Main menu

header

860 29 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Cea mai ecologică rachetă din lume, numită Orbex Prime, generează cu până la 96% mai puține emisii decât vehiculele cu combustibil fosil și este programată pentru lansare până la sfârșitul anului 2022, de la Space Hub Sutherland, din Scoția.

Zero reziduuri pe uscat, în apă și aer

860 29 2Funcționând cu biocombustibil, Orbex Prime este o rachetă concepută pentru a fi reutilizabilă și mai ales pentru a nu lăsa reziduuri pe uscat, în oceane sau în atmosferă. Chiar spațiul din care va fi lansată, Space Hub Sutherland, este un port spațial neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. Un studiu al Universității din Exeter a calculat că fiecare lansare a lui Orbex Prime va produce cu până la 86% mai puține emisii decât un vehicul de lansare verticală de dimensiuni similare și cu 96% mai reduse decât o rachetă lansată orizontal, dintr-un avion de transport. „Orbex va fi prima companie comercială de lansare spațială orbitală care va utiliza un combustibil regenerabil, care să nu favorizeze emisiile de carbon. Considerăm că este timpul să ne îndepărtăm de utilizarea combustibililor fosili puternic poluanți, acum, că sunt disponibile alternative mai eficiente și mai durabile, și sperăm să vedem intrarea în vigoare a unor reglementări internaționale mult mai stricte”, susține Chris Larmour, CEO Orbex.

Emisii comparabile cu ale unui singur pământean

860 29 3Compania producătoare susține că amprenta de carbon a rachetei este comparabilă cu emisiile medii create de o singură persoană în Marea Britanie în fiecare an, care este de 12,7 tone CO2. Mai precis, conform studiului Universității din Exeter, o lansare a rachetei Orbex Prime ar avea ca rezultat emisii totale de 13,8 tone de emisii - directe și indirecte - comparabilă cu emisiile medii create de o singură persoană în Marea Britanie în fiecare an, care are o amprentă de carbon de 12,7 tone, notează „Daily Mail”. În același timp, lansarea noii rachete înregistrează gaze cu efect de seră în procent cu 90% mai mic decât vehiculele care au la bază kerosenul. În prezent, numărul zborurilor cu rachete este redus. Întregul an 2020, de exemplu, a înregistrat 114 tentative de lansare în toată lumea, arată NASA. Prin comparație, cele peste 100.000 de zboruri pe zi, în medie, înregistrate în industria companiilor aeriene, generează o poluare masivă. În plus, emisiile rachetelor obișnuite rămân în emisfera superioară chiar și trei ani.

„Studiul nostru arată că operațiunea de lansare planificată de Orbex poate duce la o amprentă de carbon semnificativ mai mică comparativ cu celelalte scenarii de lansare luate în considerare în analiza noastră“ Xiaoyu Yan, Institutul de Mediu și Sustenabilitate de la Universitatea din Exeter

Masă structurală mult mai uşoară

Factorul-cheie care asigură această scădere masivă a emisiilor Orbex Prime este biocombustibilul pe care îl folosește. Diametrul rachetei este de 1,3 metri și se va utiliza un bi-propulsor netoxic, format din oxigen lichid și propan. Un avantaj al utilizării celui din urmă este că acesta rămâne lichid la temperaturi criogenice, ceea ce permite un design în care un rezervor central de propan din fibră de carbon este înconjurat de un altul, de oxigen lichid, creând o masă structurală mult mai ușoară. Racheta cu biocombustibil va fi capabilă să lanseze sarcini utile de până la 150 de kilograme, pe o orbită standard, de 500 de kilometri. Producătorul a anunțat, de asemenea, că Orbex Prime a fost aleasă pentru lansarea de sateliți de comunicații.