Main menu

header

872 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Sântămăria-Orlea este o mândrețe de comună în județul Hunedoara, formată din satele Balomir, Bărăștii Hațegului, Bucium-Orlea, Ciopeia, Săcel, Sânpetru, Subcetate, Vadu și reședința care dă numele întregii localități.

9 sate cu o sumedenie de locuri istorice

La numai 23 km sud-est de Hunedoara, pe DJ687A până în Hațeg și apoi încă 3 km pe DN68 și DN66, „îmbrățișată” de lacul cu același nume, Sântămăria-Orlea, de pe Râul Mare și lacul Covragiu, de pe Râul Strei, comuna cu 9 sate oferă turiștilor o sumedenie de locuri istorice de vizitat: Biserica cnezilor Cândea (astăzi biserică reformată-calvină) din Sântămăria-Orlea (secolul al XIII-lea, monument istoric); Castelul Cândea/Kendeffy din Sântămăria-Orlea (secolul al XVIII-lea, monument istoric); Castelul Nopcsa (al familiei nobile românești Noapte) din Săcel (secoilul al XIX-lea); Biserica de zid „Sfântul Gheorghe” din Sânpetru (secolul al XIV-lea, monument istoric); ruinele vechii biserici ortodoxe din Subcetate (secolul al XVIII-lea, monument istoric); Cetatea regală a Hațegului din Subcetate (secolul al XIII-lea, monument istoric); Situl arheologic de la Sântămăria-Orlea; Ruinele podului roman de la Ciopeia; Rezervația naturală „Locul fosilifer cu dinozauri Sânpetru”.

Castelul Nopcsa, pe „drumul” spre Muzeul Țării Hațegului

Castelul Nopcsa din Săcel a fost construit, pe două nivele, în jurul anului 1872. Are forma în plan alungită, cu fronton zimțat la fațada vestică, turn de colț impozant, cu forma în plan dreptunghiulară, cu creneluri, și turnuleț octogonal în partea de est. Fațada principală este accentuată de un rezalit (porțiune de zid mult „îngropată” față de linia fațadei) central, de forma unui bastion. Ruinat după 1990, din toamna lui 2019 se află în reabilitare şi va fi transformat într-un muzeu al Ţării Haţegului.

Atracția Castelului Kendenffy este un turn monumental

Castelul Kendeffy din Sântămăria-Orlea a fost construit în 1782, naționalizat în 1946, preluat de administrația județeană Hunedoara în 1982 și transformat în hotel. Are un plan dreptunghiular, este compus din trei unități, cel mai spectaculos fiind turnul. Elementul cel mai impresionant al fațadei este o placă barocă pe care se văd urmele blazoanelor familiilor Kendeffy și Bethlen și inscripția referitoare la construcție.

Situl fosilifer cu dinozauri Sânpetru este o arie protejată de interes național din Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului“. Cu o suprafață de 5,0 ha, paleofauna (fauna fosilă) reptiliană de la Sânpetru este reprezentată de specii de dinozauri, crocodili și broaște țestoase