Main menu

header

863 2 1de Carmen Ciripoiu şi Silviu Ghering

Dintotdeauna globurile de Crăciun au uimit prin frumusețea lor, au furat privirile tuturor, iar meșterii care le-au făurit au păzit cu strășnicie secretul confecționării. Dintre toate însă, există unul cu totul magic. Este vorba despre cel mai scump glob de Crăciun din lume, al cărui preț se ridică la suma de 91.000 de euro.

Primul a văzut lumina zilei în 1858

Simbol puternic al Crăciunului alături de bradul împodobit, globurile creează atmosfera de basm de care are nevoie Moșul pentru a lăsa cadourile mult așteptate. Cel care a creat primul glob de Crăciun a fost Martin, un suflător în sticlă din regiunea Alsacia. Până atunci, oamenii au împodobit bradul cu nuci și mere pe care le-au poleit pentru a fi mai strălucitoare. Anul 1858 a fost însă unul extrem de secetos, iar fructele nu au ajuns pentru brazii din casele oamenilor. Atunci lui Martin i-a venit ideea să făurească globuri din sticlă roșie și aurie, salvând magia Crăciunului și intrând în istoria lumii. Iar astăzi, în muzeul orașului se păstrează câteva dintre globurile de sticlă din acea perioadă.

Bijuteria are 188 de rubine

În timp, ideea lui Martin a fost preluată de mulți artiști, din mâinile cărora au ieșit adevărate opere de artă. Ce a realizat însă Mark Hussy, proprietar al afacerii de familie Hallmark Jewelers, depășește orice așteptări. „Acesta este al doilea glob pe care îl creăm și, cu siguranță, cel mai valoros. Așa cum numele Faberge a devenit sinonim cu ouă de Paște, ne dorim ca numele nostru să fie legat întotdeauna de Sărbătoarea de Crăciun”, a declarat acesta. Potrivit World Records Academy, bijuteria a fost sculptată în aur alb de 18 carate și încrustată cu 1.578 de diamante. Globul este înconjurat de două inele, pe suprafața cărora strălucesc 188 de rubine.

Se păstrează într-o cutie din sticlă rezistentă, prevăzută cu un sistem de alarmă

Cel mai scump glob din lume este ținut într-o cutie din sticlă rezistentă, cu o grosime de 6 milimetri și rame din oțel. Cutia este prevăzută cu un sistem de alarmă ce declanșează un zgomot puternic dacă ar fi spartă, dar și un sistem suplimentar în interior, ce ar inunda magazinul cu fum. La realizarea acestei bijuterii s-a lucrat timp de un an, fiind necesare 130 de ore de muncă doar pentru încrustarea diamantelor.

Pulover cusut cu fir de aur, inserţii de mătase, dar şi cristale Swarowski

863 2 2La rândul său, un artist din Londra a creat cel mai scump pulover de Crăciun din istorie. Acesta este din lână și bumbac și a fost cusut cu fir de aur, inserții de mătase, dar și cristale Swarowski și 150 de mici diamante. Toate acestea l-au costat pe artist 7.000 de lire sterline. El susține că a creat un obiect „magnific şi atrăgător”, dar care să respecte „tradiţia puloverelor urâte de Crăciun”. Obiectul a fost scos la vânzare pentru suma 30.000 de lire. După ce se va vinde, bărbatul își va reține banii investiții, iar restul vor fi donați Serviciului Naţional de Sănătate.