de Irina Țolea şi Flori Pintea
Scenele din București și din țară se întrec în premiere, oferind publicului titluri noi și tentante. Drame, comedii, recitaluri inedite de muzică și dans sunt pregătite de artiștii care își așteaptă publicul în sală. În continuare vă prezentăm câteva evenimente de neratat, înscrise în agenda evenimentelor din această săptămână.
„Cel mai bun copil din lume”, un one-woman show semnat de Alina Șerban, la TNB
Un spectacol tulburător, inspirat din realitatea zilelor noastre își face loc în repertoriul Teatrului Național din București. Pe 21, 22 și 23 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Mică, au loc primele reprezentații ale spectacolului „Cel mai iubit copil din lume”, un one-woman show scris, regizat și interpretat de Alina Șerban. Textul inspirat din biografia actriței spune povestea fetei de etnie romă, confruntată încă din copilărie cu ura de rasă, care reușește să treacă peste barierele discriminării sociale și să se afirme ca fiind „diferită” nu prin culoarea pielii, ci prin creativitatea și talentul său. Întâmplări vesele sau triste, amintiri dure și mărturisiri emoționante, sunt aduse în fața spectatorului într-un exercițiu actoricesc plin de sensibilitate și forță. Spectacolul face parte din programul 9G (Noua Generație la TNB), adresat tinerilor creatori de teatru și constituie debutul Alinei Șerban pe scena Naționalului bucureștean, aceasta fiind prima regizoare de etnie romă care montează un spectacol la Teatrul Național din Capitală.
Și ura trece tot prin stomac: „Hamlet în sos picant” la Teatrul Național din Iași
O săptămână bogată în evenimente se anunță la Iași unde Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău prezintă pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” două premiere de excepție. Pe 23 ianuarie, puteți vedea spectacolul „Hamlet în sos picant”, de Aldo Nicolaj, în regia lui Alexandru Cozub. În textul autorului italian povestea prințului bântuit, înconjurat de comploturi, trădări și acte de răzbunare este plasată în plan secund, adevărata acțiune fiind derulată între polonice și crătiți, în bucătăria castelului Elsinore. Apar personaje noi (Froggy bucătarul, Cathy, Inge și Brek) care își duc războaiele cu fantezie, întrecându-se în meniuri impresionante, mai ceva ca la show-urile de cooking tv. Din distribuție fac parte Petru Hadârcă, Angela Ciobanu, Diana Decuseară, Dan Melnic, Ghenadie Gâlcă și Igor Babiac. De asemenea, pe 24 ianuarie are loc premiera spectacolului „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”, de Matei Vișniec. Montarea originală a regizorului Cristian Hadji- Culea amintește de construcția monstruoasă a regimului totalitar, invitând publicul la o reflecție asupra societății actuale, în care „perfecțiunea” comunismului se afirmă periculos în ideologii sofisticate. Ambele spectacole sunt programate de la ora 19:00, la Sala Mare a Naționalului ieșean.
„Tango Amore”, la Teatrul „Alexandru Davila” din Pitești
Pasiunea se dezlănțuie pe scena Teatrului „Alexandru Davila” din Pitești care lansează o nouă producție a secției de Revistă. Pe 22 și 23 ianuarie, de la ora 19:00, au loc primele reprezentații ale spectacolului coregrafic „Tango Amore”, un proiect semnat de regizoarea Beatrice Rancea. Cel mai temperamental dans din lume va fi evocat într-un periplu printre cele mai celebre creații muzicale tradiționale argentiniene, pe o coregrafie specială, realizată de cunoscuta balerină Amalia Mîndruțiu. Într-un recital plin de vervă, eleganță și grație, pe scenă vor evolua balerinii Andreea Dragnea, Andreea Drugulescu, Mirela Irinel Dumitru, Denisa Mikesz, Maria Popa, Liliana Preda, Ramona Titov, Adrian Golescu, Daniel Maricescu și Vlad Sandu. Din repertoriu nu vor lipsi piese celebre precum „La Cumparsita”, de G.M. Rodiguez, „Por una Cabeza”, de C. Gardel, sau inconfundabilul „Soledad”, de A. Piazzolla.
„#acedesiguranță”, un experiment artistic marca Bobi Pricop
O producție originală, lansată în premieră națională în România își propune să ne demonstreze cât de mult și de repede suntem transformați de tehnologie. Este vorba despre spectacolul „#acedesiguranță”, un proiect construit de regizorul Bobi Pricop, pe baza unor texte de Ionuț Sociu, gândit să funcționeze atât într-o sală de teatru, cât și în online, în cadrul rețelei TikTok. Proiectul este realizat în coproducție și se va juca simultan la Teatrul de Nord din Satu Mare, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, Teatrul de Stat din Constanța și Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe. Spectacolul-experiment tratează într-o formulă inedită preocupările mediate de tehnologie ale adolescenților și tinerilor, care transformă modul de viață al unei întregi generații. La Craiova primele reprezentații vor avea loc în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, din distribuție fac parte George Albert Costea, Claudiu Mihail, Romanița Ionescu, Ramona Drăgulescu și Vlad Udrescu. La Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe pentru prima reprezentație vor fi amenajate două spații dedicate, iar actorii coordonatori vor fi Costi Apostol, Anca Pitaru și Anna Maria Popa. Ambele reprezentații sunt programate pe 23 ianuarie, de la ora 19:00.
Bogdan-Simion Mihai și Lăutarii de Mătase, concert de muzică lăutărească autentică, la Brăila
Eveniment muzical inedit pentru publicul brăilean: pe 24 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului „Maria Filotti”, Bogdan-Simion Mihai și Lăutarii de Mătase susțin în premieră un concert de muzică lăutărească autentică. Tânărul cobzar vă invită la o călătorie peste timp, către momente reprezentative ale secolelor trecute, evocând prin piese vechi, pline de armonie și farmec, rădăcini ale neamului, trăirile și patimile românești. Bogdan-Simion Mihai este scriitor, doctor în litere, cobzar, artist și curator de muzica veche. Piesele interpretate alături de iscusiții săi instrumentiști (Nelu Răducanu, Cornel Neacșu, Robert Adam Szoltan și Mandi Pană) sunt culese din diferite zone ale țării și ilustrează povești de iubire, de singurătate și moarte, cânturi de jale și veselie, interpretate într-un stil aparte, mereu apropiat de sufletul ascultătorului. Concertul este organizat cu prilejul Sărbătorii Naționale a Unirii Principatelor Române.
Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.