Main menu

header

867 30 1de Irina Țolea şi Claudia Mîţoi

În pofida situației dificile cu care se confruntă, teatrele continuă să vină cu propuneri tentante pentru spectatori. Texte proaspete ori consacrate, în montări originale puse în valoare de nume sonore ale scenei românești își așteaptă publicul în sală. Vă recomandăm în continuare câteva dintre evenimente care se disting în agenda culturală a săptămânii.

Confruntarea sentimentelor: „Anatomia unui clișeu”, la Teatrul „Stela Popescu”

Regizoarea Chris Simion-Mercurian își pune semnătura pe prima producție lansată în 2022 de Teatrul „Stela Popescu” din Capitală. Pe 28 și 30 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Mică a Palatului Național al Copiilor, puteți vedea primele reprezentații ale piesei „Anatomia unui clișeu”, după un text de Alexandru Doru Spătaru, un spectacol original, ce îmbină inspirat umorul, emoția și muzica bună. Textul intens și ofertant descrie experiența unei femei înșelate atât de cea mai bună prietenă, cât și de iubit. Efectele finalului imprevizibil al celor două relații este reflectat de trăirile contradictorii, energiile pozitive ori negative și diversitatea de manifestări declanșate. Un furtunos conflict interior dus între personaj și un alter-ego, este prezentat într-o perspectivă inedită, partitura complexă fiind împărțită și jucată „în oglindă” de două protagoniste de excepție: Crina Matei și Ana-Maria Ivan. Momentele de furie, melancolie sau frământare sunt subliniate inspirat de muzica interpretată live (pian) de Nicolae Dumitru. Următoarele reprezentații sunt programate pe 4 și 13 februarie.

„Azilul de noapte”, primele reprezentații la Teatrul Bulandra din Capitală

Un spectacol îndelung așteptat (repetițiile au început în anul 2020) este lansat pe scena Teatrului Bulandra din Capitală. Pe 29 și 30 ianuarie, de la ora 18:30, la Sala „Toma Caragiu”, se joacă „Azilul de noapte”, de Maxim Gorki, în regia lui Vlad Cristache. Drama acelor dezmoșteniți ai sorții, pierduți în timp, excluși din societate, găzduiți în azilul soților Vasilisa Karpovna și Mihail Ivanov Kostîliov, analizează în profunzime caracteristici ale speciei umane în lupta pentru supraviețuire. Prizonieri în destine sumbre, încărcați de păcate, locatarii azilului de noapte își așteaptă mântuirea, alimentându-se cinic cu iluzia unui „mâine mai bun”. Tipologiile fin creionate de Gorki, reprezentări ale grosolăniei, decadenței, victime ale propriilor trădări, sunt partituri ofertante pentru protagoniștii piesei: Doru Ana, Marian Râlea, Anca Sigartău, Lucian Ifrim, Andi Vasluianu, Andreea Bibiri, Oana Tudor, Adrian Nicolae, Ștefan Iancu și Silviu Geamănu. Textul scris acum 120 de ani își regăsește ușor corespondențe în societatea actuală, având un impact puternic, mai ales pentru perioada pe care o traversăm.

„O casă de păpuşi. Partea a doua”, premieră la Teatrul Metropolis din București

La finalul unei luni care a marcat împlinirea a 15 ani de existență, Teatrul Metropolis din Capitală, primul teatru de proiecte din București, invită publicul la lansarea unui nou spectacol. Pe 28, 29 și 30 ianuarie, de la ora 18:30, au loc primele reprezentații ale piesei „O casă de păpuşi. Partea a doua”, de Lucas Hnath. Autorul propune spectatorilor un exercițiu de imaginație, continuând peste timp povestea personajelor din celebra piesă a lui Henrik Ibsen. Ce s-a întâmplat cu Nora, soția-păpușă, la 15 ani după ce și-a părăsit căminul? Dar cu familia ei? Regretă gestul și cum a plătit prețul libertății? Răspunsurile la toate aceste întrebări le puteți afla vizionând montarea originală a regizorului Alexandru Mihail, susținută de o distribuție remarcabilă: Victoria Cociaş (Anne Marie), Vlad Ivanov (Torvald), Catinca Nistor (Emmy) și Oana Pellea (Nora), îndrăgita actriță aniversându-și de altfel ziua de naștere (60 de ani) pe scenă, într-un rol de anvergură. Textul autorului american s-a bucurat de un mare succes pe Broadway și a primit 8 nominalizări la premiile Tony, în anul 2017.

Magda Catone, nevastă furioasă în „Amanta”, la Teatrul Național din București

867 30 2Ce faci când minciunile tale devin realitate? Un răspuns inedit este oferit în spectacolul „Amanta”, o comedie savuroasă cu o distribuție de excepție, găzduită de Teatrul Național din București în acest week-end. Adaptare după celebrul text „Încurcă lume”, a lui A.D. Hertz, farsa aduce în fața spectatorilor o intrigă plină de umor și suspans. Întorcându-se acasă după o noapte fierbinte petrecută cu amanta, un avocat de succes este surprins de nevasta nedormită care-i cere explicații. Mincinos abil, soțul își susține cauza cu o pledoarie inventată pe moment, despre întâlnirea neașteptată a unui fost coleg. Dar argumentele nu sunt credibile și soția e pusă pe scandal. Salvarea avocatului vine surprinzător când la ușă apare chiar vechiul prieten inventat (în fapt noul iubit al amantei sale), care îi susține povestea. Situațiile comice și neprevăzute se țin lanț, dând peste cap viața avocatului infidel. Într-un joc plin de vervă și ritm, pe scenă îi puteți vedea pe îndrăgiții artiști Armand Calotă, Magda Catone, Eugenia Șerban, Gavril Pătru și Ovidiu Cuncea. Spectacolul este programat pe 31 ianuarie, de la ora 19:30, la Sala Studio a Teatrului Național din Capitală.

Berti Barbera, concert aniversar la Sala Radio: „50 and swingin’”

Cunoscutul muzician Berti Barbera sărbătorește împlinirea vârstei de 50 de ani pe scenă, într-un concert aniversar susținut alături de Big Band-ul Radio, dirijat de maestrul Ionel Tudor. Evenimentul „50 and swingin’” va avea loc pe 27 ianuarie, începând cu ora 19:00, la Sala Radio din Capitală. Din program nu lipsesc piese celebre de jazz și swing, dintre care nu lipsesc: „Let the good times roll”, „The dirty boogie”, „Early in the morning” sau „Late in the evening”. Într-o carieră de 30 de ani Berti Barbera, pasionat de jazz, blues și swing, s-a afirmat atât ca solist vocal (a cântat alături de Mircea Tiberian, Anca Parghel, Johhny Răducanu, Marius Popp, Analia Selis, Silvia Dumitrescu, Timpuri Noi ori Nightlosers) dar și ca actor, realizator și prezentator de emisiuni radio și tv, fiind în numeroase rânduri gazda unor importante festivaluri de jazz și blues. Concertul „50 and swingin’” va fi transmis în regim live streaming pe site-urile posturilor Radio România Cultural şi Radio România Muzical.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.