Main menu

header

872 28 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Vladimir Putin a ajuns în atenția întregului mapamond în urmă cu o săptămână, când lumea s-a trezit, dis-de-dimineaţă, cu vestea că trupele Kremlinului invadează Ucraina. Pe liderul moscovit, însă, planeta îl știe de mai bine de două decenii. Cine este, cu adevărat, omul din spatele liderului care a marcat existența Federației Ruse a ultimilor 20 de ani și a adus omenirea la un pas de Al Treilea Război Mondial?

Oligarhii care credeau că pot să-l controleze i-au devenit „scut”

872 28 2Președintele Rusiei este, fără doar și poate, unul dintre cei mai puternici oameni ai lumii! Cu toate că influența statului condus de Putin a dat impresia că scade în ultimii ani, în raport cu Statele Unite și, mai nou, față de China, iată că Federația Rusă face o nedorită demonstrație de forță în Europa. Consecințele ar putea să-i fie cu adevărat devastatoare liderului de la Kremlin, având în vedere că răspunsul „din fundal” al NATO și al altor națiuni este de a strânge rândurile și de a-și arăta unitatea în fața unor eventuale amenințări directe. Care va fi soarta cărților jucate nebuneşte de președintele Rusiei, doar viitorul va rămâne să decidă. Care sunt, însă, trecutul și prezentul omului care a detonat războiul în Europa, cu consecințe tragice şi încă necunoscute? Însuși rațiunea și judecata lui Vladimir Putin sunt contestate în prezent, însă rusul este departe de a fi un om lipsit de abilități. A reușit să manipuleze oameni și chiar presa. Și-a construit un „scut” de oligarhi care îi susțin puterea, asta după ce chiar ei au sperat că-l... vor controla! După ce unii dintre miliardari s-au trezit cu averile confiscate și trimiși la închisoare, restul și-au reconsiderat opțiunile punând în balanță oferta și alternativa. Astfel, Vladimir Putin a întors lucrurile în favoarea sa și a reușit să-și consolideze, ani la rând, regimul. Ba chiar și-a creat oportunitatea de a rămâne președintele țării până în 2036, conform modificărilor constituționale. S-a dovedit astfel a fi un om inteligent și deosebit de pragmatic în deciziile pe care le-a luat de-a lungul anilor. De altfel, şi războiul sângeros din Ucraina, Putin îl caracterizează şi îl legitimează drept pragmatism politic: „Au trecut linia roşie!”

Copilărie săracă. Părinţii îl alintau Volodea când era mic

Probabil că la 10 ani, în 1962, Vladimir nu și-ar fi putut imagina ce îi rezervă destinul. S-a născut într-o familie modestă, în Leningrad, actualmente Sankt Petersburg. Tatăl său a făcut frontul în Al Doilea Război Mondial, iar ulterior a ajuns un bun angajat al unei fabrici. Mama sa, după cum însuși Vladimir (sau Volodea, după cum îl alintau părinții) își amintea acum ceva ani, n-a fost o femeie educată, dar lucra în trei sau chiar patru locuri pentru a-i asigura un trai bun fiului. Era cel de-al treilea copil al familiei, având doi frați născuți mult mai devreme, dar decedați între timp. Se pare că Volodea visa să devină agent secret, ceea ce avea să se întâmple câţiva ani mai târziu. Până atunci, însă, acesta s-a apucat de judo, un sport pe care îl practică încă de la vârsta de 11 ani. De la 14 ani a practicat și sambo, o variație rusească de arte marțiale. Unii spun că Vladimir Putin s-ar fi apucat de judo pentru că alți copii s-ar fi legat de el în mod constant, luând astfel decizia de a învăța cum să se apere singur. Este descris, astfel, de martorii oculari, drept un copil nervos, în vreme ce alții spun chiar că ar fi fost timid și mai degrabă introvertit. Departe de imaginea dură pe care o proiectează în prezent, la 69 de ani.

S-a visat spion. 15 ani în KGB!

Tânărul a urmat cursurile facultății de drept din orașul său, iar la doar 23 de ani, visul din copilăria lui Volodea se împlinea: era recrutat de către notoriul KGB. Acesta este unul dintre primele lucruri la care o persoană se gândește atunci când încearcă să-i facă un portret președintelui, faptul că a fost agent special, spion pentru serviciul secret al Uniunii Sovietice. Care este adevărul din spatele celor 15 ani pe care Vladimir Putin i-a petrecut în structura acestor temute servicii, el rămâne singurul care va ști. Arhive cu potențial referitoare la activitățile liderului de la Kremlin în perioada sa KGB-istă au fost distruse, iar descrierile făcute de anumite persoane sunt destul de variabile. Unele sunt de părere că anii pe care Vladimir Putin i-a petrecut în Dresda, după jumătatea anilor ’80, i-au marcat în mod definitiv gândirea și viziunea despre lume. Ar fi întreprins activități relativ importante ca spion, cu toate că unii critici susțin că ar fi fost doar o „rotiță mică a mecanismului”, nefiind prea important. Este lesne de înțeles că situația este neclară și imposibil de verificat, însă chiar și simpla apartenență la acest serviciu secret i-a creat lui Vladimir Putin o anumită aură de putere, de mister...

S-a căsătorit cu Lyudmilla şi i-a ascuns marele lui secret

872 28 3Totuși, Putin nu a fost lucrător al KGB-ului, „și atât”, în tinerețea sa. A devenit, ca mai orice alt rus de rând, un cetăţean cu familie. La 31 de ani, se căsătorea cu Liudmila, o tânără de 25 de ani din orașul Kaliningrad, cei doi unindu-și destinele la finalul lui august 1986. În același an, Liudmila absolvea Facultatea de Filologie, studiind spaniolă și filologie. În următorii ani, a lucrat ca însoțitoare de zbor la compania de stat Aeroflot. Prima parte a căsniciei a fost una obișnuită - asta, mai ales, fiindcă Vladimir nu i-a dezvăluit încă iubitei sale că lucrează pentru KGB, un aspect pe care l-a ținut ascuns aproape trei ani întregi, de la momentul când s-au cunoscut. Dificultățile au început să apară abia atunci când Putin a renunțat la cariera din serviciile secrete pentru a intra în administrația publică, la nivel local. La vremea respectivă, la începutul anilor 1990, Liudmilla și-ar fi dorit să aibă parte de implicare activă alături de soțul său, dar s-a lovit de un refuz ferm care, foarte posibil, a lăsat o urmă asupra căsniciei lor, ce avea să se termine brusc ani mai târziu.

„Mariajul nostru se încheie pentru că abia ne mai vedem, Vladimir este complet scufundat în munca sa”

872 28 4Vladimir Putin a considerat că rolul soției sale trebuie să fie numai acela de a-și crește fiicele, care la rândul lor să fie ținute departe de lumina reflectoarelor, evitând astfel eventuale efecte negative ale mass-media asupra fetelor. Astfel, Liudmilla a devenit o prezență sporadică în viața publică a lui Vladimir Putin, apărând din ce în ce mai rar alături de el, mai ales după primii opt ani ca președinte. După alți câțiva ani, în 2014, cei doi finalizau procedura de divorț. Aparent, ideea de a fi „Primă Doamnă” și toate obligațiile care decurgeau din acest rol au atârnat prea greu pentru soția liderului de la Kremlin. S-ar fi trezit nepregătită pentru această poziție și nu îi plăcea să apară în fața camerelor, însă ar fi o persoană formidabilă, după cum povestea Vladimir Şevcenko, un fost consilier și apropiat al președintelui. Iar după cum ea însăși declara în momentul separării de liderul de la Kremlin, aflat atunci la cel de-al treilea mandat de președinte, „mariajul nostru se încheie pentru că abia ne mai vedem, este complet scufundat în munca sa. Copiii noștri au crescut și fiecare are viața sa... iar mie nu îmi place deloc publicitatea”.

Caracterizat ca „vampir”, are două fete deştepte

872 28 5În 2013, publicația „Moscow Times” cita o sursă apropiată soției sale, aceasta afirmând că Putin este un „vampir”, la care preşedintele ar fi răspuns că oricine poate rezista cu Liudmilla timp de măcar trei săptămâni „merită un monument”. Personalitățile divergente le-au separat drumurile, într-un final. Totuși, ca om de familie, Vladimir Putin are și doi copii din căsătoria cu Liudmilla, pe Maria, în vârstă de 36 de ani, și pe Katerina, de 35 de ani. Atât de mult a încercat să evite acest subiect președintele, încât au existat uneori speculații chiar referitoare la existența reală a celor două fiice ale cuplului prezidențial. Fetele trăiesc destine relativ independente de parcursul tatălui lor, posibil și ca o consecință a deciziei sale de a le ține departe de viaţa publică. Maria Vorontsova, fiica cea mare a președintelui Putin, este tehnician în domeniul medical, căsătorită cu un olandez. Ea este și cea care l-a făcut bunic pe Putin, după cum declara acesta într-un interviu, mărturisind că „din păcate, se joacă foarte rar” cu nepotul său. Katerina Tikhonova, mezina familiei, este o dansatoare acrobatică de nivel înalt, dar și o cercetătoare de succes, absolvind în tinerețe un masterat în fizică și matematică, dar și un doctorat. Parcursul ei și al tatălui se întretaie, având în vedere că fiica sa cea mică i-a devenit consilier în privința ingineriei genetice. A fost căsătorită cu fiul unui oligarh rus, însă mariajul cu Kirill Şamalov a mers doar cinci ani, între 2013 și 2018.

Idila cu gimnasta Alina

872 28 6Dacă nici căsătoria lui Vladimir Putin n-a rezistat, asta nu înseamnă că președintele a rămas singur. Ba chiar anumite speculații (bazate și pe oarecare dovezi) ar fi că și-ar fi oficializat noua relație. Idila dintre el și Alina Kabaeva, fostă gimnastă olimpică și membră a Parlamentului, ar fi început în 2008, cei doi unindu-și destinele chiar în același an în care Putin a divorțat. În 2014, Putin şi Alina s-au afișat la Olimpiada de la Soci purtând verighete. Există zvonuri că și Kabaeva ar fi născut doi sau chiar patru copii până acum.

„Alea iacta est!”

Vladimir Putin este, fără îndoială, cel mai influent om, însă şi cel mai detestat, al prezentului, fără să luăm în calcul dacă direcția acestei influențe este una pozitivă sau profund negativă. Dacă președintele Rusiei și-a dorit în ultima vreme să ajungă în centrul atenției mondiale, asta i-a reușit pe deplin! Cert este că, în dimineața zilei de 24 februarie, Vladimir Putin și-a spus „alea iacta est!” (n.r. - „zarurile au fost aruncate”) și a pornit în cea mai dificilă şi periculoasă etapă a existenței sale, atât ca politican, cât și ca om. Dacă adolescentul Vladimir Putin se visa agent secret într-o bună zi, iar dorința avea să i se îndeplinească și chiar să-i aducă o carieră prolifică în aparatul secret al statului sovietic, e puțin probabil ca el să-și fi imaginat și potențialul unor ambiții politice. În mod sigur nu și-ar fi închipuit că va ajunge să țină întreaga lume în șah, declanșând un război pe care restul actorilor îl anticipau, dar pe care nu și-l doreau. Astfel, rămâne de văzut care va fi destinul politic al lui Vladimir Putin, dacă va mai avea vreunul...

Putin este al doilea cel mai longeviv preşedinte european în funcţie. Doar „amicul“ Lukaşenko din Belarus îl depăşeşte!

Vladimir Putin va rămâne în istoria lumii, probabil, ca un lider sângeros, un dictator care a aruncat omenirea într-un război pe care nimeni nu-l mai credea posibil în anul de graţie 2022!

Cel mai bogat de pe Pământ?

872 28 7Vladimir Putin nu este doar unul dintre cei mai influenți lideri ai lumii. După spusele unora, președintele Federației Ruse ar avea o avere considerabilă, ce îl așază pe un loc confortabil în topul celor mai bogate persoane de pe Pământ. Astfel, cifrele sugerează că Putin ar avea o avere de aproximativ 70 de miliarde de dolari, conform lui Stanislav Belkovsky, fost consilier în Guvern. Pe de altă parte, Bill Browder, manager de fonduri speculative, crede că liderul moscovit are peste 200 de miliarde de dolari avere! Există și persoane care ar jura că bogăţia sa ar fi chiar mai mare. Astfel, nu de puține ori, Putin ar fi putut deține titlul de cel mai bogat om din lume (Numărul 1 în ierarhie, Elon Musk, are o avere de circa 220 de miliarde de dolari). Modurile în care ar fi strâns acești bani nu se cunosc. Totuși, în 2019, declarația sa de avere sugera că Putin ar avea doar 135.000 de dolari, un apartament de 148 mp, două mașini GAZ M21, o Lada Niva, dar și o mică rulotă pentru camping...

„De mic sărea imediat la bătaie: muşca, zgâria, făcea orice numai să nu se lase umilit” Documentarul lui Oliver Stone despre Putin

Peste 6.000 de focoase nucleare deţine Rusia. Cele mai multe din lume! Aproape 50% din total

„Armată personală“ de 350.000 de jandarmi

872 28 8Liderul de la Kremlin este unul dintre cei mai bine păziți oameni din lume. Agenții săi de încredere sunt tineri, au abilități fizice și psihice de nivel înalt și sunt antrenați special să reziste îmbrăcați în costume subțiri în frig și pe vreme caniculară, pentru a putea avea maximum de agilitate. Putin „nu iese din cuvântul” bodyguarzilor săi și cooperează întotdeauna când este nevoie. În afară de agenţii care îl păzesc îndeaproape pe președintele Rusiei, Vladimir Putin a creat și o „armată personală”. Garda Națională, înființată în 2016, i se subordonează direct șefului statului. Este o forță care numără aproape 350.000 de jandarmi, ce pot trage fără somație și pot aresta oameni fără mandat. Președintele este protejat și de automobilul prezidențial, o limuzină de 6,6 metri lungime și 6,5 tone! Automobilul de lux este dotat cu sisteme de apărare, dar și cu unele ofensive, vehiculul fiind rezistent la gloanțe și la bombe. Mașina Aurus Senat, produsă în Rusia, îl poate salva pe Putin chiar și dacă este scufundată în apă adâncă.