Main menu

header

885 30 1de Irina Țolea şi Silviu Ghering

Realități ale vremurilor în care trăim sunt reflectate, cu umor sau cu dramatism, în noile producții lansate pe scenele autohtone. Spectacole colorate, cu muzică și dans, satire vechi îmbrăcate în haine moderne, metehne și drame sociale sunt prezentate publicului în această săptămână, iar în continuare vă recomandăm câteva evenimente pe care nu trebuie să le ratați.

Efectele traficului de persoane: „Carne”, o nouă producție Arte dell’Anima

O producție tulburătoare atrage atenția asupra unei probleme grave a societății românești. Pe 8 iunie, de la ora 19:00, la Sala Mare a ARCUB are loc premiera spectacolului „Carne”, de Andreea Tănase, în regia lui George Zamfir, un spectacol realizat în co-producție cu Teatrul Arte dell’Anima din Capitală. Textul spune povestea a două victime ale traficului de carne vie, obligate să se prostitueze. Protagoniștii Andreea Bibiri, Tiberiu Hărșan, Alexandra Sârbei și Cezara Predescu dezvăluie publicului o realitate puțin cunoscută, despre care se vorbește ipotetic, rar cu voce tare, dar ale cărei efectele sociale sunt extrem de violente și arhicunoscute. Spectacolul este creat în cadrul #NOTFORSALE, un proiect cultural-educațional ce are ca scop încurajarea victimelor să ceară ajutor dacă sunt amenințate sau devin obiectul traficului de persoane sau exploatării sexuale. Spectacolul va mai fi prezentat pe 10 iunie, la Teatrul „Fani Tardini” Galați, pe 23 iunie, la Teatrul „Bacovia” din Bacău și pe 7 iulie la ARCUB.

„Asta la Revista!”, în premieră la Teatrul „Constantin Tănase” din București

O producție proaspătă și revigorantă își face loc în repertoriul Revistei bucureștene. Pe 3 și 4 iunie, de la ora 19:00, la Sala Savoy a Teatrului „Constantin Tănase” din Capitală au loc primele reprezentații ale spectacolului „Asta la Revista!”, un regal de bună dispoziție din care nu lipsesc scenetele, cupletele, monologurile de ultimă oră și muzica live, asezonate cu costume strălucitoare și coregrafii seducătoare. Montarea regizorului Cezar Ghioca, oferă publicului ocazia unei evadări din cotidianul prăfuit, într-o lume plină de umor și culoare, cu momente coregrafice spectaculoase și multe surprize. Spectacolul pune în valoare noua generație de vedete ale Revistei, pe scenă urcând Liliana Mocanu, Cristian Simion și Nae Alexandru, Oana Ghioca și solista Alexandra Penciu, alături de baletul și orchestra Teatrului de Revistă. Invitați speciali în spectacol sunt Ovi (Jacobsen) și Julie Mayaya, care vor „incendia” scena cu ritmuri antrenante. Următoarele reprezentații au loc pe 5 și 10 iunie.

Alexandru Papadopol și Leonid Doni, „doi motani”, speriați de conspirații la Buzău

Cel mai nou spectacol lansat de Teatrul Mefisto, înființat de actorul, scenaristul și regizorul Octavian Strunilă, se joacă în acest week-end la Buzău. Pe 5 iunie, la Teatrul „George Ciprian”, de la ora 19:00, puteți vedea piesa „Conspiraționiștii - doi motani”, de Iulian Postelnicu, o comedie dulce-amăruie, inspirată din realitatea cotidiană. Spectacolul abordează isteț o temă sensibilă în societatea românească, puternic evidențiată în pandemie: conspiraționismul. Doi excepționali artiști, Alexandru Papadopol și Leonid Doni, leagă pe scenă o poveste care te face să te gândești foarte serios la propria existență. Piesa trage un semnal de alarmă asupra capcanelor de comunicare actuale și instabilității indivizilor, care nu mai disting realitatea de fructele imaginației. Cum ajung doi prieteni să creadă că în jurul lor se țes fantastice teorii ale conspirației și, pornind de la niște zvonuri, ajung să-și piardă încrederea în sine și să se comporte paranoic, aflați urmărind o comedie originală, jucată cu vervă și multă ironie. Următoarea reprezentație are loc la Teatrul de Comedie din Capitală pe 21 iunie.

Mamița și domnul Goe cântă și dansează rock, la Opera din Brașov

885 30 2Umorul și morala spumoasă ale lui Nenea Iancu sunt prezentate la Brașov într-o formulă inedită. Pe 4 și 5 iunie, de la ora 17:00, Opera din Brașov prezintă în premieră spectacolul „Aventuri cu domnul Goe”, un musical de Ioan Gârmacea, realizat după celebrele schițe „Vizită”, „Două lozuri”, „Dl. Goe”, „Bubico”, „Un pedagog de școală nouă” și „Cometa” de I.L. Caragiale, pe muzica lui Sorin Oancea. Montarea semnată de regizorul Iulian-Ioan Sandu invită micii spectatori, dar și părinții și bunicii, să descopere faimoasele personaje și pățaniile lor, adaptate la vremurile noastre. Astfel, Mamița, Mam‘mare, Controlorul ori Lefter Popescu sunt prezentați așa cum nu au mai fost vreodată, cântând și dansând pe ritmuri pop și rock. De asemenea, în intriga clasică caragialeană își fac loc picanterii și sugestii din contemporan, care să aducă mai aproape de cei mici satira moravurilor sociale. Poveștile năstrușnice și pline de culoare sunt ilustrate într-un ritm alert și vesel de protagoniștii Andromeda Nemeș, Lorand Cristian, Asineta Răducan, Dan Ionescu, Simona Manole, Anca Panait, Paul Tomescu, Ion Tașcă, Mihai Burlacu, Matei Rada și Marius Tămășanu.

Filmul lui Cristian Mungiu, „R.M.N.”, avanpremieră la Sala Palatului din București

Noul film al lui Cristian Mungiu, „R.M.N.”, selecționat anul acesta în competiția Festivalului de Film de la Cannes, va putea fi vizionat și de publicul românesc începând din această săptămână. Pe 2 iunie, de la ora 19:00, la Sala Palatului din Capitală, are loc avanpremiera filmului, iar din 3 iunie el va putea fi văzut în cinematografele din țară. Deși nu a fost recompensat cu niciun premiu la Cannes, „RMN” a fost bine primit de critici, având un mesaj puternic și bine argumentat. Acțiunea se petrece în Transilvania, într-un sat care reunește minorități etnice, religioase dar și generații diferite, unde atmosfera aparentă de calm și înțelegere este tulburată de explozia unor conflicte mocnite. Titlul pornește de la cunoscuta investigație medicală (Rezonanță Magnetică Nucleară) și sugerează o analiză profundă a zonelor creierului responsabile de manifestările individului. Filmul abordează curajos teme sensibile precum xenofobia, discriminarea și globalizarea, reflectând imaginea unei societăți măcinate de „afecțiuni” sociale ce pot avea efecte periculoase. Din distribuție fac parte Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldován, Andrei Finți, Mark Blenyesi și Ovidiu Crișan. Aceasta este cea de-a șasea participare a regizorului Cristian Mungiu la Cannes, în anul 2007 producția sa „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” fiind distinsă cu premiul Palme d’Or.