Main menu

header

873 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Ţara Moţilor este o regiune din centrul Munţilor Apuseni, în bazinul superior al râurilor Arieș și Crișul Alb, singurul loc din ţară unde există aşezări permanente la mare altitudine, peste 1.400 de metri, locuite pe toată durata anului. Cele mai „înalte” sunt în comuna Horea, în zona Vârfului Petreasa.

Este parte a Parcului Natural Apuseni

Țara Moților începe în județul Alba, la Bistra, înainte de orașul Câmpeni, considerat tradițional capitala moților, numit mai demult Țopani, de unde și denumirea alternativă a moților, mai puțin cunoscută, de „țopi”. Cuprinde porțiuni din județe Alba, Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara. Zona este cunoscută şi sub numele de Ţara de Piatră, din cauza reliefului montan. O porțiune din Țara Moților este parte a Parcului Natural Apuseni. În mod tradiţional, moţi sunt consideraţi numai locuitorii a 13 până la 15 așezări, cele mai cunoscute fiind, în ordine alfabetică, Abrud, Albac, Arieşeni, Avram Iancu, Horea, Roșia Montană, Scărişoara, Sohodol, Vidra.

„Târgul de fete” se ține pe 20 iulie

Muntele Găina poate fi considerat un adevărat centru spiritual al moţilor. Acolo, în vârf, la 1.486 m, se adună moţii încă din timpuri străvechi, la celebrul „Târg de fete”. La începuturi era și un loc de târg, şi un motiv de întâlnire între tinerii din zonele izolate din Apuseni. În prezent „târgul” este o sărbătoare folclorică binecunoscută, care se ţine anual. Atât la baza muntelui, în comuna Avram Iancu, sâmbăta, cât pe vârf, duminica. Țineți minte: „Târgul de fete” de pe Muntele Găina se desfăşoară în cel mai apropiat sfârşit de săptămână de Sfântul Ilie, care este pe 20 iulie.

Are cel mai bogat relief carstic din România

Evenimentul cunoscut în întreaga țară este numai una dintre atracțiile Țării Moților. Vestită pentru tradițiile sale folclorice, peisajele de basm și foarte bogatul relief carstic care a produs peste 800 de peșteri în zonă, cele mai cunoscute fiind Peștera Scărișoara, Peștera Focul Viu (ambele cu ghețari interiori), Peștera Urșilor, Peștera Cetățile Ponorului, Peștera Vârtop.

Pe Valea Arieşului Mic sunt câteva obiective turistice de neratat: Casa memorială „Avram Iancu“ (în satul Inceşti din comuna Avram Iancu), Cascada Pişoaia, Cheile Văii Morilor şi Dealul cu melci (cu 35 de specii de moluşte „încrustate“ în conglomeratul bazal)