Main menu

header

874 30 1de Irina Țolea şi Flori Pintea

Odată cu încetarea restricțiilor se deschid larg porțile teatrelor unde artiștii își așteaptă publicul cu noi provocări. Comedii, drame, musicaluri și concerte remarcabile sunt anunțate în programul scenelor autohtone, din care în continuare vă prezentăm o selecție a evenimentelor pregătite pentru această săptămână.

„Macbeth”, montare tulburătoare pe scena Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu

Una dintre cele mai cunoscute tragedii ale lui Shakespeare este prezentată într-o formulă inedită pe scena Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu. Pe 17 martie, de la ora 19:00, la Sala Mare, are loc premiera spectacolului „Macbeth”, în regia lui Botond Nagy. Drama cuplului îmbătat de putere, intrat într-un joc dominat de conspirații și crime este transpusă pe scenă într-o perspectivă care invită spectatorul la o reflecție profundă asupra condiției umane. „Vrem să redescoperim acele intimități prin care ajungem foarte aproape de ceva numit decădere umană și lumină Dumnezeiască”, subliniază regizorul vorbind despre montarea sa. Textul ilustrează spectaculos teama, jocul ispitei, psihologia eșecului și mecanica autodistrugerii. Într-o viziune modernă, ce exploatează atent simbolurile și pune accent pe personajele principale (Macbeth și Lady Macbeth), interpretate de Daniel Plier și Emőke Boldizsár, sunt dezvăluite trăiri întunecate și lupte interioare care însoțesc calea însângerată a transformării unui erou într-un criminal. Din distribuție mai fac parte Benedikt Haefner și Ioana Cosma.

Relațiile în familia modernă: „Fetele Pelican”, avanpremieră la Teatrul Nottara

O frescă inedită a familiei contemporane, care surprinde viu amprenta lăsată de părinți asupra odraslelor, este prezentată într-o formulă originală în noua producție pregătită de echipa Teatrului Nottara din București. Pe 18 martie, de la ora 19:00, la Sala Horia Lovinescu, are loc avanpremiera spectacolului „Fetele Pelican”, de The Wardrobe Ensemble, în regia lui Horia Suru. Spectatorul este invitat în casa familiei Pelican, unde, după moartea mamei, cele patru surori se reunesc pentru împărțirea moștenirii și o petrecere în amintirea doamnei Pelican. Fiecare poartă o povară și abia după dispariția personajului care le-a marcat existența surorile încep să-și descarce sufletul, să-și afirme personalitatea. Una se luptă cu infertilitatea, alta are nevoie de atenție, alta are probleme financiare și alta suferă ascunzând un secret apăsător. Într-un ritm care trece de la melancolie la tensiune și umor expansiv, protagoniștii Victoria Cociaș, Anda Caropol, Crenguța Hariton, Isabela Neamțu, Sorina Ștefănescu, Răzvan Bănică, Alexandra Murăruș, Alexandru Mike Gheorghiu, Șerban Gomoi și Mihaela Subțirică dau viață unei intense povești de viață care subliniază valoarea relațiilor interumane.

Terapia trufiei: „Bolnavul închipuit”, la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov

O nouă comedie îmbogățește din această săptămână repertoriul Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov. Pe 19 și 20 martie, de la ora 19:00, la Sala Mare, sunt programate primele reprezentații ale spectacolului „Bolnavul închipuit” de Moliere, în regia lui Șerban Puiu. Satira celebră scrisă acum aproape 400 de ani își demonstrează încă actualitatea, abordând acid și îndrăzneț moravuri sociale care străbat timpul. Textul spune povestea nobilului bogat, ipohondru fără leac, a cărui moarte e așteptată de cei care-i râvnesc averea. Vicleanul pacient își înscenează sfârșitul și descoperă fățărnicia apropia- ților interesați (inclusiv a nevestei sale), singura care îl iubeşte sincer fiind fiica sa, la care voia să renunțe fără mustrări de conștiință. Reprezentări ale ipocriziei, invidiei și grandomaniei sunt ilustrate cu vervă și subtilitate în jocul strălucit al protagoniștilor Mihai Giurițan, Dan Cogălniceanu, Ioana Bîndac, Amanda Petrișor, Gabriel Costea, Vlad Ianuș, Viorica Geantă-Chelbea, Vlad Lință, Mădălin Mandin și Ligia Stan. Montarea originală invită publicul să descopere, într-un ambalaj comic strălucitor, metehne sociale, pentru care umorul și inteligența rămân, deocamdată, singurul tratament eficient.

Tudor Gheorghe lansează un nou eveniment de excepție: „Tandru, senzual, uitat”, la Sala Palatului

874 30 2După o nedorită absență și o serie de apariții amânate, maestrul Tudor Gheorghe revine în fața publicului bucureștean, pentru care a pregătit o nouă surpriză. Pe 21 și 22 martie, de la ora 19:00, la Sala Palatului din Capitală, vor avea loc primele reprezentații ale spectacolului „Tandru, senzual, uitat”, un eveniment artistic de înaltă ținută, care va cuceri publicul cu piese vibrante și momente pline de sensibilitate purtând semnătura inconfundabilă a îndrăgitului compozitor și artist. Creat într-un concept aparte spectacolul transmite publicului, după un bun obicei, un mesaj original, încărcat de emoție și spirit. De altfel, celebrul cantautor a definit apariția acestui proiect astfel: „Într-o lume agitată și nesigură, într-o perioadă în care tandrețea, drăgălășenia, gingășia, sunt rare, am simțit nevoia unui spectacol liniștitor, plin de nostalgie, de frumusețe, de iubire”. Acompaniamentul este asigurat de Orchestra Concertino din Chișinău, condusă de cunoscutul dirijor și orchestrator Marius Hristescu.

Croazieră cu bucluc: „Carmencita”, o nouă producție a Revistei gălățene

Partituri celebre, momente de dans, povești de amor și aventuri cu bandiți înfricoșători, acestea sunt câteva dintre ingredientele noului musical pus în scenă la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați. Pe 20 martie, de la ora 18:00, iubitorii genului sunt invitați la premiera spectacolului „Carmencita”, o comedie muzicală concepută și coordonată de regizorul Cătălin Vasiliu. Textul este construit pe structura celebrei nuvele „Carmen”, de Prosper Merimee, cu inserţii din Michael Frayn, Shakespeare, Goldoni și chiar „Clanul sicilienilor”. Acțiunea se petrece la bordul navei de croazieră „Carmencita”, unde o mică trupă de artiști este forțată de un gangster periculos să susțină spectacolul „Carmen”, de Georges Bizet. În scene pline de umor, ritm și suspans îi veți putea vedea pe talentații soliști și balerini gălățeni Alexandru Tatu, Irina Popa, Mihail Anton, Mariana Pisică, Costel Donose, Cristina Ionaşcu, Dan Bordeiu, Andrei Ardeleanu, Ionuţ Negrişanu, Paul Nedelcuţă, Bianca Totolici, Andrei Antohi Alex Macovei, Mihaela Grosu. Aranjamentele muzicale sunt semnate de dirijorul şi compozitorul gălăţean Nicolae Mantu.