Main menu

header

883 29 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

În timp ce mare parte din lumea înconjurătoare este relativ explicabilă prin știință, există un aspect al existenței care uimește cele mai strălucite minți. Cercetătorii nu pot explica însușirile extraordinare ale unor oameni care demonstrează capacități uluitoare și fac lucruri pe care nimeni altcineva nu le poate face.

Nu doarme de zeci de ani

883 29 2În condițiile în care știința a demonstrat că o persoană obișnuită nu poate petrece mai mult de câteva zile fără să doarmă, riscându-și viața dacă nu se odihnește, Thai Ngoc, un bărbat din Vietnam, nu a dormit deloc de… peste 40 de ani! Corpul său pur și simplu nu se oprește. Televiziunea de stat i-a luat un interviu și a fost menționat de revista National Geographic. Ngoc pare să aibă o formă supremă de insomnie și reușește să-și continue activitățile zilnice fără niciun simptom de privare de somn - lucrează la ferma sa, face munci grele și… nu doarme deloc. Iar oamenii de știință încă nu pot explica felul în care acest om rămâne încontinuu treaz.

Mai rapid și mai precis decât glonțul

883 29 3Isao Machii este atât de rapid, încât mișcările sale arată ca un efect special al unui film. Samurai modern, acesta a fost filmat cu încetinitorul tăind un proiectil de mare viteză în jumătate, cu o sabie, într-un poligon de tragere din Los Angeles. Într-un videoclip Guinness World Records se poate vedea lama mânuită de Machii tăind un glonț în plină viteză. Oficialii de la Cartea Recordurilor au fost nevoiți să filmeze momentul cu o cameră specială, care a încetinit derularea de 250 de ori. Machii a devenit faimos în întreaga lume după ce a stabilit recordul pentru cele mai multe tăieturi de sabie pe un tatami. De asemenea, a reușit să facă 1.000 de tăieturi pe un preș de paie în puțin peste 36 de secunde și a despicat un covor de șapte ori înainte ca obiectul să lovească podeaua. Oamenii de știință cred că Machii are o capacitate senzorială dincolo de vederea și reacția fizică normale. Testele clinice și de laborator nu au putut depista ce îl face pe acest om să aibă o asemenea viteză de mișcare.

În viață după expunerea la temperaturi letale

883 29 4Wim Hof este un olandez cu mai multe recorduri mondiale pentru o rezistență remarcabilă la temperaturi extreme. Bărbatul a urcat pe munți înghețați în adidași și pantaloni scurți, a alergat în deșert, la peste 50 de grade Celsius, fără mâncare sau apă, și a fost acoperit complet de gheață timp de aproape două ore fără urmări asupra organismului său. Niciodată Hof nu a tremurat, nu s-a deshidratat și nu s-a îmbolnăvit, chiar dacă a trecut prin temperaturi care sunt letale pentru tot restul semenilor. Performanțele sale i-au determinat pe oamenii de știință să speculeze că Hof ar fi capabil să-și controleze sistemul imunitar și să-l facă să devină tot mai puternic cu fiecare antrenament. Olandezul a dezvoltat și o metodă de rezistență care îi poartă numele și care are numeroși adepți.

50 de maratoane succesive în tot atâtea zile

883 29 5Dean Karnazes are o capacitate de rezistență în alergare care a rămas neexplicată științific până în prezent și sfidează imaginația. Practic, omul a reușit să alerge 563 de kilometri fără oprire, pe par- cursul a 50 de maratoane în tot atâtea zile și chiar a alergat pe vreme extrem de rece, într-o cursă la Polul Sud. Karnazes are un corp de o forță și o rezistență considerate uluitoare, iar felul în care îi funcționează metabolismul pentru a susține aceste recorduri rămâne un mister. Prac- tic, omul poate elimina rapid acidul lactic din organism și nu a avut vreodată o crampă musculară. Capacitatea sa de a performa fizic pentru o perioadă lungă în condiții dificile a impresionat mulți fani ai sportului din întreaga lume și intrigă în continuare mințile oamenilor de știință.

„Paratrăsnetul” Slavisa

883 29 6Slavisa „Biba” Pajkic și-a descoperit o abilitate incredibilă când avea 17 ani. De atunci, el a demonstrat ceea ce pare a fi o putere extraordinară, aceea de a suporta încărcături electrice uluitoare, de neimaginat pentru oricine altcineva. Corpul uman nu este făcut să reziste la niveluri ridicate de curent electric, dar Slavisa a stabilit prima dată un record mondial în 1983, când a suportat o descărcare de 20.000 de volți. Ulterior, a încălzit apa la 97 de grade Celsius într-un minut și 37 de secunde. Până acum, oamenii de știință nu au reușit să-și dea seama exact cum poate aprinde un bec, găti cârnați sau incendia materiale inflamabile înmuiate în alcool. Medicii au descoperit că Slavisa Pajkic nu are glande sudoripare și salivare și astfel s-a emis ipoteza că energia nu ar trece prin corpul său, ci prin afara pielii, care acționează ca un izolator natural.

Călugărul cu „exoschelet”

883 29 7Este binecunoscut faptul că toți călugării Shaolin posedă o putere care nu este accesibilă majorității oamenilor. Antrenați încă din copilărie, aceștia dobândesc abilități pe care nicio persoană normală nu le-ar putea avea, cum ar fi mersul pe cărbuni încinși sau aplicarea de lovituri fără să simtă nicio durere. Unul dintre acești oameni extraordinari, Zhao Rui, are o capacitate de a rezista la durere care a șocat întreaga lume. Videoclipurile îl arată pe Rui împingând un burghiu în tâmplă fără să-și penetreze pielea timp de zece secunde, îndoind bare de fier pe gât, culcându-se pe săgeți de metal ascuțite și spărgând pietre cu capul. Știința nu poate explica de ce nu se rănește niciodată. Rui își atribuie capacitatea de a face față durerii practicilor sale zilnice de meditații profunde.

Israelianul Uri Geller poate îndoi linguri sau descrie obiecte pe care nu le vede doar cu puterea minții

Kevin Richardson este celebru în toată lumea pentru relaţia încredibilă pe care o are cu leii

Îmblânzitorul de fiare

883 29 8De când felinele mari au ajuns specii pe cale de dispariție, fascinația pentru viața leilor și leoparzilor a ajuns aproape o modă. Dar distanța pe care o păstrează oamenii trebuie să rămână de siguranţă - „pisicile” sunt întotdeauna imprevizibile și s-au dovedit letale chiar și pentru „tovarăși” umani de zeci de ani. În acest tablou al distanței respectabile față de animale atât de periculoase se remarcă un unicat: Kevin Richardson. A crescut în oraș, a decis să studieze zoologia, dar nu a reușit și aproape a părăsit domeniul. La 23 de ani, Kevin a început să lucreze cu pui de leu și întreaga viață i s-a schimbat. Richardson este acum o celebritate globală, fiind cunoscut pe toate meridianele pentru filmele în care se joacă cu lei, hiene și leoparzi în timp ce le controlează perfect. Știința nu poate explica de ce aceste fiare îl găsesc pe Richardson irezistibil și îl tratează ca pe un membru al familiei lor, iar alții opinează că această capacitate a omului de a comunica cu animalele periculoase este un instrument pentru scopul său real, de activist pentru susținerea vieții sălbatice.