Main menu

header

859 30 1de Irina Ţolea şi Anca Flondor

Sălile de spectacol se pregătesc de premiere strălucitoare la final de noiembrie. În repertoriul scenelor autohtone apar noi spectacole de teatru, muzică și dans care aduc în fața publicului autori celebri și pun în valoare talentul extraordinar al generațiilor de artiști români de ieri și de azi. În continuare vă recomandăm câteva reprezentații de neratat în această săptămână.

După 40 de ani, Vlad Zamfirescu joacă rolul interpretat de tatăl său în „Steaua fără nume”

Unul dintre cele mai îndrăgite texte ale dramaturgiei românești revine pe scena Teatrului Național din Capitală într-o montare de excepție cu o distribuție de zile mari. Pe 29 noiembrie, de la ora 20:00, la Sala „Ion Caramitru”, are loc premiera spectacolului „Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, în regia lui Vlad Zamfirescu, care propune publicului un spectacol clasic, în spiritul epocii, păstrând nealterat mesajul profund și valoros al textului. Vlad Zamfirescu va trece o probă de foc acum fiind provocat de destin, actorul jucând în spectacol același rol (profesorul Miroiu) pe care l-a interpretat şi tatăl său, maestrul Florin Zamfirescu, acum 40 de ani, într-o excepțională montare de teatru a TVR. Pe scena Naționalului bucureștean povestea Monei strălucitoare, ajunsă întâmplător în gara mică a târgului de provincie și apoi în brațele visătorului profesor de matematici la fereastra căruia noaptea se întâmplă miracole, este însăilată tacticos, cu mult umor și vervă de protagoniștii Diana Roman, Vlad Zamfirescu, Adrian Titieni, Andi Vasluianu, Valentin Teodosiu, Luminița Erga, Gabriel Vătavu și Eva Cosac. Următoarea reprezentație are loc pe 26 decembrie.

„Trei surori”, premiera lunii noiembrie la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu

Regizorii Andrei și Andreea Grosu revin la Sibiu și își pun semnătura pe o nouă montare de succes pe scena Teatrului Național „Radu Stanca”. Pe 28 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Mare, are loc premiera spectacolului „Trei surori”, de A.P. Cehov, evenimentul lunii noiembrie și un dar pentru public oferit de echipa Naționalului sibian. În drama celebră, montată de nenumărate ori în întreaga lume, intriga este substituită de trăirile unor eroi marcați de povara ratării existenței, iar cei doi talentați regizori pun accent pe căutarea fericirii, sentiment regăsit la fiecare personaj în parte, așa cum se întâmplă și azi în viață. Montarea beneficiază de o distribuție strălucită, rolurile complexe și provocatoare fiind interpretate de protagoniștii Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Mariana Mihu-Plier, Diana Văcaru-Lazăr, Adrian Matioc, Raluca Iani, Ciprian Scurtea, Mihai Coman, Gabriela Pîrlițeanu, Adrian Neacșu, Iustinian Turcu, Cendana Trifan, Andrei Gîlcescu, Horia Fedorca, și Viorel Rață. Pe scenă este construit un univers al așteptării din care personajele captive nu reușesc să iasă, orașul de provincie cu evenimente mici lăsând mereu loc pentru visuri mari care întrețin tăcut și conștiincios speranța indivizilor.

„Cehov în Show Business”, spectacolul din spatele cortinei, la Teatrul Mic

După peste 100 de ani, creația lui Cehov inspiră astăzi nu doar montări de succes, ci chiar apariția de noi texte de teatru. Drama „Trei surori” poate deveni nucleul unei comedii irezistibile, așa cum ne demonstrează spectacolul „Cehov în Show Business”, a cărui premieră are loc pe 26 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Atelier a Teatrului Mic din Capitală. Textul surprinde pregătirea unei echipe de teatru din zilele noastre pentru lansarea piesei „Trei surori”, ilustrând, în fapt, lumea din spatele cortinei și condiția oamenilor din teatru. Actrițele vor să fie distribuite și să se afirme, regizorul vrea să dea lovitura, producătorul să aibă încasări și într-un carusel de situații comice ori dramatice tratate cu ironie, capodopera autorului rus este transformată într-o oportunitate de afaceri. Montarea regizorului Ștefan Lupu satirizează lumea showbiz-ului modern oferind mai multe perspective ale acesteia. Din distribuție fac parte Ruxandra Enescu, Mihaela Rădescu, Oana Pușcatu/Irina Velcescu, Claudia Prec, Radu Zetu și Bogdan Talașman. Următoarele reprezentații sunt programate pe 3 și 17 decembrie.

O nouă ediție a „Galelor Savoy” la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Capitală

859 30 2Seria inedită de spectacole-eveniment continuă la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” care în acest week-end își așteaptă publicul la o nouă ediție a „Galelor Savoy”. Proiectul inițiat de cunoscuții actori Valentina Fătu și Vasile Muraru, propune spec- tatorilor în fiecare lună un show strălucitor și emoţionant, în care se regăsesc atât momentele artistice live, cât și momente surpriză, amintiri și detalii inedite (susținute de proiecţii video), dedicate prestigioșilor artiști și profesioniștilor care și-au legat numele de celebra scenă a revistei bucureștene. În ediția din 27 noiembrie, de la ora 19:00, invitații speciali ai „Galelor Savoy” sunt Marina Voica, George Enache, Sergiu Cioiu și Lucia Boga, alături de care îi veți întâlni pe îndrăgiții artiști Anca Țurcașiu, Ionuț Galani, Daniela Tănase, Bianca Sârbu Romanescu, Valentina Fătu și Vasile Muraru, gazda serii fiind Marina Almășan. În fiecare lună spectacolul conține și un moment special „In Memoriam”, dedicat unei mari vedete a revistei românești, care în acest weekend își propune celebrarea memoriei marelui actor Jean Constantin.

„Elixirul dragostei”, la Opera din Brașov

Una dintre cele mai cunoscute lucrări lirice din creația compozitorului Gaetano Donizetti își face loc în acest weekend în repertoriul Operei din Brașov. Pe 27 și 28 noiembrie, de la ora 18:30, au loc primele reprezentații ale spectacolului „Elixirul dragostei”, o montare semnată de Claudia Machedon. Intriga operei bufe se învârte în jurul poțiunii magice a Isoldei, vândută de simpaticul șarlatan Dulcamara, care întețește astfel orgoliile și conflictele îndrăgostiților Adina și Nemorino. Povestea veselă, animată de partiturile și ariile spectaculoase care însoțesc momentele roman- tice și răsturnările de situație este transpusă pe scenă de protagoniști de excepție precum: Emilia Giol, Asineta Răducan, Liviu Iftene, Andrei Petre, Valentin Marele, Alexandru Chiriac, Lorand Cristian, Marian Rește, cărora li se alătură soliștii Corului și Orchestrei Operei din Brașov, condusă de maestrul Traian Ichim.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.