Main menu

header

861 25 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Pentru bărbații care doresc să evite să-și lase partenerele însărcinate există, practic, două opțiuni - prezervativul sau vasectomia. Dar oamenii de știință experimentează o a treia opțiune, cel puțin inedită - magneții.

Nanoparticule ghidate la țintă

O echipă de experți de la Universitatea Jiangsu, din China, a dezvoltat un contraceptiv masculin de lungă durată și biodegradabil, care folosește injecții cu nanoparticule și… câmpuri magnetice pentru a îm- piedica reproducerea. Studiul a testat acest concept pe animale de laborator, examinându-se eficacitatea a două tipuri diferite de nanomateriale care intră în corp. Procesul a implicat, de asemenea, încălzirea nanoparticulelor, după ce magneții ajută la ghidarea acestor mici particule în testicule. Odată ajunse acolo, acestea acționează ca orice contraceptiv, pe măsură ce căldura micșorează testiculele și inhibă spermatogeneza. Nu este un secret că temperaturile ridicate nu sunt bune pentru sănătatea lichidului seminal. Chiar și îmbrăcămintea unui bărbat poate reduce numărul de spermatozoizi. În timp ce studiile anterioare au analizat utilizarea nanomaterialelor încălzite injectate direct în testicule ca formă de control al nașterii, până acum, oamenii de știință au constatat că injecțiile sunt prea dureroase, încălzirea dăunează pielii și unele nanoparticule testate nu sunt biodegradabile.

Șapte zile de infertilitate

Cercetătorii Weihua Ding și Fei Sun au condus echipa care a schimbat acest sistem, printr-o abordare complet nouă. Contraceptivul pe care l-au testat nu implică o injecție directă în testicule, iar la două zile de la introducerea nanoparticulelor în fluxul sangvin, acestea sunt ghidate în poziție cu ajutorul magneților. Mai departe, cercetătorii au aplicat un câmp magnetic alternativ în zonă, timp de 15 minute. Pentru a-și testa metoda, experții chinezi au folosit două tipuri de nanoparticule de oxid de fier, una acoperită cu polietilen glicol și alta cu acid citric. După ce s-au mutat și încălzit cu succes nanoparticulele acoperite cu acid citric în testicule, s-a format o barieră eficientă în calea sarcinii. Rezultatele au demonstrat că exemplarele tratate în acest fel nu au mai conceput timp de șapte zile. În același timp, micșorarea testiculelor a devenit reversibilă, după 30 până la 60 de zile.

„Nanoparticulele nu au fost toxice pentru celule și au fost eliminate treptat din corp, oferind noi posibilități de contracepție masculină“ studiu al Universității Jiangsu, China