Main menu

header

882 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Spectaculoșii vulcani noroioși, „babele” de la Ulmet, fantasticele „creaturi” din gresii naturale, Muzeul Chihlimbarului de la Colți, uimitoarele „focuri vii” sau „munții” de sare și peșterile din ei de la Lopătari sunt numai câteva dintre minunile naturale din Ținutul Buzăului. Datorită lor, dar nu numai, membrii Biroului Executiv UNESCO au hotărât, pe 13 aprilie, la Paris, să includă Ținutul Buzăului pe lista Geoparcurilor internaționale, ceea ce va aduce numeroase oportunități pentru dezvoltarea turistică a regiunii.

Munca pentru întocmirea dosarului a durat 16 ani

Dosarul necesar a fost depus la UNESCO de Asociația „Ținutul Buzăului” în noiembrie 2020. În septembrie 2021, Ținutul Buzăului a fost vizitat de doi experți UNESCO, care au verificat dacă zona are toate însușirile, toate elementele necesare pentru a deveni Geoparc Internațional UNESCO. „Ținutul Buzăului, cu cele 18 comune componente, devine după 16 ani de efort comun Geoparc Internațional UNESCO, cel mai amplu proiect de dezvoltare locală pentru județul Buzău, reprezentativ pentru zona Munteniei și pentru întreaga Românie. Ținutul Buzăului, aflat la limita dintre dealuri și munți, este un teritoriu complet rural care se întinde pe o suprafață de peste 1.000 de kilometri pătrați și are o populație de circa 43.000 de munteni. Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul roșu de la Colți sunt printre cele mai renumite atracții ale acestei regiuni pitorești din zona de curbură a Carpaților”, a anunțat într-un comunicat de presă Asociația „Ținutul Buzăului”.

Beneficii: promovarea internațională, impulsionarea turismului și atragerea de investiții

Statutul de Geoparc Internațional UNESCO atestă teritoriul respectiv ca fiind o zonă în care se depun eforturi considerabile pentru dezvoltarea educațională, economică și socio-culturală a comunităților, în consens cu protejarea și dezvoltarea mediului înconjurător. Beneficiile sunt promovarea internațională, impulsionarea turismului și atragerea de investiții.

Ținutul Buzăului a devenit al doilea geoparc din România, după Țara Hațegului, inclus în Rețeaua Globală a Geoparcurilor, rețea compusă din 177 de zone geografice din 46 de țări