de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Pădurile tropicale sunt cheia menținerii vieții pe Pământ. Acestea furnizează apă potabilă, influențează distribuția locală a precipitațiilor și ajută la menținerea echilibrului climatic al Pământului, prin eliminarea CO2 din atmosferă. Date fiind dezastrele provocte de defrișările masive, oamenii de știință au descoperit o modalitate promițătoare de a salva marile păduri - resturile de cafea.
Reîmpăduresc terenul în doar doi ani
În fiecare an, oamenii elimină copacii și vegetația prin care se dezvoltă milioane de specii. Numai în ultimii cinci ani, s-au pus la pământ 300.000 de kilometri pătrați de păduri în fiecare an. Expertul Rebecca Cole, cercetător de la Universitatea din Hawaii, împreună cu un grup de oameni de știință de la ETH Zürich, consideră că soluția pentru a ajuta pădurile tropicale să se refacă într-o perioadă mai scurtă este utilizarea pulpei boabelor de cafea, produs rezidual al producției, foarte bogat în compuși organici. Fermierii folosesc de mai mult timp această metodă în scopuri agricole, dar numai în cantități mici. Cum fabricile de cafea lasă în urmă cantități impresionante de produs secundar în fiecare an, deșeurile s-au dovedit o sursă în beneficiul reîmpăduririi. Pentru studiu, echipa a răspândit aproape 700.000 de kilograme de pulpă de boabe cafea pe o suprafață din Costa Rica. După testarea mostrelor de sol și evaluarea speciilor care trăiesc în zonă, precum și grosimea și înălțimea copacilor și arbuștilor din apropiere, datele obținute i-au uimit pe specialiști. „Rezultatele au fost formidabile. Zona tratată cu un strat gros de pulpă de boabe de cafea s-a transformat într-o mică pădure în doar doi ani”, explică Rebecca Cole.
Furnizează nutrienți esențiali în sol
Porțiunea de teren tratată cu pulpă de boabe de cafea a generat o pădure care a acoperit aproape 80% din întreaga parcelă. În plus, aceste resturi au permis creșterea copacilor indigeni, care se ridicau deasupra copacilor mai scunzi din regiunea de control. Conform testelor de sol, pulpa de boabe de cafea a adăugat nutrienți precum azot, fosfor și carbon în sol, toți aceștia fiind esențiali pentru menținerea sănătății plantelor. „Acest studiu de caz arată că subprodusele agricole pot fi folosite pentru a accelera recuperarea pădurilor pe terenurile degradate. În situațiile în care procesarea acestor produse secundare implică un cost pentru industriile agricole, utilizarea lor pentru a îndeplini obiectivele globale de reîmpădurire poate reprezenta un scenariu de tip câștig-câștig”, adaugă Cole.
„Sperăm că studiul nostru este un punct de plecare pentru alți cercetători și industrii, pentru crearea de legături cu mișcarea globală de refacere a pădurilor“ (Rebecca Cole, Universitatea Hawaii)
Teste viitoare cu coji de portocale
Având în vedere că oamenii produc aproximativ zece milioane de tone de pulpă de boabe de cafea anual, aceasta pare a fi o foarte bună modalitate nu numai de a scăpa de produsul secundar, ci și de a restabili pădurile mai rapid. Echipa și-a propus să continue cercetările folosind suprafețe mai mari, zone cu teren diferit și testarea altor produse biodegradabile, bogate în nutrienți, ca îngrășăminte. „Vom experimenta această metodă într-o varietate de situri degradate. De asemenea, acest concept ar putea fi testat cu alte tipuri de produse agricole, cum ar fi cojile de portocale”, afirmă Cole.