Main menu

header

872 30 1de Irina Țolea şi Flori Pintea

Noi producții cu teme incitante, pline de emoție și energie marchează sosirea primăverii pe scenele din întreaga țară. Spectatorii sunt invitați să participe la aniversări inedite și momente speciale susținute de artiști renumiți în această săptămână. În continuare vă recomandăm câteva evenimente care se disting în agenda culturală autohtonă.

„Anonimul venețian” marchează 25 de ani de carieră a doi îndrăgiți artiști orădeni, Mirela și Sebastian Lupu

O fascinantă poveste de dragoste este împărtășită publicului într-o formulă aparte și într-un moment cu totul special pe scena Teatrului „Regina Maria” din Oradea. Pe 3 martie, de la ora 18:00, la Sala Arcadia, are loc premiera spectacolului „Anonimul Venețian”, de Giuseppe Berto, în regia Elvirei Râmbu. Textul ilustrează întâlnirea peste ani a doi foști iubiți, în inimile cărora sentimentele nu s-au stins, dar, din păcate, timpul nu le mai este aliat, unul dintre ei suferind de o boală incurabilă. În orașul iubirilor celebre (Veneția), o flacără intensă arde cu repeziciune mistuind, în doar câteva ceasuri, ani de dorință, pasiune și regrete. Emoția și dramatismul momentului sunt aduse în fața spectatorilor de un cuplu de actori care trăiește în realitate o impresionantă poveste de dragoste: soții Mirela Niță Lupu și Sebastian Lupu, aniversează prin acest spectacol împlinirea a 25 de ani de carieră pe scena orădeană. S-au cunoscut acum 30 de ani fiind studenți la Facultatea de Teatru din București și amândoi au ales să slujească Thaliei pe scena orădeană, interpretând într-un sfert de secol zeci de roluri, alcătuind un cuplu atât pe scenă, cât și în viața de zi cu zi. Având același entuziasm și aceiași dragoste pentru scenă cei doi soți propun acum publicului o experiență artistică impresionantă. Următoarele reprezentații au loc pe 7 și 9 martie.

„Sclavi”: despre robie în era internetului, pe scena Teatrului „Matei Vișniec” din Suceava

872 30 2O producție tulburătoare confruntă publicul sucevean cu realitatea crudă a Ro- mâniei de azi. Pe 4 și 5 martie, de la ora 19:00, la Teatrului Municipal „Matei Vișniec”, au loc primele reprezenta- ții ale piesei „Sclavi”, de Maria Manolescu. Textul vorbește despre sclavia modernă și a pornit de la un fapt real petrecut în anul 2012, la o stână din județul Galați. Într-o viziune originală montarea regizorului Cosmin Panaite plasează direct în scenă, printre decoruri, spectatorii, care descoperă într-o formulă inedită emoțiile și reacțiile artiștilor. Intriga ne arată cum, în era internetului, un tânăr este eliberat din sclavie și devine un subiect controversat pentru autorități și un grup de artiști. Într-un joc viu și alert protagoniștii Horia Andrei Butnaru, Diana Lazăr, Costin Bucătaru, Cătălin Ștefan Mîndru și Cristina Florea invită publicul să perceapă, din diverse perspective, libertatea, jocurile de putere și raporturile de forțe.

„Copiii nopții”, la Teatrul Național din Timișoara

Ce experiențe oferă primele nopțile albe din viața unui tânăr, câte planuri, emoții și energii se dezlănțuie în ceasurile prelungite cu o libertate firească vârstei, puteți afla din noul spectacol lansat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara. Pe 9 martie, de la ora 19:00, la Sala 2, are loc premiera piesei „Copiii nopții”, de Radu Andrei, în regia lui Alexandru Weinberger-Bara. Textul vorbește despre universul fascinant și bogat al tinerilor adulți, creat în spațiul garsonierelor modeste de cămin studențesc transformate magic în miez de noapte într-o scenă strălucitoare, dominată de muzică, energie și entuziasm, unde miracolele devin posibile. Într-o lume construită la granița dintre vis și realitate protagoniștii Andrei Chifu, Marin Lupanciuc, Cristina Konik, Iulia Ioana, Otnitel Floruț și Alexandru Negrea reconstituie atmosfera efervescentă, idealismul și entuziasmul tinereții, dezvăluind, totodată, trăirile unice ale maturizării, curiozitatea și teama ce marchează acest proces. Următoarea reprezentație are loc pe 11 martie.

Marii artiști omagiază Ziua Femeii la Sala Palatului din București

872 30 3Vedetele scenei și muzicii românești se reunesc la București și oferă în această săptămână momente de neuitat doamnelor și domnișoarelor în dar de Ziua Femeii. Pe 6 martie, de la ora 19:00, la Sala Palatului din Capitală, are loc „Concertul extraordinar al primăverii”, un eveniment care elogiază universul feminin și o ocazie unică de a vă reîntâlni cu artiști îndrăgiți, precum Mirabela Dauer, Marina Voica, Stela Enache, Nico, Silvia Dumitrescu, Sanda Ladoși, Carmen Rădulescu, Gabriel Dorobanțu, Anca Țurcașiu, Annes, Vasile Muraru și Valentina Fătu, Daniel Iordăchioaie, Gazi Demirel și Ciro de Luca. Gazda acestei seri speciale este actrița Monica Davidescu. Tot la Sala Palatului, pe 8 martie, de la ora 20:00, este programat „Concertul de Ziua Femeii”, un eveniment internațional dedicat fiicelor Evei, sărbătorite prin cântec. În program sunt cuprinse o serie de surprize muzicale, interpretate într-o manieră originală de soliști celebri: Cezar Ouatu, Florin Răduță, Pepe, Los Locos, Sonia Mosca, Eliza G și Sorina Elena.

Nicu Alifantis onorează femeia pe scena Teatrului „Maria Filotti” din Brăila

872 30 4După 47 de ani, Nicu Alifantis se întoarce cu nostalgie pe scena Teatrului „Maria Filotti” din Brăila (spațiul uceniciei sale și primul său loc de muncă), de această dată cu prilejul unui eveniment special. Pe 8 martie, cunoscutul muzician, poet și actor va susține la Sala Mare, de la ora 19:00, un Concert de Ziua Femeii. Din programul special pregătit nu vor lipsi o serie de surprize muzicale dedicate sexului frumos, interpretate în stilul romantic și vibrant care l-a consacrat pe celebrul trubadur. Nicu Alifantis s-a născut și a copilărit la Brăila, din părinți macedoneni, este unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzică de teatru (a realizat coloana sonoră pentru peste 100 de spectacole). A lansat peste 30 de albume între care multe piese de succes au fost inspirate de universul feminin, precum „Neuitatele femei”, „Tandrețuri pentru femei cu cei 4 corifei”, „Madame, Mon Amour”, „Cântec pentru ea” ori „Balada blondelor iubiri”. Nicu Alifantis este cetățean de onoare al Brăilei, oraș în care a împărtășit mereu cu publicul, în cadrul unor evenimente speciale, momentele de succes ale unei cariere de aproape 50 de ani.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.