Main menu

header

887 29 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

La 14 iunie 2022 s-a lansat în România una dintre cele mai așteptate platforme de vizionare de producții cinematografice, Disney+. Sunt anunțate mii de ore de filme, seriale și conținut original exclusiv, care nu pot fi vizionate altundeva, disponibile oriunde, oricând.

Zece milioane de utilizatori în prima zi de funcționare

La aproape cinci ani ani de la debutul producției de filme și emisiuni de televiziune pentru lansare exclusivă pe platformă, Disney+, faimos serviciu de streaming video, vine în România cu o ofertă irezistibilă pentru public: filme, seriale și conținut original exclusiv, o lume magică pe care compania o promovează încă de la înființare. Disney+ a fost lansată pe 12 noiembrie 2019, în Statele Unite, Canada și Țările de Jos, și s-a extins în Australia, Noua Zeelandă și Puerto Rico doar o săptămână mai târziu. Apetitul publicului pentru acest tip de divertisment complex și avansat s-a dovedit uriaș, platforma devenind disponibilă rapid în unele țări europene și în India. Serviciul s-a extins în America Latină în 2020, apoi în Africa de Sud și Europa de Est în 2022. Zece milioane de utilizatori s-au abonat la Disney+ până la sfârșitul primei zile de funcționare. Doar în primele trei luni din anul 2022, Disney+ a anunțat că a câștigat încă 7,9 milioane de abonați. Serviciul are în prezent peste 137 de milioane de abonați la nivel mondial.

O pleiadă de branduri care au făcut istorie

887 29 2Platforma de streaming care a cucerit întreaga lume este construită în jurul conținutului din principalele studiouri de divertisment și din biblioteca de film și televiziune Disney, inclusiv Walt Disney Pictures, Walt Disney Animation Studios, Disneynature, Disneytoon Studios, Pixar, Marvel Studios, Lucasfilm, National Geographic, 20th Century Fox Animation și Blue Sky. Așadar, o pleiadă de branduri și de producții care au făcut istorie în lumea cinematografiei se regăsesc pe Disney+, pentru o experiență inegalabilă, unică. Se estimează că Disney+ a avut aproximativ 7.000 de episoade de televiziune și 500 de filme la lansare, inclusiv seriale de televiziune originale și filme de la Disney Channel și Freeform, precum și titluri selectate de la 20th Television și ABC Signature.

Atenție la temele sensibile

Pentru a aborda anumite teme sensibile, pe lângă grija acordată conținutului pentru copii, Disney a modificat unele filme prezente pe platformă: o scenă din „Povestea jucăriilor 2” a fost editată; nuditatea a fost eliminată din „Sirena îndrăgostită”; filme precum „Free Solo” și „Hamilton” sunt modificate pentru a elimina blasfemia; „Aventurile lui Bullwhip Griffin” a fost editat pentru a se înlătura insultele rasiale. Totodată, unele conținuturi mai vechi, cum ar fi filme, scurtmetraje animate și seriale au pe platformă o declinare a răspunderii privind conținutul, un anunț de exonerare de responsabilitate de 12 secunde, care informează spectatorii despre scenele insensibile din punct de vedere rasial dinaintea unor filme Disney mai vechi - printre altele, celebrele „Peter Pan”, „Doamna și vagabondul” „Cartea junglei” sau „Aladdin”. Pe aceleași considerente, din unele seriale („Mica sirenă”, „Păpușile Muppets”, „Familia Simpson” etc.). lipsesc anumite episoade.

De la câteva filme la conținut internațional

887 29 3Scopul inițial al conținutului original al platformei era acela de a include patru până la cinci filme originale și cinci emisiuni de televiziune cu bugete cuprinse între 25 și 100 de milioane de dolari. Doar că destinul acestei platforme avea să fie altul. În 2019, se estima că Disney cheltuia deja circa 500 de milioane de dolari pentru conținut original destinat Disney+. Extinderea platformei și succesul au fost atât de însemnate, încât, la 1 februarie 2022, Disney anunța că serialul dramatic coreean „Ghiocelul” („Star Original Snowdrop”), lansat ca original Disney+, marca primul conținut internațional al brandului. Disney are în plan, de asemenea, conținut de televiziune original pentru serviciu, cu scopul de a „găsi etosul Disney în poveștile de zi cu zi, stârnind curiozitatea publicului de toate vârstele”. Unele dintre aceste producții vor fi miniseriale documentare din culise, care se concentrează pe munca din spatele unor producții ca „Regatul de gheață II”, prezintă costume emblematice și recuzită din filmele Disney sau ilustrează impactul cultural și societal al personajelor care au făcut istorie.

Campioană mondială la abonamente și descărcări de aplicații

Potrivit profesioniștilor din domeniu, Disney+ a fost atât de bine primit datorită prețului său accesibil și a bibliotecii extinse Disney. Frank Pallotta, de la CNN, punctează faptul că „Disney și-a reambalat tezaurul de conținut îndrăgit pentru serviciul de streming, ceea ce îl face un partener demn pentru celelalte servicii de pe piață”. Iar efectele nu au întârziat: Disney+ a fost cel mai popular termen de căutare Google în 2019 în SUA. În februarie 2020, compania a raportat că Disney+ avea 26,5 milioane de abonați până la sfârșitul lui 2019 (mai precis, în două luni după lansare…). Până în aprilie 2020, Disney+ avea 50 de milioane de abonați plătitori, dintre care aproximativ 8 milioane din… India. În 2020, Apple Inc. a numit Disney+ Aplicația Apple TV a anului, clasându-se în fruntea descărcărilor la nivel global pe iPad și, respectiv, iPhone. De asemenea, a fost votată cea mai bună aplicație din 2020 de utilizatorii Google Play - în primul semestru al anului 2021, aplicația a atins 125 de milioane de descărcări.

Disney a anunțat că intenționează să lanseze o versiune ieftină a Disney+, susținută de reclame, până la sfârșitul anului 2022 în SUA, urmând  ca varianta să se extindă internațional în 2023

Subtitrări în 16 limbi, vizionare în grupuri

Disney+ este disponibil pentru streaming prin intermediul browserelor web pe computerele Windows și macOS, precum și în aplicații pe iOS și Apple TV, Android și Android TV, Fire TV și Fire HD, dispozitive Chromecast și Chrome OS, televizoare inteligente, dispozitive Roku, Xfinity Flex, Sky Q, PlayStation 4 și 5, Windows 10 și 11. Conținutul disponibil pe Disney+ este listat și în aplicațiile Apple TV și Google TV. Caracteristicile de accesibilitate includ subtitrări, descriere audio și asistență pentru navigare. Disney+ permite șapte profiluri de utilizator per cont, cu posibilitatea de a transmite în flux simultan pe patru dispozitive și descărcări nelimitate pentru vizionare offline. Subtitrările și dublarea sunt disponibile în până la 16 limbi, inclusiv hindi, indoneziană, thailandeză, bengaleză etc. Serviciul a adăugat și funcția GroupWatch - disponibil pe browser web, aplicație mobilă, televizoare inteligente și dispozitive TV conectate în Statele Unite și Europa - care permite ca până la șapte conturi Disney+ diferite să se conecteze și să vizualizeze programul între ele. Spectatorii pot reacționa la conținut cu șase emoji-uri diferite și pot controla redarea pentru întregul grup.