Main menu

header

873 27 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Una dintre cele mai surprinzătoare inovații ale momentului este transformarea celebrului popcorn în material de construcții, mai precis într-un izolator eficient pentru clădiri, realizare tehnică a cercetătorilor germani.

Scade costurile cu încălzirea

Oamenii de știință de la Universitatea din Göttingen au dezvoltat o metodă de a transforma floricelele de porumb, cunoscute în toată lumea cu numele de popcorn, în izolație ecologică a clădirilor. Echipa de experți afirmă că noul tip de material, realizat din faimoasa gustare, ar putea reduce utilizarea produselor mai puțin durabile pentru a menține clădirile calde și va scădea costurile de încălzire. Argumentul cercetătorilor este faptul că izolarea bună a unei clădiri reduce necesitatea furnizării acesteia prin petrol și gaze, rezultând mai puține emisii de CO2. După ce au analizat prezența masivă a materialelor de construcție din plastic și fibre minerale, care reprezintă aproximativ 90% din toate produsele de izolație, plus materialele plastice provenite din petrol destinate izolației exterioare, specialiștii au anunțat că materialul din popcorn va completa opțiunile durabile și naturale disponibile pentru izolarea clădirilor. În experimentele derulate, echipa de la Facultatea de Știința Pădurilor și Ecologie din Göttingen a dezvoltat cu succes un proces nou pentru realizarea de plăci izolatoare pe bază de floricele de porumb.

Izolează termic și protejează de incendiu

Când vine vorba despre proprietățile izolației ecologice, echipa germană arată că aceste materiale ar trebui să includă materii prime regenerabile, să asigure o izolare termică bună, să fie rezistente la foc și să fie ușor de reciclat atunci când clădirea iese din uz. Cercetătorii au reușit să creeze un proces care produce plăci compuse din popcorn „granulat”. Testele au arătat că acestea au proprietăți de izolare termică excelente și protejează foarte bine împotriva focului. Totodată, echipa a constatat că plăcile din floricele de porumb sunt și hidrofuge, extinzându-și astfel utilitatea și durata de valabilitate sub formă de material de construcție. Autorii studiului susțin că cel mai mare avantaj pe care îl aduce izolația realizată din popcorn este sustenabilitatea materialului rezultat. De asemenea, faptul că este obținut din materie primă naturală îl face ecologic. „Acest nou proces permite producția rentabilă a plăcilor de izolare la scară industrială”, explică expertul Alireza Kharazipour, care a condus grupul de cercetare.

„Materialul pe care l-am obținut din popcorn arată că în domeniul izolației în construcții materialele naturale nu mai sunt produse de nișă“ Alireza Kharazipour, Universitatea din Göttingen

Materialele naturale controlează condensul

În ultimii ani, materialele naturale de izolare, cum ar fi cânepa, inul sau lâna, au intrat în prim-planul industriei, care vizează reducerea emisiilor de carbon, și au devenit recunoscute pe scară largă pentru proprietățile lor. De pildă, prin faptul că acționează ca un absorbant de carbon, cânepa blochează până la două tone de CO2 pe tonă de fibre, ceea ce o face o alegere deosebit de durabilă. În plus, materialul este disponibil într-o varietate de forme diferite, fibrele naturale dovedindu-se capabile să absoarbă, să stocheze și să elibereze umezeala, controlând în mod natural nivelul de condens din interiorul clădirii și îmbunătățind calitatea aerului.