprofilaxia, prin conţinutul său de substanţe, poate preveni avorturile (conţin colestan) sau întreruperile în evoluţie ale sarcinilor. În sfârşit, apiprofilaxia este benefică tuturor vârstelor. O dată cu ultima albină vor pieri şi ultima floare şi ultimul om.

Produsele apicole sunt simultan aliment şi medicament, ele hrănesc, vindecă şi energizează în acelaşi timp