Main menu

header

876 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Cum treci de clasicul Hotel Rex din Mamaia, mergând spre nordul stațiunii, te „acompaniază” pe stânga o curte imensă, îngrădită cu ziduri de piatră, specific dobrogene. Înăuntru este o clădire superbă, monumentală, cu balcon, cu arcade imense, cu foişor elegant în stil neoromânesc, mai puţin întâlnit în Dobrogea. Este Palatul Regal din Mamaia, ridicat de Regina Maria. Început în 1924 şi finalizat în 1926, după planurile arhitectului italian Mario Stoppa. „Casa este o frumuseţe. Este splendid construită, cu acoperişul potrivit, cu ţiglele potrivite şi fără detalii nereuşite”, scria, încântată, Regina Maria în vara toridă a anului 1927.

„Kara Dalga” era o minunăție... Care trebuie refăcută!

„Stingher astăzi, înconjurat din abundenţă de monumentale arcuri de triumf plastifiate, Palatul Regal din Mamaia ascunde mai multă istorie decât oricare dintre clădirile oficiale din afara Bucureştilor. Odinioară, fiecare cameră avea culori diferite pentru draperii, sticlăria de epocă şi mobilier (în saloanele Regelui Ferdinand domina stilul Biedermaier). Pereţii erau împânziţi cu tapiserii vechi, englezeşti, de in şi, în special, cu impresionanta colecţie de acuarele a împărătesei Maria a Rusiei, soţia Ţarului Alexandru al II-lea şi bunica Reginei Maria. Dominau vasele veneţiene de porţelan albastru cu alb, sobele din teracotă olandeză, mobila veche italiană, simplă, iar sufrageria, imensă, se deschidea spre balconul din care, atunci, se vedea marea. Spre care se deschidea un parc mare, cu gazon tuns şi tufe de trandafiri, unde domneau un bazin cu apă dulce, captată din Siutghiol, o fântână şi multe alei din piatră”. Superba aducere aminte aparține site-ului info-sud-est.ro.

Primul pas spre normalitate l-a făcut Tribunalul din Constanța, validat de ICCJ

Autoritățile de la toate nivelurile statului au datoria morală, națională, istorică, spuneți-i cum vreți, să redea strălucirea acestui monument extraordinar. Primul pas a fost făcut. Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție din România au decis, pe 16 martie, că Palatul Regal din Mamaia a fost privatizat ilegal în 2003, și, în consecință legală monumentul istoric se întoarce în patrimoniul statului român. Decizia Curții Supreme a validat hotărârea dată de Tribunalul Constanța în anul 2020 prin care contractul de vânzare-cumpărare a fost anulat.

Palatul Regal din Mamaia este cunoscut și sub numele de „Kara Dalga“. „Valul Negru“ pe turcește. Birul lingvistic plătit de Dobrogea turcită peste 500 de ani...