de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi
Ce înseamnă sexualitatea unei femei și la ce ajută? Sunt două întrebări pe care cel puțin două persoane din 10 și le pun. Florentina Gionea (medalion), specialist și terapeut spiritual, ne-a spus că înseamnă „însăși viața”, ceea ce o face extrem de importantă și trebuie avut grijă să nu se diminueze sau, mai grav, să dispară complet.
„Plăcerea intimităţii se diminuează dacă lipsește împlinirea emoțională”
- Ce reprezintă sexualitatea unei femei?
- Sexualitate unei femei reprezintă acea energie creatoare care face ca lucrurile să se întâmple în viața ei. Vorbim despre energia sexuală și nu neapărat de actul fizic în sine. Pentru femeie este necesar să fie activă această energie sexuală, pentru a putea intra într-un act intim. Cu cât femeia este mai relaxată și mai activată din punct de vedere energetic, cu atât va oferi mai multă plăcere partenerului ei. De aceea, este foarte important preludiul înainte de contactul propriu-zis. Ce se întâmplă, de fapt, prin preludiu este că se activează energia, apoi se deschid centrii energetici și prin ei, energia sexuală se poate manifesta. Astfel, are loc o amplificare a plăcerii, a energiei și a orgasmului. Energia sexuală este una dintre cele mai puternice energii cu care noi am fost înzestrați.
- Sunt momente în care se diminuează sau dispare complet?
- Energia sexuală se diminuează sau devine inactivă dacă femeia nu este împlinită emoțional. Pentru bărbat, este mult mai ușor să inițieze un act intim, decât pentru o femeie care nu este bine emoțional, care muncește prea mult și care este epuizată. De aceea, dacă partenerul vrea să aibă parte de intimitate la un nivel bun, spre excelent, atunci trebuie să se asigure că iubita sa este odihnită, într-o stare bună și chiar să se preocupe în a crea o atmosferă romantică pentru ea. Astfel, ea se va relaxa, se va deschide emoțional și energetic, și atunci va putea oferi plăcere mai mare partenerului și ei însăși.
„Rănile emoționale sunt cei mai mari duşmani”
- Care sunt cele mai frecvente cauze ce duc la pierderea sexualității?
- Pentru femei: rănile emoționale, închiderea față de iubirea unui bărbat, lipsa unei conexiuni fizice cu partenerul, și aici nu vorbim despre sex, ci despre acele mici atingeri, săruturi și îmbrățițări, care devin din ce în ce mai rare sau deloc. Blocarea energiei sexuale o face pe femeie să fie ștearsă, fără strălucire. Energia sexuală în sine înseamnă viață. Este energia vieții și ea îți dă acea senzație de a fi mereu vie și prezentă. De exemplu, persoanele care practică tantra yoga sau kundalini yoga sunt mereu vibrante și strălucitoare. De asemenea, dispare pofta de frumos, dispare bucuria de a trăi.
- Cum o activăm sau cum o reactivăm?
- Energia sexuală se poate reactiva prin tehnici specifice. În primul rând, femeia are nevoie să înțeleagă când și cum și-a pierdut conexiunea cu propria sexualitate. Care au fost acele momente și ce le-a determinat? Apoi să înceapă să se vindece, singură sau cu ajutorul unui terapeut. Apoi, după ce a restabilit conexiunea, este necesar să înceapă să își exploreze propriul corp și să descopere care sunt centrii de plăcere, ce o face să se simtă bine, ce îi place și ce nu. După acest pas, este important să înceapă să îi comunice partenerului ce îi place și cum îi place. În general, bărbații se bucură când partenerele lor le spun ce să le facă pentru a le crea plăcere. Dacă ești mai timidă, acest lucru poate fi comunicat prin mici joculețe erotice.
„În timpul sarcinii, libidoul scade”
- Când începe o femeie să nu se mai simtă atrăgătoare, dorită, iubită?
- Când îi scade energia și vibrația. Creierul nostru este construit pentru a susține viața, iar din punct de vedere al supraviețuirii, activitatea sexuală nu reprezintă o necesitate, astfel, în situații grave, primele funcții pe care creierul le reduce sunt legate de activitatea sexuală. Acesta este procesul fizic pentru orice om. Din punct de vedere energetic, femeia ia niște decizii legate de propriul corp sau propriile emoții. Indentificarea totală a ta, ca femeie, doar cu felul în care arăți, duce la a nu te mai simți atrăgătoare, pe măsură ce înaintezi în vârstă și treci prin transformări.
- Nașterea unui copil poate activa disprețul față de propriul corp?
- Când vine vorba despre sarcină, lucrurile stau cu totul altfel. Energia sexuală care este și energie creatoare este acum concentrată pe a crea un corp nou și a aduce un suflet pe lume. Astfel, femeia are un libidou foarte scăzut, chiar dacă înainte era o femeie activă cu o viață sexuală intensă. Cât despre simptomele de sarcină, femeia are o sensibilitate crescută la miros, fapt ce poate da greață și vărsături, de multe ori nu suportă să atingă partenerul sau să fie atinsă. Este o perioadă în care ambii parteneri trebuie să se susțină reciproc și să înțeleagă faptul că sunt în procesul de creație a unei ființe vii. Femeia nu fuge de intimitate pe durata sarcinii, ea pur și simplu nu poate fizic și emoțional să susțină o activitate constantă înainte de sarcină. Evident, sunt și femei active sexual, depinde de la caz la caz. Totodată, energia bebelușului în burtă este mare și poate activa nesiguranță, rușine sau neacceptarea propriului corp. Le sfătuiesc pe femei să se seteze mental că este doar o perioadă de timp și că se pot transforma fizic înapoi la o scurtă perioadă după naștere.
- Care sunt cele mai mari transformări ale femeii, care atrag după sine o sexualitate scăzută sau complet absentă?
- Traumele de orice fel. Mai ales cele sexuale din copilărie, abuzurile înfăptuite care au marcat-o. Apoi, rănile emoționale, atașamentul de un fost partener și refuzul de a înainta în viață fără acea persoană. În aceste cazuri, femeia poate rămâne atașată cu anii fără să își dea voie să trăiască viața. Dar, toate acestea pot fi vindecate și eliminate.
„Bărbaţii adevăraţi au un rol stabilizator“
- Ce îi redă femeii încrederea în propria persoană?
- Iubirea de sine, capacitatea de a recunoaște blocajele sau traumele suferite pentru a le vindeca. Apoi, iertarea și iubirea. Cu cât se ancorează mai mult în aceste stări, energia ei crește și începe să se simtă capabilă, încrezătoare, îi revine pofta de viață și libidoul. Accesarea iubirii de sine, creșterea energiei, vindecarea traumelor sau a blocajelor din trecut, înțelegerea propriului corp și a propriei sexualități și împărtășirea a ceea ce ești ca femeie cu partenerul tău.
- Care este rolul partenerului în astfel de situații?
- Bărbații adevărați au un rol stabilizator în tumultul de emoții pe care femeia le are și care fluctuează constant. Iubirea, susținerea, încurajarea și faptul că stă lângă femeie când trece prin acest proces fac parte din rolul lor.