Main menu

header

873 18 1de Simona Soare Ghișea şi Adrian Pătrăuceanu

Dezvoltarea personală a devenit un subiect foarte mediatizat, mai ales în ultimii ani. Totuși, nu toate metodele de a percepe viața prin alți ochi au efectele scontate și nu toți oamenii reușesc să facă o schimbare reală în plan psihologic. Potrivit specialiștilor, există un obicei pentru creșterea încrederii în sine, care se bazează pe un fundament științific. Acesta este cunoscut sub numele de „high five habit” și presupune, printre altele, să bateți palma cu voi înșivă în oglindă, în fiecare dimineață.

Nu amânați momentul în care vă ridicați din pat

Cea care a creat conceptul de „high five habit” este americanca Mel Robbins, comentator CNN, speaker motivațional, autoarea cărții „The High 5 Habit”, o cunoscută terapeută care antrenează minţile unor importanţi oameni din Statele Unite ale Americii. Autoarea Mel Robbins a descoperit puterea acestei practici atunci când se afla într-un moment de cumpănă: era șomeră și suferea din cauza unei căsnicii eșuate. Pe lângă faptul că vă oferă încredere, „high five-ul” matinal poate să vă determine să începeți ziua cu mai multă satisfacție. Astfel, printr-o profundă conectare cu sinele, veți reuși să abordați lucrurile într-un mod autentic, mult mai profund. În plus, acest obicei vă va ajuta să vă iubiți mai mult, să fiți mai înțelegători cu voi, chiar și în acele zile în care resimțiți un puternic sentiment negativ. Încrederea în forțele proprii va deveni un obicei, astfel încât vă veți putea realiza obiectivele și visurile. Rutina pentru o dimineață reușită este alcătuită din cinci pași esențiali. Primul pas constă în faptul că este necesar să vă ridicați din pat imediat după ce auziți alarma. Nu trebuie sub nicio formă să cădeți în capcana tragerii de timp. În momentul în care amânați să vă ridicați din pat, nu respectați ceea ce v-ați propus cu o seară înainte, când ați stabilit ora la care intenționați să vă treziți. Amânarea acestui moment nu face decât să trimită creierului semnale că în realitate nu sunteți dispuși să începeți ziua în forță, cu determinare în efectuarea sarcinilor.

Formula pozitivă ce vă setează starea de spirit

873 18 2Cel de-al doilea pas constă în alegerea unei formule pozitive care se potrivește cu personalitatea voastră. Această afirmație trebuie să fie cât mai naturală, să vă reprezinte, să vă simțiți în largul vostru când o rostiți. Multe afirmații standard pot fi resimțite ca forțate. Pentru a evita acest aspect, după ce vă treziți, puneți-vă ambele mâini în dreptul inimii și inspirați adânc. În momentul expirului, spuneți-vă ceva ce credeți cu adevărat. Un astfel de exemplu poate suna în felul următor: „Mă simt protejat/ă, sunt apreciat/ă, fericit/ă”. Căutați acea afirmație cu care vă identificați. Cel de-al treilea pas este să vă faceți patul. Chiar dacă nu găsiți nicio plăcere în această activitate, aranjatul patului vă demonstrează că sunteți persoane disciplinate și responsabile, capabile să-și poarte de grijă.

Alegeți vestimentația potrivită pentru ceea ce urmează să faceți

După toate acestea, urmează momentul „high five-ului” propriu-zis. Indiferent de starea de spirit din acel moment, uitați-vă în oglindă. Priviți-vă adânc în ochi, respirați, puteți chiar să zâmbiți, dacă simțiți acest lucru. Apoi, bateți palma cu voi. Dacă doriți, puneți o notiță autoadezivă pe oglindă cu rutina zilnică, astfel încât să nu existe zi în care să vă abateți de la acest lucru. Emoția asociată este foarte importantă. Potrivit autoarei, poate fi vorba despre siguranță, forță, încredere, entuziasm. Cel de-al cincilea pas presupune să vă îmbrăcați. Alegeți vestimentația potrivită pentru ceea ce urmează să faceți. De pildă, dacă vreți să mergeți la piață, optați pentru îmbrăcăminte casual, în care să vă simțiți relaxați. În cazul în care vă pregătiți pentru o zi de job, cea mai bună alegere este o ținută casual, smart casual sau de business, în funcție de specificul locului de muncă respectiv. Mizați pe o ținută în care să vă simțiți încrezători, energici, determinați să realizați cu succes toate activitățile notate în agendă. Dacă vă schimbați în echipamentul sportiv, veți fi motivați să mergeți la sală sau să alergați în parc. Pe de altă parte, atunci când rămâneți mai mult timp îmbrăcați în pijamale, transmiteți creierului faptul că ziua nu a început și că puteți fi inactivi în continuare.

Atunci când bateți palma cu voi înșivă în oglindă, mintea va asocia această acțiune cu mesaje precum „bravo!“, „succesul este inevitabil“

Strategia se bazează pe neurobică

Autoarea Mel Robbins povestește despre „high five-ul” matinal, susținând că acesta se bazează pe neurobică, adică pe un sistem complex de exerciții pentru creier. Creată de Lawrence C. Katz, profesor de neurobiologie la Duke University Medical Center din Statele Unite ale Americii, neurobica reprezintă un sistem unic de exerciții pentru creier, prin care vă utilizați cele cinci simțuri în moduri neașteptate, în scopul de a ieși din rutina zilnică. Acțiunile automate pe care le realizați zi de zi stimulează mai puțin creierul. Pe de altă parte, exercițiile care presupun stimulări senzoriale și acțiuni neobișnuite pot activa conexiuni nervoase mai puțin folosite. Potrivit studiilor, chiar și micile modificări în rutina zilnică pot duce la stimularea mai intensă a creierului. Neurobica poate fi aplicată oricând și oriunde, în diverse moduri, unele chiar neconvenționale. Spre exemplu, câteva astfel de exerciții se referă la faptul că puteți merge la serviciu alegând un alt traseu față de cel obișnuit sau puteți descuia ușa cu ochii închiși.