Main menu

header

875 25 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Epoca săpatului în pământ pentru minunatele diamante, vedete ale lumii bijuteriilor, pare să se apropie de sfârșit. Un start-up de podoabe de lux a creat pentru prima dată pietre prețioase care sunt făcute din… aer!

Identice cu cele extrase prin minerit

Chiar dacă sună a fantezie, brandul Aether a inventat o metodă de a extrage dioxidul de carbon din atmosferă pentru a face pietre prețioase cultivate în laborator, care sunt fizic și chimic identice cu cele extrase prin minerit. Pentru fiecare diamant de un carat sunt necesare 20 de tone de dioxid de carbon extrase din atmosferă. Pietrele prețioase create de Aether se deosebesc de alte variante sintetice întrucât nu provin din produse petrochimice. Acest aspect i-a adus brandului o certificare specială, unică, de creator al așa-numitelor „diamante carbon-negative”. „Am devenit imediat fascinat când am auzit despre această nouă tehnologie de captare directă, care elimină CO2 dăunător din atmosferă. M-am întrebat dacă am putea lua tot acest carbon abundent și dăunător care încălzește planeta și să-l transformăm într-o formă frumoasă de carbon, care încălzește inima - diamantele”, detaliază Ryan Shearman, co-fondatorul Aether.

Program en-gros, care va lărgi accesul doritorilor

Compania producătoare de diamante din… aer a anunțat o investiție de 18 milioane de dolari pentru a crește producția de diamante, inclusiv un program en-gros, care a fost lansat recent și care va lărgi accesul doritorilor la acest tip de diamante. „Ne adresăm pieței cultivate în laborator într-un mod nou, deoarece există un anumit nivel de emisii și impact asupra mediului din producția de combustibili fosili folosită pentru acest tip de diamante. Prin metoda pe care am dezvoltat-o se reduce cantitatea de pietre prețioase extrase prin exploatările miniere, precum și numărul celor cultivate în laborator, care pot dăuna mediului”, adaugă Shearman.

Reactoare alimentate cu energie curată

875 25 2Compania folosește un reactor pentru a extrage din aer dioxidul de carbon necesar producției de diamante sintetice. Tehnologia inovatoare urmează „sinteza hidrocarburilor”, gazul captat fiind sintetizat în materia primă necesară pentru creșterea diamantelor într-un reactor de depunere chimică. Următorul pas este „creșterea diamantelor”, reactoarele fiind alimentate cu energie 100% curată. Odată ce cristalele de diamant sunt pe deplin dezvoltate, experții taie și lustruiesc pietrele prețioase. Această tehnologie utilizează semnificativ mai puțină apă și necesită doar jumătate din consumul de energie al diamantelor extrase prin minerit.

„Prin alchimie modernă, transformăm poluarea aerului în pietre prețioase“ Ryan Shearman, co-fondator Aether

Preţul mult mai scăzut, un avantaj major

Diamantele sintetice au proprietăți identice sau asemănătoare celor naturale, însă au rezultat din condiții de laborator. Procesele controlate pot genera asupra atomilor de carbon aceleași efecte pe care le-ar fi imprimat cei 3,5 milioane de ani petrecuți la temperaturi de mii de grade Celsius, în scoarța Pământului. Primul beneficiu al diamantelor cultivate în laborator este sustenabilitatea ecologică. Specialiștii atestă faptul că este nevoie de o cantitate considerabil mai mică de energie pentru a crește un diamant într-un laborator decât pentru a fi desprins din pământ. Prețul este un alt avantaj major al diamantelor sintetice. Cu tehnologia actuală, se pot economisi peste 30% din preț în cazul opțiunii pentru varianta de laborator.