Main menu

header

877 15 1de Ştefania Băcanu şi Flori Pintea

În urmă cu câţiva ani, moaşele primiseră o simplă titulatură de asistente de obstetrică şi ginecologie, devenind doar ajutoare ale medicilor în asistarea naşterilor naturale. În realitate, ele sunt mult mai mult de atât şi au roluri multiple în perioada de sarcină a viitoarei mămici, dar mai ales în timpul naşterii. În plus, se îngrijeşte şi de bebeluş, până când femeia se poate ocupa singură, iar, în unele cazuri, şi tatăl este instruit. Dana Zamfir (medalion), moașă la clinica Nativia, ne-a vorbit despre rolul şi importanţa moaşei în cazul unei sarcini, dacă poate participa la o naştere, dacă viitoarea mămică poate naşte doar cu moaşa, dar mai ales, cine are dreptul să poarte pe umeri o asemenea responsabilitate.

„Monitorizează starea fătului în uter, prin mijloace clinice și tehnice adecvate”

- Ce este moaşa şi care e rolul ei?

- Moașa este un cadru medical a cărei activitate în România este reglementată de Ordonanța 144/2008 art. 7, care descrie rolul acesteia conform cu cel din practica internațională. Moașa deține roluri multiple, printre care acordarea îngrijirilor prescrise de medic, elaborarea rapoartelor scrise, desfașurarea de către moașele licențiate de activități de educație în instituții de învăţământ pentru pregătirea viitoarelor moașe, activități de cercetare în cadrul programelor de educație continuă, însă cele mai importante atribuţii pe care le desfășoară sunt acelea de a îngriji și de a asista mama în timpul travaliului, monitorizarea stării fătului în uter, prin mijloace clinice și tehnice adecvate, cât și îngrijirea mamei în perioada de lehuzie.

- Care sunt beneficiile asistării nașterii de către moașă?

- Unul dintre motivele importante pentru care femeile gravide aleg asistarea nașterii de către o moașă este acela de a experimenta nașterea ca pe un proces cât mai natural posibil. Moaşa trebuie, de asemenea, să consilieze viitorii părinţi, să o pregătească pe mămică pentru naştere şi pentru primele zile alături de bebeluş, să o ajute să se relaxeze, să privească lucrurile ca pe ceva normal şi să aibă încredere în corpul ei.

„Ia măsurile de urgenţă care se impun în absenţa medicului”

877 15 2- Care este statutul moașei în România?

- Înainte de 1989, moaşele jucau un rol esenţial în supravegherea sarcinilor normale şi în naşterea naturală, atât în mediul urban, cât mai ales în zona rurală. Azi, pe lângă rolurile menționate anterior, statutul moașei în România - conform Constituției - prevede următoarele: asigurarea unei bune informări şi consilierea în materie de planificare familială, diagnosticarea sarcinii, apoi supravegherea sarcinii normale, efectuarea examinărilor necesare pentru observarea atent a evoluţiei sarcinii normale, prescrierea sau consilierea privind testările necesare celei mai timpurii diagnosticări posibile a sarcinilor cu riscuri, stabilirea unui program de pregătire a viitorilor părinţi şi consilierea lor în materie de igienă şi alimentaţie, asigurarea pregătirii complete pentru naştere, îngrijirea şi asistarea mamei în timpul travaliului şi monitorizarea stării fetusului, aşa cum am menţionat, asistarea naşterii normale, inclusiv, la nevoie, efectuarea epiziotomiei şi, în cazuri de urgenţă, practicarea naşterii în prezentaţie pelviană, recunoaşterea la mamă sau la copil a semnelor de anunţare a unor anomalii care necesită intervenţia unui medic şi, după caz, asistarea acestuia. De asemenea, se ocupă de luarea măsurilor de urgenţă care se impun în absenţa medicului, în special extragerea manuală a placentei, urmată, eventual, de examinarea manuală a uterului, verificarea şi îngrijirea nou-născutului, luarea tuturor iniţiativelor care se impun în caz de nevoie şi practicarea, după caz, a resuscitării imediate, îngrijirea mamei, monitorizarea progreselor mamei în perioada postnatală şi acordarea tuturor sfaturilor utile privind creşterea nou-născutului în cele mai bune condiţii.

„Poate apela când este absolut necesar la efectuarea epiziotomiei”

877 15 3- O naștere poate fi mai ușoară dacă este asistată de o moașă?

- Relația dintre o moașă și o pacientă are mult mai multe conotații decât cele pur medicale, iar nașterea este un proces mai puțin dureros, deoarece moașa devine o prietenă apropiată prin modul în care comunică, în care abordează problemele din timpul sarcinii și prin felul în care gestionează ulterior etapele nașterii cu calm într-un mediu sigur. Un studiu realizat de OMS dovedește cert că nașterea naturală cu moașa poate avea mai puține complicații, deoarece moașele recomandă gravidelor să-și folosească resursele naturale în travaliu, protejându-le perineul și apelând când este absolut necesar la efectuarea epiziotomiei.

- Cine poate fi moașă? Ce pregătire trebuie să aibă?

- Profesia de moașă poate fi îndeplinită de orice persoană căreia i-ar plăcea să ofere ajutor mamelor în timpul travaliului, să fie deschise, empatice și să înțeleagă că aceasta este o meserie care se face cu sufletul. Moașele sunt, de regulă, femei, licenţiate şi formate în cadrul Facultăților de Medicină, ce dețin și specializarea de moașă.

„Se poate implica doar într-o sarcină fără risc”

- Care este diferența între moașă și asistenta medicală ce asistă medicul în timpul nașterii?

- Diferența dintre o asistentă medicală și o moașă constă în faptul că cea din urmă poate urmări o sarcină fiziologică și poate asista o naștere eutocică (normală). De asemenea, în cadrul studiilor superioare, moașa aprofundează componentele aparatului reproducător feminin și studiul obstetricii și al ginecologiei.

- Cât de mult se poate implica în sarcină, în procesul de evoluție și în nașterea propriu-zisă?

- Moașa se poate implica într-o sarcină fără risc, poate asista și urmări o naștere fiziologică.

- Ce nu are voie să facă o moașă?

- Moașele nu și-ar putea însuși responsabilitățile ce țin, de exemplu, de o sarcină patologică, deci nu ar putea urmări și/sau asista nașterile dificile, care pot periclita viața mamei și a fătului.

„Relația dintre o moașă și o pacientă are mult mai multe conotații decât cele pur medicale, iar nașterea este un proces mai puțin dureros, deoarece moașa devine o prietenă apropiată prin modul în care vorbeşte cu viitoarea mămică“

Moașa îngrijește, sprijină și monitorizează, într-o manieră globală și autonomă, gravidele sănătoase și nou-născuții sănătoși, începând de la concepția lor, pe perioada sarcinii, la naștere și postpartum, facilitând totodată și integrarea acestora în familie și societate

„O naştere la domiciliu nu îndeplineşte pe deplin criteriile de siguranţă“

- Mama poate naște doar cu moașa?

- Da, dar într-un cadru spitalicesc, un mediu sigur pentru mamă și făt. O naștere la domiciliu nu îndeplinește pe deplin criteriile de siguranță ale mamei și fătului, iar situațiile pot degenera rapid rezultând o urgență medicală ce nu ar putea fi susținută dacă nașterea s-ar întâmpla acasă.