Main menu

header

877 23 1de Roxana-Ioana Ancuța

Mihaela Nicolae (foto) este un artizan autohton care a renunțat la viața de la oraș și la cariera de jurist, pentru a trăi și a se regăsi în viața de la țară, acolo unde sufletul ei a renăscut și a început să vibreze în alt ritm, care a condus-o, firesc, către drumul pe care se află acum, acela al lucrului manual, al artei și creațiilor, croșetate, cusute, brodate. Așa au prins viață frumoasele păpușele „Happy Poppy”, îmbrăcate în rochițe brodate la lupă, cu motive inspirate din natura înconjurătoare, „ca semn de recunoștință în fața Creatorului”.

„Iubesc macii pentru simplitatea și suavitatea lor”

877 23 2- Care este povestea „Happy Poppy”?

- Povestea „Happy Poppy” a început prin 2018, când mi-am făcut curaj să împărtășesc lumii creațiile mele şi să lansez pe Facebook pagina cu acest nume. Pasiunea pentru artă și frumos, pentru lucrurile făcute cu propriile mâini, am moștenit-o de la mama. Țin minte și acum primul pulover, creație proprie, făcut dintr-un pantalon de lână, combinat cu împletitură din lână și accesorii din piele. Apoi am trecut la rochițe și fustițe, chiar și deux-pieces-uri. Mai târziu puțin, am început să fac broșe din fetru pe post de mărțișor, dar care să poată fi purtate pe tot parcursul anului. Apoi de Crăciunul și am creat primele decorațiuni... îngerași din panglică și din ceramică. Și mi-a plăcut atât de mult procesul de creație... m-a condus spre o linişte interioară de nedescris și m-a ancorat în prezent. Am simțit că este o adevărată terapie pentru suflet. Apoi am învățat să croșetez, iar de brodat m-am apucat după ce m-am mutat la țară. De fapt, acela a fost momentul când am început să-mi canalizez energia pe lucrurile care îmi hrănesc cu adevărat sufletul, iar partea de creație a devenit un mod de viață, un fel de a fi, o amprentă... „Happy Poppy” („Mac Fericit”).

- De ce ai ales acest nume? Ce anume te-a inspirat?

- Mi-am dorit să fie un nume vesel și să aibă legătură cu ceva ce iubesc. Și da, iubesc macii pentru simplitatea și suavitatea lor, pentru culoarea lor unică, pentru grația cu care „dansează” la orice adiere de vânt, pentru modestia cu care își aleg locurile unde să apară, pentru starea de fericire pe care mi-o induc atunci când îi privesc. Și, proaspăt mutată la țară, natura mi-a oferit cel mai surprinzător și frumos cadou de bun venit... un mac răsărit printre pietrele din spațiul care urma să fie „verde”. Pentru mine a fost un semn divin care îmi confirma o dată în plus că făcusem alegerea potrivită. Acum, macii sunt la ei acasă și cresc nestingheriți printre tufele de lavandă.

„Am ales să le îmbrac în natura înconjurătoare”

877 23 3- Dar povestea creatoarei care este?

- De profesie sunt jurist. În 2016, am ales să schimb tocurile cu tenișii și termenele limită cu cafeaua prelungită în acordurile păsărelelor. Am renunțat la viața agitată din București și la un job care nu mă mai împlinea și m-am mutat la țară împreună cu partenerul meu. Acum trăiesc așa cum mi-am dorit, mai aproape de natură, mai în ritmul ei, și fac ceea ce îmi place... creez accesorii cu suflet, care să aducă bucurie, culoare și o energie caldă și frumoasă, pentru ca femeile să își poarte cu mândrie propria magie interioară.

- Frumoasele tale păpușele seamănă cu celebrele Matrioşka. Aceasta a și fost ideea conceptului?

- Chiar dacă m-am îndepărtat cumva de adevăratul concept (obiect în obiect), sunt păpușele Matrioșka. Eu le mai zic uneori și zânuțe. Chiar dacă nu am conștientizat de la bun început, nimic nu a fost întâmplător... nici dimensiunea medie la care m-am oprit și nici faptul că am ales să le îmbrac în natura înconjurătoare, ca semn de recunoștință în fața Creatorului.

„În funcţie de temă, procesul poate dura între două şi patru ore”

- Din ce anume sunt realizate păpușelele tale și cât timp lucrezi la o „zânuță”?

- La început, au fost realizate din fetrul pe care l-am găsit în magazinele de hobby. Era moale și în culori destul de frumoase. Apoi am aflat de fetrul din lână presată sau împâslită este mult mai fin, mai compact, având acea căldură pe care numai lâna o poate da. Așa că acum păpușelele au rochițe de lână. Pot spune că sunt foarte migăloase. Ca dimensiune, măsoară între 45 și 50 mm, iar broderia principală se desfășoară pe o zonă destul de mică... doar vreo 30 mm. În funcție de tema broderiei, execuția ei (sub lupă) poate dura între două și patru ore.

- Pot spune că ești o persoană sensibilă și complexă. Cum se transpun aceste calități deosebite în munca pe care o faci? Există vreo asemănare între tine și zânuțele Happy Poppy?

- Chiar de curând mi-a mai pus cineva o întrebare asemănătoare: „Te-ai gândit că păpușica aceea stilizată ești chiar tu?”. Și recunosc că, până la acel moment, nu mă gândisem. Acum îmi dau seama că așa e... reflectă aspecte din mine la care am lucrat sau mai lucrez, stadiul actual din evoluția mea, dar și răbdarea, atenția la detalii și iubirea pentru natură și frumos.

„Croşetez şi coşuleţe cu elemente de sezon“

- Ce alte produse mai creezi?

- Îmi place foarte mult și să croșetez: creez broșe (ariciul ciufulit este foarte apreciat), dar și cercei, decorațiuni de sărbători (globuri și ouă), coșulețe croșetate cu elemente de sezon. Sunt foarte încântată că anul trecut am reușit să-i dedic fiecărui anotimp cel puțin un model de coșuleț croșetat. Și mai „pictez” cu acul broșe din lână.