de Irina Ţolea şi Flori Pintea
Momente unice de umor, nostalgie, dramatism și emoție sunt surprinse în noile producții programate pe scenele românești. Actori renumiți vă invită să descoperiți povești intense, inspirate din realitatea de ieri și de azi, reflectate în spectacole-eveniment. În continuare vă prezentăm câteva dintre producțiile care se disting în agenda culturală a săptămânii.
„Povestea unui neam”: Teatrul Habima, în turneu la București
Despre speranță, căutare, suferință și dragoste vin să vorbească publicului românesc, cu multă emoție și har, artiștii Teatrului Național Habima din Israel. Pe 22 iunie, de la ora 19:00, la Sala Pictura a Teatrului Național din Capitală, este prezentat în premieră spectacolul „Povestea unui neam”, de Nava Semel, în regia lui Aya Kaplan. Piesa spune povestea refugiaților evrei și a supraviețuitorilor Holocaustului, într-o perioadă sumbră, de austeritate, din anii de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Două familii refugiate în Israel, una din România și una din Grecia, împart un apartament într-un cartier de imigranți. Dezrădăcinați, confruntați cu neajunsuri financiare, îngrijind răni ale unui trecut dramatic, locatarii sunt legați de un element comun: aparatul de radio, care transmite zilnic emisiunea dedicată căutării rudelor pierdute. Textul este inspirat de realitate, autoarea dezvăluind o parte din experiența propriei familii, într-o poveste a imigranților care încearcă din toate puterile să se integreze într-o țară nouă fără a-și pierde identitatea și între care se formează o legătură afectivă. Din distribuție fac parte Tatiana Kanalis Olier, Ruby Porat Shoval, Shalom Shmuelov, Nir Zelichovsky, Matan Shavit, Hagar Tishman, Hila Shalev, Yuval Shlomovitch și Amit Dvora. Spectacolul este susținut în limba ebraică și titrat în română și engleză.
One-man show de zile mari: „Nu-ntreba câți ani am!”, cu Florin Piersic, la Filarmonica din Arad
La 86 de ani, Florin Piersic e mai activ ca oricând și face o spectaculoasă demonstrație de energie și măiestrie în fața publicului arădean. Pe 17 iunie, de la ora 19:00, la Sala Filarmonicii din Arad, îndrăgitul actor susține o nouă reprezentație a spectacolului „Nu-ntreba câți ani am!”. Având structura unui one-man-show, spectacolul constituie o incursiune prin universul plin de umor, har și nostalgie al unei adevărate legende a filmului și scenei românești. Chiar dacă titlul îndeamnă la discreție în privința vârstei, spectacolul dezvăluie uimitoarele experiențe trăite de Florin Piersic pe scenă și nu numai. Timp de două ore fermecătorul „Haiduc Șaptecai” va încânta publicul cu cele mai savuroase povești și amintiri emoționante, adunate într-o carieră impresionantă de peste 60 de ani. Nu lipsesc din program scenele lirice, momentele de umor autentic și surprizele muzicale. Marele actor va recita versuri pline de sensibilitate, va încinge atmo- sfera cu scheciuri inedite și va interpreta o serie de piese muzicale, special compuse pentru el de compozitorul Dan Iagnov.
„Antonin Artaud. Familia Cenci”, o montare marca Silviu Purcărete, la Iași
Într-o nouă colaborare cu echipa Naționalului ieșean, maestrul Silviu Purcărete propune publicului o experiență artistică inedită și provocatoare. Spectacolul „Antonin Artaud. Familia Cenci”, o adaptare după Shelley și Stendhal, ilustrează istoria sângeroasă a familiei Cenci, o tragedie care expune brutal tortura și tirania crudului conte italian Francesco Cenci. Violențe, abuzuri, comploturi și crime sunt înlănțuite într-o viziune modernă care exploatează inspirat reprezentări suprarealiste ale grotescului, disperării și agoniei. Spectacolul constituie o adevărată desfășurare de forțe, beneficiind de o scenografie impresionantă, semnată de Dragoș Buhagiar, de muzica originală compusă de Vasile Șirli, costume și machiaje sugestive, lumini și efecte speciale. Tragedia surprinsă la granița dintre thriller și fantastic este transpusă pe scenă cu ajutorul a peste 20 de protagoniști, alături talentați artiști ai teatrului în piesă evoluând studenți și absolvenți ai Facultății de Teatru, de la Universitatea „George Enescu” din Iași. Spectacolul „Antonin Artaud. Familia Cenci” este programat pe 17 iunie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național din Iași.
Tania Popa și Andreas Petrescu lansează o nouă comedie: „Despre dragoste, cu ură”
Cum te surprinde partenerul exact când nu te aștepți puteți vedea urmărind noul spectacol lansat pe scena Teatrului Elisabeta din Capitală. Pe 22 iunie, de la ora 19:00, se joacă în premieră națională spectacolul „Despre dragoste, cu ură”, o comedie romantică scrisă de Andreas Petrescu și regizată de Tania Popa. Piesa vorbește despre lipsa de comunicare în cuplu, despre sentimente importante nemărturisite și despre curajul de a sparge rutina într-o relație. Două cupluri se întâlnesc pentru a lua cina împreună și ceea ce se dorea o seară destinsă se transformă într-un conflict emoțional, condimentat cu conversații picante, „înțepături” amicale și replici spumoase. Cei patru prieteni dau cărțile pe față și ajung să afle lucruri surprinzătoare unul despre celălalt, publicul devenind martorul unei istorii cu final neașteptat. Patru artiști îndrăgiți (Cristian Iacob, Aura Călărașu, Andreas Petrescu și Tania Popa) transpun în scenă o temă actuală din viața cuplurilor, care amintește cât de fragilă poate fi granița dintre dragoste și ură.
„Țara surâsului”, aventură și romantism la Teatrul „Oleg Danovski” din Constanţa
O montare originală, plină de culoare și ritm se pregătește pentru prima reprezentație pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța. Pe 19 iunie, de la ora 19:00, are loc premiera operetei „Țara surâsului”, de Franz Lehar, în regia Luciei Cicoară-Drăgan. Fascinanta poveste de dragoste dintre contesa europeană Liza și prințul Chinei, Sou Chong, o relație de neconceput în tradițiile și legile asiatice din acea vreme, este ilustrată cu eleganță și atenție la detalii, coregrafia, costumele impresionante și scenografia originală transportând spectatorul în perioada strălucitoare de la începutul secolului XX. Între protagoniști îi puteți vedea pe soliștii Doru Iftene, Laura Eftimie, Georgiana Medeleanu și Marian Eremia, alături de reprezentanții Baletului, Corului și Orchestrei Teatrului „Oleg Danovski”.