Main menu

header

877 30 1de Irina Ţolea şi Flori Pintea

Comedii remarcabile de ieri și de azi, având în distribuție mari artiști ai scenei românești, povești de dragoste ilustrate grațios, în pași de dans sau incitant, pe ritmuri de jazz, acestea sunt noile surprize pregătite de lansare în sălile de spectacol. În continuare vă invităm să descoperiți câteva titluri de neratat din agenda culturală a acestei săptămâni.

Dan Tudor, o nouă montare remarcabilă: „Titanic Vals”, în premieră la TNB

La 90 de ani de la lansare, una dintre cele mai gustate comedii autohtone revine pe scena Teatrului Național din Capitală într-o formulă de excepție. Pe 8 și 10 aprilie, de la ora 19:30, la Sala „Ion Caramitru”, au loc primele reprezentații ale spectacolului „Titanic Vals”, de Tudor Mușatescu, în regia lui Dan Tudor. Povestea modestului funcționar la prefectură, asaltat de poftele de înavuțire ale nevestei și soacrei, intrigi de familie și responsabilitatea părintească este însăilată cu tact într-o montare fermecătoare ce respectă mesajul autentic al textului. Conversațiile delicioase, conflictele aprinse dar și momentele de tristețe și duioșie sunt magistral interpretate de celebrii protagoniști Adela Mărculescu, Dan Puric, Amalia Ciolan, Lari Giorgescu, Afrodita Androne, Armand Calotă, Axel Moustache, Irina Cojar, Mihai Munteniță, Dragoș Ionescu, Alexandra Sălceanu, Oana Con- stantinescu, Daniel Badale și Dan Tudor. Cum se aduce pe calea cea bună o familie rătăcită, cine strunește înțelept din umbră pornirile de dezbinare, aflați urmărind farsa savuroasă și mereu actuală a lui Tudor Mușatescu.

Cristi Iacob face orice pentru „O oră de liniște”, la Sala Gloria din Capitală

Dacă un moment de liniște a devenit un lux în zilele noastre oare ce sunt dispuși cei mai hotărâți dintre indivizi pentru a se bucura de un astfel de răgaz? Un răspuns inedit este oferit de comedia „O oră de liniște”, de Florian Zeller, în regia lui Răzvan Săvescu. Piesa spune povestea lui Michael, un scenograf celebru, mincinos și fundamental egocentric, care tocmai își pregătește fericit o oră „doar pentru el”. Însă lumea întreagă pare să se împotrivească planului său de relaxare: soția îi face o mărturisire șocantă, fiul său sosește pe neașteptate, vecinul îi bate la ușă, mama îl caută cu disperare la telefon, instalatorul îi inundă apartamentul, iar amanta decide să-i dezvăluie relația soției sale. Montarea transpune pe scenă, într-un ritm alert și cu mult umor, detalii frecvente în societatea actuală, marcată, din ce în ce mai mult, de egoism. Personajele pline de personalitate și spirit sunt o provocare interpretativă pentru talentații artiști Cristi Iacob, Monica Davidescu, Andrei Mateiu, Irina Antonie, Sergiu Costache, Dani Ionescu și Răzvan Să- vescu. Următoarea reprezentație este programată pe 10 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Gloria din Capitală.

„Raymonda”, pentru prima dată pe scena Operei Naționale din București

O capodoperă a baletului clasic intră în premieră în repertoriul Operei Naționale din București. Pe 9 aprilie, de la ora 18:30, are loc prima reprezentație a baletului „Raymonda”, de Alexander Glazunov. Spectacolul a avut prima reprezentație în 1898, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, înregistrând de-a lungul timpului montări remarcabile pe marile scene lirice ale lumii. „Raymonda” este o poveste romantică în care dragostea învinge provocări de tot felul, inamici periculoși, duhuri și plăsmuiri fantastice. Intriga alertă și spectaculoasă aduce pe scenă construcții coregrafice clasice dar și dansuri spaniole sau ceardașuri, interpretate remarcabil de soliștii Rin Okuno, Robert Enache, Valentin Stoica, Erina Yoshie, Kana Arai, Gabriela Popovici, Andra Ionete, Antonel Oprescu, Monica Petrica, Vlad Toader, Margaux Chesnais, Karen Saito și Adina Tudor. Următoarele reprezentații sunt programate pe 10, 13 și 15 aprilie.

Temișan o dă pe jazz: „Dacă n-ai fi existat… Femeie!”, eveniment muzical inedit

877 30 2Un elogiu inedit fiicelor Evei este adus în miez de primăvară printr-un concert inedit. Pe 11 aprilie, Sala Studio a Naționalului bucureștean găzduiește, de la ora 19:30, concertul „Dacă n-ai fi existat… Femeie!”, susținut de Aurelian Temișan. Împreună cu prietenii săi, muzicienii Vlad Popescu (baterie), Ciprian Pop (chitară), Mircea Adrian Flautistu (contrabas) și Albert Tajti (pian), cunoscutul actor, solist și prezentator tv sărbătorește într-un mod original prezențele feminine cu un repertoriu surprinzător. Publicul are ocazia să descopere transformarea unor bijuterii muzicale autohtone, piese fără vârstă precum: „Iubesc femeia”, „Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara”, „Lalele”, „Zaraza” ori „Femeia, eterna poveste”, adaptate pe ritmuri de jazz și însoțite de poveștile spuse cu măiestrie de artistul și realizatorul de emisiuni muzicale Cristi Marica. Protagoniștii evenimentului vor să demonstreze pe scenă cum fascinantele melodii românești de odinioară, menite să cânte și să încânte femeia, o fac și acum, peste timp, într-o manieră originală, beneficiind de un sound modern și plin de energie.

Marius Florea Vizante pune „Familia înainte de toate”, la Sala Rapsodia

877 30 3Minciuni, suspans, rivalități și trădări, legate de un liant comic acid, sunt ingredientele noii comedii bulevardiere montate de cunoscutul actor Marius Florea Vizante. Pe 12 aprilie, de la ora 20:00, la Sala Rapsodia din Capitală, are loc premiera piesei „Familia înainte de toate”, de Eric Assous, un spectacol delicios cu și despre relații de cuplu, de familie, sau… de nedezvăluit. Spectatorul devine martorul unei petreceri de familie, care-i reunește pe cei trei frați (un avocat, un medic și un om de afaceri) împreună cu soțiile. Seara aparent liniștită este dată peste cap de apariția Taliei, fostă amantă a tuturor celor trei frați, care vine să-și regleze niște probleme din trecut dinamitând prezentul celor trei cupluri. Panica și tensiunile invadează scena când tânăra, specializată în sucit mințile bărbaților, îi constrânge pe toți la un moment de sinceritate, firesc în familie, dar greu de acceptat într-un context adulterin. Conflictul generează gafe și situații de un comic nebun și o rapidă transformare a personajelor interpretate cu multă vervă de îndrăgiții artiști Marius Florea Vizante, Angel Popescu, Tudor Istodor, Luminița Erga, Ana Odagiu, Nadiana Sălăgean și Beatrice Peter.