Main menu

header

873 28 1de Andrei Dicu şi Silviu Ghering

Volodimir Zelenski pare că l-a depășit pe celebrul său omolog american, actorul Ronald Reagan, unul dintre cei mai respectați președinți ai SUA din istorie! Înainte de a deveni șeful statului și, de curând, eroul națiunii ucrainene, Zelenski a fost un adevărat star media în țara vecină. Iată povestea inamicului lui Putin...

„Profesorul de istorie” care l-a depășit pe starul hollywoodian Ronald Reagan

873 28 2Actualul președinte al Ucrainei s-a născut într-o familie de evrei ucraineni, la 25 ianuarie 1978. Pe când era copil, Volodimir Zelenski a trăit câțiva ani în... Mongolia, acolo unde lucra tatăl său, profesor de cibernetică. Mai târziu, Zelenski a studiat dreptul la Universitatea Națională de Economie din Kiev, dar nu a profesat niciodată ca avocat. Încă din copilărie, talentul său artistic a ieșit la iveală. Inițial, a jucat în spectacole școlare, iar la mijlocul anilor ’90 a făcut parte dintr-o trupă de cabaret, alături de care a participat la diverse concursuri, pentru ca, ulterior, să fie cooptat în cadrul formației „Zaporijea Krivoi Rog - Transit”. Mai târziu, calitățile sale de actor, cântăreț, dansator, producător și scenarist l-au transformat într-o adevărată vedetă naţională. Surprinzător în comparație cu alți șefi de stat, cariera politică a lui Zelenski nu este una îndelungată, iar liderul ucrainean nu se putea lăuda cu o vastă experiență în domeniu înainte de a câștiga alegerile, răsturnare a situaţiei politice care i-a șocat pe mulți. Cariera sa fulminantă este, dincolo de controversele pe care le trezește liderul țării vecine, extrem de interesantă. Despre Volodimir Zelenski se spun multe, cu referire la imaginea eroică, dar și, la polul opus, tot mai apăsat despre faptul că ar fi aruncat țara într-un război care ar fi putut fi cumva evitat și ale cărui efecte sunt greu de estimat. Totuși, persistă carisma acestui personaj demn de un subiect de film... Actorul Zelenski l-a depășit, în momentul de față, ca detentă politică, chiar pe Ronald Reagan, cel care devenise prototipul starului hollywoodian ajuns șef de stat.

„Slujitorul poporului”, de la numele predestinat al serialului, la partidul politic

873 28 3Parcă pe undeva premonitoriu, serialul care i-a adus celebritatea și care l-a propulsat în fotoliul prezidențial era intitulat „Slujitorul poporului”, numele pe care l-a purtat și partidul din partea căruia a candidat Zelenski, o formațiune politică înființată la ani buni după debutul „pe sticlă” al show-ului. Totuși, nu aceasta fusese prima sa apariție în lumea spectacolului. Volodimir debutase pe scenă timpuriu și se obișnuise cu televiziunea încă din anul 1990. Însă, abia în 1997 a devenit, cu adevărat, faimos în lumea vedetelor, odată cu fondarea grupului „95-îi Kvartal” (n.r. - Kvartal 95 sau Cartierul 95). Ambițios din fire, tânărul promițător Volodimir nu s-a mulțumit cu apariția ca actor în diversele show-uri tv și piese ale grupului, ci a devenit mai întâi scenarist și apoi, producător. Mai mult, în paralel, debutase cu succes și în cariera de solist vocal… După apariția într-o serie de comedii romantice și victoria într-un show TV de tipul „Dansez pentru tine”, a dat marea lovitura cu serialul „Slujitorul (sau Servitorul, depinde de traducere) poporului”, unde, de asemenea, a fost actor, scenarist și producător. Povestea serialului este simplă. Vasily Petrovych Holoborodko era un dascăl de istorie modest. La un moment dat, personajul este surprins de camerele video ale elevilor săi într-un moment de furie, pricinuit de situația disperată din țara sa, iar în momentul în care un copil a postat clipul pe YouTube, reacția profesorului a devenit virală. Imediat, lumea care până atunci rămăsese pasivă, deși era sătulă de corupție, s-a mobilizat. În întreaga Ucraină, cetățenii începuseră să strângă bani pentru campania prezidențială a „profesorului” înfuriat pe lăcomia şi influența oligarhilor… Vă sună cunoscut?

Până şi în serialul care i-a adus notorietatea îl ironiza pe Putin!

Șirul coincidențelor cu viața reală continuă! Personajul Vasily candidează în alegeri ca outsider, câștigă și devine președintele Ucrainei, iar serialul „Slujitorul po- porului” se dezvoltă în jurul noii sale existenţe, comedia având drept puncte forte momentele în care personajul jucat de Volodimir Zelenski se străduiește să nu-și schimbe radical viața. Acesta dorește ca, inclusiv din postura de șef al statului, să locuiască în apartamentul său, alături de părinți, se împrumută de bani de la prieteni și merge la serviciu cu bicicleta. Ba mai mult, îl ironizează pe Vladimir Putin și îi prigonește pe oligarhii aserviți rusului… Evident, succesul serialului a fost uriaș, iar Zelenski a devenit o vedetă autentică. Fiecare episod înregistra noi recorduri de audiență, iar producția ucraineană a devenit o adevărată atracție și pe YouTube. La sfârșitul anului 2017, în Ucraina a luat naștere partidul care poartă numele serialului, „Slujitorul poporului”, iar cu trei luni înaintea alegerilor, Volodimir Zelenski și-a anunțat candidatura. În serial, Vasily a câștigat cu 67% din voturi, iar în realitate, Volodimir a obținut 73,2% din sufragii! „Pe sticlă”, personajul principal a devenit președinte după ce și-a axat campania pe lupta împotriva corupției și pe confiscarea averilor acestora, pe cruciada împotriva oligarhilor și pe desființarea imunității parlamentare, însă, atenție, mai ales pe desprinderea de zona de influență rusă, prin aderarea la NATO și la UE.

Un D’Artagnan modern, care s-a luptat cu oligarhii

Este coincidenţă sau nu, partidul „Servitorul Poporului” a marșat, de-a lungul campaniei pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, exact pe temele propuse de film. Volodimir Zelenski a promis stârpirea corupției și, imediat după ce a câștigat alegerile, noua administrație de la Kiev a luat atitudine împotriva unuia dintre cei mai bogați cetățeni din Ucraina. Practic, s-a opus încercărilor oligarhului rus Ihor Kolomoisky de a recâștiga controlul asupra PrivatBank. Ironia sorţii, miliardarul era chiar proprietarul televiziunii care a difuzat „Slujitorul Poporului” și a sprijinit, în mod evident, ascensiunea lui Zelenski către Putere. Ulterior, formațiunea politică a anunțat că va lupta pentru ca zona republicilor Donețk și Lugansk, recunoscute ca fiind independente exclusiv de Rusia, să revină în granițele Ucrainei, iar conflictul să se încheie. De asemenea, apropierea de NATO și de UE a fost una dintre ideile promovate din plin de partidul lui Volodimir Zelenski, politica externă neavând niciun punct comun cu Rusia, țara vecină.

Actualul președinte al Ucrainei a jucat în mai multe filme și seriale. „Bună ziua, dragii mei prieteni. Eu, Volodimir Zelenski, îmi voi împrumuta vocea minunatului și prietenosului urs Paddington”, spunea actorul. De asemenea, Volodimir Zelenski l-a jucat pe D’Artagnan în varianta ucraineană a filmului „Cei trei muschetari”, iar apoi a apărut în rolul lui Napoleon, în producția „Caporal vs Napoleon”. De altfel, președintele în funcție al Ucrainei s-a „produs” și în seria de comedii romantice „Love in the Big City”, având rolul principal.

Aventura politică a început ca... o farsă de Revelion

Vorba cântecului, „Show must go on”… Chiar și aventura politică a lui Zelenski a debutat ca o farsă, în ajunul Anului Nou. Pe 31 decembrie 2018, actorul își anunța candidatura la alegerile prezidențiale: „Dragi ucraineni, promit să candidez la președinția Ucrainei și îmi îndeplinesc imediat promisiunea: candidez la președinția Ucrainei! Hai s-o facem împreună! La mulți ani! Vă felicit, veți avea un nou Slujitor al poporului!”. Evident, candidatura sa la prezidențialele din 2019 a fost considerată de mulți o farsă. Și totuși, campania electorală a lui Volodimir Zelenski a exploatat povestea din film, înfățișându-l ca om simplu, care îi înfruntă curajos pe politicienii corupți. Ca să ne permitem o glumă, gândiți-vă un pic ce s-ar putea întâmpla dacă, să spunem, un politician carismatic ar prelua imaginea personajului „Celentano” din serialul „Las Fierbinți” și ar candida cu respectiva „doctrină”… Revenind, însă, la Zelenski, iată cum a comentat acesta „mutarea” spre zona politică. „Asta? Asta e o față nouă. Nu am mai făcut niciodată politică. Am avut doar afaceri curate, televiziune și filme”, afirma viitorul președinte la 22 februarie 2019.

L-a învins pe Poroșenko, prin voturile tinerilor

873 28 4Modul în care actualul președinte al țării vecine a câștigat alegerile din Ucraina a surprins întreaga planetă. În 2019, candidatul-surpriză, comediantul Volodimir Zelenski, conducea în sondaje, în fața favoritului oficial, Petro Poroșenko, șeful statului din perioada respectivă. În total, au fost 39 de candidați, dar Zelenski era, fără îndoială, cel mai carismatic dintre ei. Evident și motivul pentru care a fost preferat, în general, de populația tânără. Faptul că, înainte de a deveni conducătorul Ucrainei, Volodimir Zelenski avusese propriul show de comedie, în care juca rolul unui cetățean obișnuit, ce lupta împotriva corupției și devenea șeful statului, a contat enorm. Acest „amănunt” a fost speculat la maxim de postul BBC, în perioada campaniei electorale, britanicii afirmând că „există șanse reale ca actorul de comedie care interpretează rolul de președinte să câștige această funcție în realitate”. Pe de altă parte, aplecarea tinerilor către Zelenski s-a datorat și faptului că actorul și-a făcut campania, în mare măsură, pe rețelele de socializare. Ca și Iulia Timoșenko și Petro Poroșenko, el s-a declarat proeuropean radical și a reușit să convingă în special populația cu vârste până la 50 de ani că este cel mai potrivit pentru cea mai importantă funcție în stat. În timpul campaniei electorale, și-a transmis pe net mesajele anticorupție și pro-UE cu o frecvență mai ridicată decât au făcut-o adversarii săi politici, mult mai imobili online.

Sprijinit în alegeri chiar şi de separatiștii de la Donbas

Principalul rival al lui Zelenski, Petro Poroșenko, era unul dintre cei mai bogați oameni din spațiul ex-sovietic și fusese ales președinte după înlăturarea de la putere a lui Viktor Ianukovici (n.a. - despre care se zvonește că s-ar afla la Minsk și că s-ar pregăti să-i ia locul lui Zelenski, cu sprijinul lui Vladimir Putin!), în urma revoluției din februarie 2014, care fusese urmată de anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia. Atuul lui Zelenski a constat în faptul că foarte mulți alegători ucraineni erau nemulțumiți de Poroșenko și îi reproșau acestuia că nu a reușit și nici măcar nu a dorit să elimine corupția și nici să reducă sărăcia. Mai mult, creșterea bruscă a prețului gazelor cauzase o ostilitate larg răspândită în rândul populației. Așadar, calculele inițiale au fost date peste cap, iar Volodimir Zelenski a triumfat în alegeri, după ce a beneficiat inclusiv de un sprijin uriaș din estul și din sud-estul Ucrainei, chiar și din Donbas.

Discursul din Parlamentul European i-a provocat lacrimi şi translatorului...

„De-a lungul întregii mele vieți, am încercat să fac totul pentru ca ucrainenii să zâmbească. În următorii cinci ani, voi face totul pentru ca voi, ucrainenii, să nu mai plângeți”, a punctat Zelenski în cadrul discursului ținut în momentul instalării sale în demnitatea de șef al statului. Talentul său oratoric este de invidiat. De altfel, chiar de curând, Zelenski și-a folosit la maxim capacitatea de persuasiune, ajutat, evident, de calitățile actoricești. Discursurile ținute în fața membrilor UE, în momentul în care țara sa a fost acceptată ca și candidată, sunt memorabile și au mobilizat, mai mult ca niciodată, comunitatea internațională. „Nu știu cum să vă salut, dacă e seară sau dimineață, fiindcă pentru unii dintre noi astăzi poate fi ultima zi”, a declarat online, la 1 martie, liderul ucrainean, în plenul Parlamentului European, reunit în ședință extraordinară. Discursul i-a provocat lacrimi până și translatorului…

„Nu știu cum să vă salut, dacă e seară sau dimineață, fiindcă pentru unii dintre noi astăzi poate fi ultima zi” (Volodimir Zelenski)

1 martie 2022 este ziua în care președintele Ucrainei a fost aplaudat, în picioare, de membrii Parlamentului European

Aleksandra şi Kiril, copiii cuplului prezidenţial, „păsări rare“ pe internet

873 28 5Volodimir și Olena s-au căsătorit în anul 2003 și au împreună doi copii, Aleksandra Zelenskaya și Kiril Zelenskiy. Președintele a dorit să-și ocrotească familia, astfel că fotografiile cu „juniorii” sunt destul de dificil de găsit pe internet. De altfel, protecția familiei reprezintă și unul dintre motivele pentru care Olena nu și-a dorit ca soțul ei să devină şef de stat. Ucrainenii spun că fata cuplului, care va împlini în luna iulie vârsta de 18 ani, seamănă izbitor de mult cu tatăl său. Fiul, Kiril, a făcut 9 ani. Recent, într-un interviu acordat CNN, Volodimir Zelenski a discutat despre familia sa. Întrebat, la vremea respectivă, de jurnaliști dacă își poate revedea rudele, a răspuns că nu a mai reușit acest lucru „de la mijlocul războiului”… Din motive logice, nimeni nu știe unde s-a adăpostit familia președintelui Ucrainei, în aceste zile fierbinți. Evident, Zelenski a dat asigurări prin intermediul rețelelor de socializare că atât soția, cât și cei doi copii sunt în siguranță.

„De-a lungul întregii mele vieţi, am încercat să fac totul pentru ca ucrainenii să zâmbească“ (Volodimir Zelenski)

Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei: „Felul în care te îmbraci vorbeşte despre ţara ta“

873 28 6Dacă Volodimir este „ținta numărul 1” pentru Vladimir Putin, familia lui Zelenski a devenit „obiectivul numărul 2” al dictatorului de la Kremlin. Olena Zelenska, soția președintelui Ucrainei, s-a născut la data de 16 februarie 1978, în orașul Kryvyi Rih. Chiar dacă au fost colegi de școală generală, cei doi s-au cunoscut bine mult mai târziu, în perioada studenției. Olena a intrat rapid în inimile locuitorilor țării vecine. Degajată și zâmbitoare, soția președintelui a recunoscut fără trufie că a fost obligată să învețe ce înseamnă să fie... Prima Doamnă. De meserie arhitect, Olena s-a remarcat și din postura de autoare a unor scenarii de filme și a altor producții în care a jucat și soțul său. „Din momentul în care am devenit Prima Doamnă a Ucrainei, mi-am dat seama de rolul pe care îl puteam juca în sprijinirea cauzelor umanitare, deoarece implicarea socială a fost pasiunea mea. Unul dintre lucrurile pe care le-am făcut în perioada în care am ocupat această poziție a fost să învăț din discuțiile purtate cu alte Prime Doamne din întreaga lume, din Franța până în Israel, Canada, Japonia și din multe alte țări. Felul în care te îmbraci și felul în care te prezinți nu vorbesc doar despre tine, ci și despre țara ta și despre ce încerci să realizezi cu avedărat. Președintele și cu mine dorim să reprezentăm Ucraina într-un mod pozitiv și puternic. Este o reflectare a acțiunilor și a valorilor noastre”, a declarat Olena Zelenska, pentru „Diplomatic Courier”.