de Roxana Istudor şi Mihaela Cotîrnea
După Crăciun și Anul Nou, oamenii au tendința de a intra într-un tip de melancolie care este numită și „tristețea de ianuarie”. Specialiștii atrag atenția că aceasta nu este o depresie propriu-zisă, ci o „variațiune” pe această temă, are cauze cunoscute și poate fi combătută relativ ușor, prin câteva modificări aduse stilului de viață.
Epuizare fizică și emoțională
„Tristețea de ianuarie” poate fi legată de o tulburare afectivă sezonieră, iar psihoterapeutul britanic Rebecca McCann consideră că la baza reflexului de tristețe de după Crăciun și Anul Nou stă acumularea îndelungată din perioada Sărbătorilor, când emoțiile, mâncarea și sedentarismul solicită la maximum orice persoană. „Ianuarie poate fi o lună dificil de trecut. Starea de melancolie derivă din așteptările noastre despre noi și despre ceilalți, aglomerația de Revelion, maximul afectiv al intrării într-un nou an și iar mai multe așteptări. Apoi vine ianuarie, o perioadă în care ne dăm seama că magia Crăciunului s-a terminat, este întuneric, frig și acest lucru îi face pe mulți dintre noi să ne simțim dezamăgiți, chiar dezolați. Este momentul în care văd oameni epuizați din punct de vedere fizic și emoțional, iar această epuizare înseamnă că răspunsul nostru la stres intervine și asta ne epuizează și mai mult”, detaliază McCann
Planificarea și rezervarea vacanțelor
Combaterea cu succes a „tristeții de ianuarie” se poate realiza și cu ajutorul unor proiecții frumoase. Una dintre cele mai simple alegeri este planificarea și apoi rezervarea vacanțelor. „Oamenii au nevoie de ceva ce să aștepte cu nerăbdare, prin urmare, rezervările de vacanță sunt o opțiune la îndemână de a uita de ianuarie cel mohorât. Am constatat că Blue Monday, cea mai tristă zi de luni din această lună, este una dintre cele mai solicitate pentru rezervări”, arată Tom Bourlet, blogger Spaghetti Traveler. Pe de altă parte, la locul de muncă, managerii pot să-i ajute pe angajați să facă față lunii ianuarie, consideră Jason Downes, director general al companiei Powwownow. „Există cu siguranță pericolul ca moralul personalului să fie mai scăzut în ianuarie. Pentru angajatorii atenți, există o serie de abordări - flexibilitate, stimulente, organizarea de întâlniri ale întregii echipe, abordarea problemelor înainte ca acestea să ajungă la un punct fără întoarcere”, detaliază Downes.
„Nu trebuie să ne schimbăm doar pentru că am intrat într-un nou an”
O metodă eficientă de a scăpa ușor de „tristețea de ianuarie” este abordarea constructivă. Potrivit specialistului Pragya Agarwal, fondatorul întreprinderii sociale de sănătate mintală The Art Tiffin, ianuarie poate fi un timp al reîmprospătării, revigorării și relaxării. „Mă concentrez pe sărbătorirea realizărilor din anul care s-a încheiat, pe a fi eu însămi, pe autenticitate și mai puțin pe decizii uriașe. Scopul meu este să reamintesc celor din jur că nu trebuie să ne schimbăm doar pentru că am intrat într-un nou an și că suntem deja puternici și prețuiți”, explică Agarwal, care are un proiect dedicat „tristeții de ianuarie”, care este axat pe ideea că oamenii trebuie să se iubească pe ei înșiși așa cum sunt.
Obiective accesibile, muzică și lectură
Există o serie de specialiști care recomandă combaterea „tristeții de ianuarie” cu ajutorul sentimentului îndeplinirii unor obiective. Aceste realizări fac minuni pentru psihic și, pentru a le putea „bifa”, este recomandat să fie stabilite obiective de mai mică anvergură și implicit mai accesibile. „Este foarte important, dacă suferiți de melancolia de ianuarie, să nu vă forțați să faceți atât de mult cât ați face în mod normal. Ianuarie aduce o serie întreagă de simptome, inclusiv demotivare și descurajare, așa că apelați la lucrurile mici, a căror realizare vă poate face să vă simțiți bine”, spune specialistul britanic în sănătate mintală Eleanor Segall. De asemenea, experții recomandă reîntoarcerea la muzica preferată, după un sezon întreg de melodii tematice și, de asemenea, pauzele de lectură, pentru că acestea sunt de fapt „evadări”, călătorii cu mintea în alte timpuri, mai bune, și alte locuri, mai însorite. Totodată, începutul de an poate fi un moment excelent pentru un nou hobby. Este binecunoscut faptul că o minte ocupată cu ceva plăcut și constructiv va fi abătută cu succes de la gândurile negre legate de sfârșitul Sărbătorilor și perspectiva întunecată a vremii de afară.
Dietă ușoară, dar gustoasă
Decizia de a slăbi, mai puțin sau mai mult, după Sărbători, vine cu impedimentul că se petrece după abundența de feluri gustoase, dar grele, de la mesele în familie și de la petreceri. Așadar, fără restricții draconice, specialiștii recomandă apelul la o dietă ușoară, dar cât mai gustoasă cu putință, cu multe condimente și arome, care pot face minuni nu doar pentru siluetă, ci și pentru moralul scăzut din luna ianuarie. De asemenea, experții ne sfătuiesc să recurgem la prieteni - în fond, poate și unii dintre ei resimt aceeași melancolie, care este mai ușor de dus într-o companie plăcută - cât mai multe plimbări care ridică moralul și suplimente cu vitamina D, necesară în lipsa luminii solare. O altă metodă de a ieși cu bine din „tristețea de ianuarie” este abordarea practică. Mai precis, identificarea problemelor din viața de fiecare zi care vă apasă și rezolvarea lor rapidă și cât mai simplă posibil. În acest fel va intra în funcțiune un mecanism al relaxării psihice care vă va ajuta să treceți cu bine de cele câteva săptămâni de melancolie accentuată.
Reflecţie, odihnă şi restaurarea stării de bine la sala de fitness
Potrivit experților, percepția față de luna ianuarie se poate schimba dacă, în măsura posibilităților, oamenii iau o pauză de reîncărcare. „Trebuie să ne dăm voie nouă înșine să ne odihnim, să ne detoxificăm, să ne dăm un restart, să eliminăm presiunea și să depășim emoțiile și excesele pe care le-am dus de Sărbători. Ianuarie trebuie să însemne, înainte de orice, reflecție și odihnă”, adaugă McCann. De asemenea, experții recomandă reîntoarcerea la sala de fitness, acolo unde pot fi eliminate reziduurile de toate felurile rămase după abundența de Crăciun și de Anul Nou, dar fără presiuni, doar eliberare de hormoni ai stării de bine. „Un alt truc pe care îl puteți folosi este concentrarea pe lucrurile pozitive care urmează să se întâmple în anul următor”, punctează McCann.