Main menu

header

de Cătălina Rafailă

Atunci când un terapeut al medicinei vestice este întrebat despre corpul omenesc, îl poate descrie ca pe un organism ce poate fi separat în componente, ca o maşinărie în care diferite organe şi sisteme pot fi dezmembrate şi mai departe, examinate şi înţelese. Un terapeut chinez însă ar spune că orice persoană este şi există ca un întreg unitar, toate aspectele unui individ (fizic, emoţional, spiritual) fiind interdependente, putând fi înţelese doar ca un ansamblu şi tratate ca atare.

Yin şi Yang, armonia forţelor opuse
În înţelepciunea chineză, toate lucrurile din natură, la fel de bine ca şi toate activităţile din viaţa curentă, au două aspecte opuse: unul Yin şi altul Yang.
Yin înseamnă „partea umbroasă a muntelui” şi este asociat cu umbra, frigul, contracţia, luna, apa, inactivitatea, sexul feminin şi materia. De cealaltă parte, Yang înseamnă „partea însorită a muntelui” şi este asociat cu strălucirea, căldura, soarele, focul, activitatea, sexul masculin şi energia. Ambele sunt, de fapt, faţete ale aceleiaşi monede, iar cum ziua nu există fără noapte, niciuna dintre cele două aspecte nu poate trăi de una singură.
Simbolul Yin-Yang, ştiut de mulţi, este un cerc jumătate negru şi jumătate alb, divizat de o linie curbă ce reprezintă echilibrul armonios ce leagă cele două forţe. În jumătatea întunecoasă există un punct alb şi invers, ceea ce înseamnă că în orice rău este şi un bine, iar viceversa este valabilă.
Un exces de Yin sau de Yang va determina întotdeauna un dezechilibru în organism, iar aceste excese sunt considerate de chinezi a proveni din Qi.

Qi, energia naturală a Universului
La chinezi, Qi este energia naturală cu adevărat importantă a Universului, ce activează mişcarea şi schimbarea, fiind forţa creativă ce permite totul. Cu toate că ştiinţa occidentală nu admite această forţă, practicienii chinezi lucrează la armonizarea fluxului ei de mai bine de 3.000 de ani.
Mişcarea armonioasă a energiei Qi în lume este reflexia echilibrului dintre cele cinci elemente de bază: lemn, foc, pământ, metal şi apă. Lemnul ajută focul să se dezlănţuie, focul arde lemnul, a cărui cenuşă se transformă în pământ, în interiorul pământului se găseşte metal, metalul topit de foc se tranformă în lichid. Terapeuţii chinezi cred că fiecăruia dintre elementele prezentate i se potriveşte câte un organ intern.
Pentru că inima are proprietăţi termice este asociată cu focul, ficatul este legat de lemn, splina de pământ, plămânii de metal şi rinichii de apă. Aceste clasificări ajută la explicarea modului în care organele funcţionează unele în legătură cu altele.
De exemplu, dacă o femeie are bufeuri, înseamnă că elementul său de foc este prea puternic. Focul ce arde scăpat de sub control indică faptul că lemnul este prea uscat şi nu a fost suficient hrănit cu apă. Apa este necesară pentru a controla temperatura corpului şi umezeala ochilor, organele sexuale, articulaţiile şi muşchii. Întrucât apa este corespondentul rinichilor, bufeurile sunt un simptom al deficienţei Qi la rinichi.

Acupunctura vindecă paralizii
Acupunctura este o metodă tradiţională chineză (parte din medicina alternativă) de vindecare a bolilor şi de alinare a suferinţei. Ea constă în inserţia unor ace în diverse puncte ale organismului. Aceste puncte reprezintă locuri în care canalele de energie Qi ce străbat organismul ajung la exterior, la piele.
Aşadar, ajungem iar la Qi, fiindcă toate se rezumă la dezechilibrul Yin-Yang ce blochează energia Qi. Acupunctura poate trata: oboseala cronică, insomniile, depresiile, ameţelile, răul de mişcare, diverse paralizii, spondiloza, entorsele, tulburările circulatorii, sinuzitele, bronşitele, luptă în prevenirea infarctului şi împotriva hipertensiunii. Mai mult, acupunctura poate fi folosită şi ca tratament adjuvant în terapia obezităţii şi împotriva fumatului.

Reguli Feng Shui
Feng Shui (apă şi vânt) este o practică milenară, al cărei scop este de a stabili amplasarea, construirea şi decorarea clădirilor, într-un mod benefic pentru locuitorii lor pe diverse planuri: sănătate, fericire, prosperitate etc. În general, Feng Shui nu pretinde să vindece miraculos boli, dar susţine că o locuinţă decorată în mod armonios poate contribui la redobândirea sănătăţii sau la menţinerea ei. Pentru a fi considerat sănătos şi armonios, mediul trebuie să respecte forţele naturii, căci, în viziunea chinezilor, forţele ce controlează universul acţionează şi asupra oamenilor. Se ştie că mai mulţi factori de mediu se pot cumula şi dăuna sănătăţii atât psihice, cât şi fizice: lumina sau culorile unei încăperi pot influenţa starea de spirit; obiectele inutile duc la acumularea excesivă de praf, dăunător pentru sistemul respirator; obiectele ce amintesc de situaţii triste vă pot otrăvi încet existenţa.
În Feng Shui, totul porneşte de la amplasarea clădirii în care locuim. Dacă stăm lângă un cimitir, un spital sau o secţie de poliţie, atunci Feng Shui-ul locului este din start compromis. Acestea sunt locuri ce emit puternice energii Yin ce induc boli din cele mai grave şi atrag ghinioanele, accidentele. Pentru a contracara excesul de energie Yin trebuie să folosim lumini puternice, să ascultăm în permanenţă muzică plăcută auzului, să introducem în decorarea casei culori luminoase ca roşu, portocaliu sau galben sau să vopsim uşile în roşu.

Oglinzile din dormitoare îmbolnăvesc inima

La practicarea terapiei Feng Shui pentru sănătate, fiecare obiect, decoraţiune, tablou, mobilier trebuie să aibă o comunicare intensă cu celelalte şi trebuie aşezat în casă conform regulilor. De exemplu, una dintre reguli ar fi ca în dormitor să nu existe oglinzi, deoarece vor apărea probleme cardiace. Dacă avem bucătăria direct în faţa dormitorului, atunci ne putem confrunta cu boli circulatorii, deoarece se produce o confruntare directă între energia Yin a dormitorului şi cea Yang a bucătăriei. Birourile aflate sub grindă, iarăşi, sunt recunoscute pentru migrenele ce le provoacă.