Main menu

header

855 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Comuna Ocna de Fier se află în partea de nord a județului Caraș-Severin, între Reșița (23,9 km) și Bocșa (9,6 km), cu acces pe aceleași șosele, DN58B și DJ586, ultima fiind cea care „taie” localitatea. Apa ruginește fierul, dar nu și... Ocna de Fier. Din contră. La Ocna de Fier apa a dezvoltat o afacere care ține în viață localitatea după ce s-a stins străvechea îndeletnicire a mineritului, după 1990. Lichidul preţios izvorăşte din Munţii Dognecei din Caraş şi ajunge în recipiente în nici zece minute. Bogăţia curge din munţi încă de pe vremea dacilor şi între timp şi-a schimbat traseul. De pe versant ajunge acum în fabrica de la Ocna de Fier printr-o conductă şi, după ce este filtrată, umple sticle spălate în apă cu... aur şi argint! Pentru că toată apa de acolo este apă cu aur și argint! Concentraţia de argint este mai mare decât concentraţia de aur.

Mai toți bătrânii din sat trec de 90 de ani

Cu 25 de euro ați putea cumpăra o pereche de cercei de argint, un pandantiv de aur sau... o sticlă cu apă de la Ocna de Fier. De ce costă așa mult? Pentru că apa a fost testată de Institutul Internațional pentru Gust şi Calitate Bruxelles care a notat-o cu cea mai înaltă distincție pe care o poate acorda: trei stele de aur. Comenzile curg din toate colţurile lumii, de la staţiunile de lux din Europa până la hotelurile de 5 stele din Dubai, de la bogații de pe Riviera franceză la magnaţii chinezi. Într-o singură oră în fabrica de la Ocna de Fier sunt îmbuteliate 3.000 de sticle, iar apoi apa ajunge în toate colţurile lumii. Iar dacă aveţi vreo îndoială în privința calității „apei dacilor”... localnicii sunt convinşi de puterile ei miraculoase: mai toţi bătrânii din sat trec binișor peste 90 de ani.

Nu ratați lacurile Dănila și Vârtoape!

Acum, în urma dispariţiei vechii activităţi miniere, Ocna de Fier a devenit în bună măsură o localitate rezidențială, turistică, beneficiind de marea frumusețe a locului în care este amplasată, care predispune la aerisire și fizică, și psihică, cu relaxare în două zone cu mare potențial de agrement, lacurile Dănila și Vârtoape (localnicii îi mai spun și Ferendia).

Cel mai renumit obiectiv turistic din Ocna de Fier este Muzeul de Mineralogie Estetică „Constantin Gruescu“