Main menu

header

883 25 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Ideea unui oraș plutitor poate suna ca un concept științifico-fantastic, dar urmează să devină realitate în Busan, Coreea de Sud, unde oamenii de știință susținuți de ONU construiesc primul prototip al unei astfel de extensii pe apă din lume.

12.000 de persoane deasupra unei lagune albastre

883 25 2Viitorul oraș plutitor modern, numit OCEANIX, a fost anunțat în 2021 și ar urma să fie funcțional în 2025. Proiectul își propune să ajute oamenii care trăiesc în zonele de coastă, ale căror comunități riscă să fie distruse pe fondul creșterii nivelului mării. Platformele sale interconectate vor oferi spațiu suficient pentru a găzdui 12.000 de persoane. Construcția orașului va costa 200 de milioane de dolari. „Suntem pe cale să livrăm OCEANIX orașului Busan și să demonstrăm că infrastructura plutitoare poate crea noi terenuri pentru orașele de coastă care caută modalități durabile de a se extinde pe apă, adaptându-ne în același timp la creșterea nivelului mării”, explică Philipp Hofmann, CEO al OCEANIX. Orașul plutitor va fi așezat deasupra unei lagune albastre uimitoare, iar platformele sale vor fi legate prin poduri.

Cartiere cu locuințe joase și zero deșeuri

883 25 3OCEANIX va fi împărțit în diferite cartiere - inclusiv locuințe, cercetare și cazare - cu clădiri joase. Toate structurile construite din oraș vor fi menținute sub șapte etaje, pentru a crea un centru de greutate scăzut și pentru a rezista vântului, potrivit arhitecților. Fiecare insulă va avea formă hexagonală și va conține un strat de calcar, care este de două ori mai dur decât betonul, informează Business Insider. Spațiile de sub fiecare platformă ar putea fi folosite pentru a păstra scoici, alge sau alte fructe de mare, în timp ce deșeurile de pește vor fertiliza plantele. Locuitorii vor trebui să adopte cu o dietă bazată în principal pe plante, ceea ce va reduce presiunea asupra energiei și resurselor de apă. Alte caracteristici-cheie ale orașului plutitor includ sere și sisteme integrate - zero deșeuri - apă cu circuit închis, alimente, mobilitate inovatoare și regenerarea habitatului de coastă. În viitor, orașul ar putea fi extins, pentru a găzdui mai mult de 100.000 de oameni, arată dezvoltatorii.

Construcția orașului plutitor se datorează unui „acord istoric“ semnat de orașul metropolitan Busan, din Coreea de Sud, UN-Habitat și designerii OCEANIX, din New York

Urbanism pe apă

Potrivit OCEANIX, doi din cinci oameni din lume trăiesc pe o rază de 100 de kilometri de coastă, inundațiile obligând deja milioane de persoane să-și părăsească locuințele. „Cartierul maritim modular al OCEANIX va fi un prototip pentru orașe durabile și rezistente. Fiind prima manifestare a acestei noi forme de urbanism pe apă, OCEANIX Busan va extinde caracterul și cultura orașului din uscat în apa din jurul său. Credem că platformele plutitoare ale OCEANIX pot fi dezvoltate la scară, pentru a servi drept baze pentru viitoarele comunități din cele mai vulnerabile locații de coastă aflate în prima linie a schimbărilor climatice”, susține Bjarke Ingels, fondator și director de creație al grupului BIG-Bjarke Ingels, arhitecții principali ai proiectului.