de Irina Ţolea şi Claudia Mîţoi
Reprezentații noi, cu distribuții sonore și montări originale își fac loc în repertoriul scenelor autohtone la început de an. Spectacole de teatru, operetă, concerte de muzică populară și momente coregrafice clasice și dansuri tradiționale se înscriu între tentațiile agendei culturale, din care în continuare vă recomandăm câteva evenimente de neratat în această săptămână.
Vlad Zamfirescu, divorț anunțat la o „Cină cu prieteni”, la Teatrul Bulandra
Ce efecte nebănuite poate genera un divorț? Un răspuns original și fermecător ambalat este oferit în spectacolul „Cină cu prieteni”, de Donald Margulies, în regia lui Cristi Juncu, lansat în această săptămână la Teatrul Bulandra din Capitală. Două cupluri care împărtășesc de ani buni experiențe frumoase de viață și așteaptă „să se îngrașe și să îmbătrânescă împreună”, trăiesc în timpul unei cine un eveniment care le tulbură existențele: Tom (Vlad Zamfirescu) dezvăluie surprinzător că vrea să divorțeze de Beth (Andreea Bibiri), fiind îndrăgostit de o altă femeie. Mărturisirea stârnește reacții diverse din partea prietenilor Gabe și Karen (Șerban Pavlu și Ana Ioana Macaria) pentru care evenimentul este un prilej de analiză a propriei relații de cuplu. Textul dulce-amărui, condimentat cu replici comice și dialoguri realiste, este susținut de jocul expresiv și firesc al celor patru protagoniști care transpun pe scenă aspecte contrastante ale căsniciei, de la dorință și respect, la rutină și compromis. Spectacolul se joacă în avanpremieră pe 14, 15 și 16 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala „Liviu Ciulei”, premiera oficială fiind programată pe 19 și 20 ianuarie.
„98% decizia corectă”, drama mamelor minore, pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamț
O problemă acută a societății românești, nejustificat ocolită, este abordată de echipa Teatrului Tineretului din Piatra Neamț într-un spectacol tulburător și extrem de realist. Pe 14 ianuarie, de la ora 18:00, la Sala Mare are loc premiera oficială a spectacolului „98% decizia corectă”, de Andreea Tănase, în regia Elenei Morar. Textul vorbește despre fenomenul mamelor minore (capitol la care România ocupă un rușinos loc fruntaș), traumele personale și efectele sociale pe care le resimte o adolescentă însărcinată. Într-o montare încărcată de semnificații și atentă la detalii piesa spune povestea Izei, tânăra naivă, rămasă însărcinată la 17 ani, care, sub o avalanșă de emoții și factori externi, trebuie să aleagă dacă devine, sau nu, mamă. Cătălina Bălălău interpretează strălucit rolul minorei confuze, nevoite să se maturizeze brusc. Din distribuție mai fac parte: Iulia Paula Niculescu, Nora Covali, Dragoș Ionescu, Paul-Ovidiu Coșovanu, Cătălina Eșanu, Corina Grigoraș și Emanuel Becheru. Următoarele reprezentații au loc pe 15 și 16 ianuarie.
„ABBA Simfonic”, în sală și online, la Filarmonica din Ploiești
La început de an, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești îi invită pe melomani din întreaga țară într-o călătorie muzicală peste timp, către lumea celei mai faimoase trupe pop a anilor ’70-’80. Pe 13 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala „Ion Baciu”, are loc evenimentul „ABBA Simfonic”, un concert inedit în care hiturile celebrei trupe suedeze vor răsuna într-un aranjament muzical original. Piese memorabile precum „Mamma Mia”, „Dancing Queen”, „Fernando” sau „Chiquitita” vor fi interpretate de talentatele soliste Irina Gorga, Sabina Lavric și Marina Nicolau, acompaniate de Corul și Orchestra Filarmonicii, condusă de maestrul Radu Postăvaru. De asemenea, pe 14 ianuarie, de la ora 18:00, aceeași sală găzduiește Concertul Extraordinar „Tradiții și multiculturalitate”, un spectacol complex de muzică și coregrafie susținut de Orchestra Populară „Flacăra Prahovei” și Ansamblul de Dansuri „Doina Prahovei”. Invitați speciali sunt Cezar Ouatu și virtuozii artiști ruși Inna Kameneva și Dunaiskie Rozî, alături de grupul „Paraskeva” și Ansamblul de Dansuri și Cântece Rusești. Ambele spectacole pot fi vizionate atât în sală, cât și online, fiind transmise integral live, pe platforma Virtual Concert Hall.
Claudiu Bleonț, între diavol și sfânt: „Paracliserul”, la Teatrul Dramaturgilor Români
Pe 15 ianuarie, de la ora 20:00, la Sala „Iosif Naghiu” a Teatrului Dramaturgilor Români din Capitală are loc premiera spectacolului „Paracliserul”, de Marin Sorescu, un recital actoricesc de excepție susținut de Claudiu Bleonț. Montarea regizorului Marcel Țop transferă energiile discursurilor filosofice într-un univers larg, plin de semnificații. Banalul îngrijitor al bisericii, omul aproape invizibil care ocrotește smerit spațiul sacru și participă involuntar la relația tuturor cu Divinitatea, exprimă cu transfigurare și dramatism întrebările celor aflați în căutarea sensului vieții. Într-o manieră personală, Claudiu Bleonț dă voce magistral temerilor, dorințelor și neliniștii profund umane, întrupând cu măiestrie în jocul său rătăciri și frământări interioare care definesc natura umană. „Paracliserul” este un spectacol-ritual care transmite publicului intensitatea unor trăiri rare, mulți indivizi renunțând în vremurile noastre să mai ceară un argument spiritual al existenței. Următoarea reprezentație are loc pe 16 ianuarie, de la ora 19:00.
„Crai Nou”: dragoste, mituri și aventuri pe scena Operei brașovene
Ziua Culturii Naționale este marcată pe scena Operei din Brașov cu o reprezentație de excepție a uneia dintre cele mai populare și îndrăgite lucrări lirice autohtone. Pe 15 ianuarie, de la ora 18:30, puteți viziona opereta „Crai Nou”, compusă de Ciprian Porumbescu, pe textul poetului Vasile Alecsandri, un spectacol ce îmbină muzica, dansul și poezia, realizat sub conducerea regizoarei Anda Tăbăcaru. Intriga pornește un vechi mit popular care spune că Luna Nouă ocrotește dragostea. Ariile vesele și pline de romantism ilustrează aventurile tinerilor îndrăgostiți, Anica și Leonaș, care ajutați de săteni, reușesc să-și unească destinele, în ciuda piedicilor puse de Ispravnic. Între protagoniști îi puteți vedea pe îndrăgiții soliști brașoveni Maria Catrina, Mihai Irimia, Mădălina Bourceanu și Lorand Cristian, momentele coregrafice fiind interpretate de balerinii Chisako Ota și Dorin Mirea. Își mai dau con- cursul Corul, Baletul și Orchestra Operei din Brașov, condusă de la pupitru de maestrul Mircea Holiartoc.
Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.