de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi
Fericirea este o stare pe care fiecare o percepe în mod diferit, pe baza unor evenimente, întâmplări, acțiuni, reușite sau interacțiuni. Unii spun că nu există, alții o caută cu disperare. Andrea Filip (medalion), master trainer și terapeut spiritual, specializat în ThetaHealing, ne-a vorbit despre fericirea femeii, ce o împlinește, ce o bucură și cum își poate găsi liniștea și resursele pentru a trăi în armonie cu familia, cu cei din jur, dar mai ales cu ea însăși.
„Este vorba despre telenovele versus documentare”
- Ce înseamnă o femeie fericită?
- Fericirea este o stare subiectivă, internă, pe care credem că toți o simțim și o definim la fel, dar nu este așa. Unele persoane „simt” fericire atunci când experimentează adrenalina, altele, serotonina. Cu alte cuvinte, unele femei, dar și bărbați, asociază ideea de fericire cu un fel de pasiune nebună, internă, dată de risc, aventură și incertitudine. Pe de altă parte, sunt femei care asociază starea de fericire cu pacea, calmul și siguranța. Este vorba despre „telenovele” versus „documentare”. Amândouă categoriile se simt fericite în supa lor chimică și în experimentarea vieții așa cum și-o doresc, doar că sunt diametral opuse. Putem vedea femei prinse în focul „iubirii” care savurează cearta, își înșală partenerul, domină în conversații, sunt motivate de a cuceri, de a fi în permanență apreciate, iubesc bârfa și oscilează ușor între iubire și ură cu aceeași plăcere. Apoi, sunt femeile care fac orice pentru pace, vor liniște în casă, preferă confortul cunoscutului, al unui job sau business stabil, și au aversiune față de risc și confruntări.
- Ce stă la baza fericirii unei femei?
- În primul rând, propria ei definiție despre fericire. Unele femei rezervă acest termen pentru sine însăși, altele se hrănesc asociind fericirea lor cu a altora, sunt bine, dacă tu ești bine, altele sunt fericite când au ceea ce își doresc sau când fac ceea ce vor, dar există și o categorie pentru care această stare este una naturală, independent de condițiile externe.
„În copilărie, fetițele au nevoie să fie ascultate, apreciate”
- Din experiența pe care o aveți, care sunt ingredientele pentru fericirea unei femei?
- În copilărie, fetițele au nevoie de iubire necondiționată, să fie ascultate, apreciate, atât pentru frumusețea, cât și pentru inteligența lor. La școala primară contează hrănirea încrederii în sine, în capacitatea de adaptare, învățare și rezolvare de probleme, din partea unor învățători empatici, apreciativi, prezenți emoțional. În adolescență contează mult validarea din partea grupului. Este important ca tânăra să fie sprijinită în a-și găsi un „trib” în care să se simtă văzută, ascultată, în care să își poată explora talentele, în care este ok să fie rebelă, iar părinții sau adulții să fie o autoritate morală blândă, răbdătoare și echilibrată emoțional. Femeile trebuie să își asume puterea, creativitatea, rolul de lideri în diverse comunități, să comunice asertiv, să-și îmbunătățească propria viață și pe a celor din jur, influențând comunități din ce în ce mai mari. Fiecare vârstă are „fericirile” ei.
- Cum contribuie partenerul la fericirea și împlinirea unei femei?
- În cartea „Cele 5 limbaje ale iubirii”, autoarea ne prezintă că oamenii își exprimă iubirea prin cadouri, atingeri, timp de calitate, servicii sau favoruri și cuvinte. Partenerul ar trebui să descopere și să ofere ceea ce recepționează cel mai bine partenera sa. Toți avem câteva dorințe fundamentale: de control, de siguranță de apreciere. Complimentele satisfac nevoia noastră de apreciere, ne ajută să ne simțim mai în siguranță lângă acea persoană și, astfel, pentru o clipă totul pare sub control. Este 3 în 1.
„Oriunde există o lipsă de încredere, se naște o lipsă de integritate”
- Dar care sunt pașii pentru o încredere puternică în propria persoană?
- Antrenamentul în integritate. Oriunde există o lipsă de încredere, există o lipsă de integritate. Față de alții, adică să faci ce ai spus că faci, așa cum ai spus că vei face și la timpul promis. Există integritate față de tine, adică să faci ce ți-ai propus să faci, așa cum ai spus și la vremea promisă. Și apoi, integritate spirituală, să începi o călătorie spirituală pentru a-ți alinia adevărul personal la adevărul Divin cel mai înalt. Să ajungi să vezi lumea prin ochii Creatorului este maximum de încredere pe care îl poți atinge, prin identitatea cu Sursa ta și a tot ceea ce există.
- Cum poate o femeie, mamă, soție, gospodină, care muncește opt ore pe zi, să mai fie o femeie atrăgătoare și încrezătoare în propriile forțe?
- În primul rând că femeia nu trebuie să fie toate aceste lucruri, nu toate deodată și, uneori, nu toate. Este ok să fii gospodină și să nu te preocupe să fii atractivă, e ok să fii soție fără copii, e ok să muncești zece ore pe zi și să nu fii soție. Problema apare când punem presiune pe noi, să împlinim idealurile unei societăți care ea însăși nu le îndeplinește. Poți să fii și toate acestea... dar pe rând. Nu e necesar să fii sexy la cratiță, dar poți să alegi o seară pe săptămână pentru a te aranja. Nu e cazul să pui presiune pe tine, dacă partenerul nu te ajută. Încrederea vine din a accepta că faci cât poți, cu ce ai și cu ce ești, în fiecare clipă. E ok să fii om, să fii limitat. Toți suntem. Iarba vecinului doar pare mai verde, uneori.
- Fericirea femeii duce și la liniștea căminului, la armonia în cuplu?
- Nu neapărat, dar contribuie masiv, mai ales dacă există copii. Starea mamei se reflectă major în starea celor mici. Să nu uităm că într-o relație sunt doi adulți, iar partenerul are un rol egal în a hrăni relația, a contribui la bunul mers. Desigur, sunt multe relații în care femeia e „mami” iar bărbatul a regresat în a fi al treilea copil de care ea trebuie să aibă grijă, dar acest lucru merge o vreme, apoi nu mai funcționează. Cu cât femeile sunt mai mature emoțional, învață să își comunice fără furie sau vinovăție limitele și așteptările, cu atât o relație are șanse să devină un mediu frumos pentru evoluție și bucurie de viață.
„Îţi recapeţi strălucirea, dacă locuinţa te încarcă pozitiv“
- Cum ne regăsim strălucirea după o zi epuizantă și stresantă?
- Ca soluție pe termen lung, mai profundă, este învățarea unor tehnici de echilibrare emoțională, încât să nu mai experimentezi stres sau să te eliberezi de el de îndată ce apare. Eu predau tehnica ThetaHealing în acest sens, și recomand cu drag și Metoda Sedona și calea Renunțării a lui David R. Hawkins. O altă soluție este ca „acasă” să fie o sursă de energie și bucurie pentru tine. Locuința să te încarce pozitiv, să te reprezinte, să te relaxeze și să încânte, iar dacă în ea sunt și alți oameni, să fie unii cu care ești bine. Dacă acasă te așteaptă mai mult stres și tensiune, nu merge.